ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι φόροι πνίγουν το νέο αγρότη

0

Η κρίση του 2008 δεν ήταν μόνο οικονομική. Χτύπησε την κοινωνία, τον πολιτισμό, την παιδεία. Προκάλεσε, όμως, και ανεπανόρθωτες ζημιές στον αγροτικό κόσμο.

Τραυμάτισε και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με την αγροτική γη. Η εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ μίλησε με 5 νέους αγρότες, οι οποίοι είπαν τα προβλήματα- εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Επίσης, απευθύνθηκαν και στην Πολιτεία.

Αξιοσημείωτο είναι πως και οι 5 υποστήριξαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού νέου αγρότη είναι η αυστηρή φορολογία, ενώ έκαναν έκκληση στην Πολιτεία ώστε να τους αντιμετωπίσει πιο «ανθρώπινα», δείχνοντας έτσι ένα συμπονετικό πρόσωπο.

«Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη ιδίως τα τελευταία 2-3 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο να μειώνονται τα κέρδη, ενώ τα έξοδα πληθαίνουν. Πλέον, ο αγρότης αγωνίζεται για να επιβιώσει» αναφέρει ο Μανόλης Μελαμπιανάκης από τη Μητρόπολη. Ο Μανόλης είναι 22 χρονών και εργάζεται ως παραγωγός.

Όσον αφορά τα προβλήματα- εμπόδια που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο, ο Μανόλης λέει χαρακτηριστικά: «Τα έξοδα είναι υπερβολικά πολλά. Έχουν ακριβίνει τα πάντα γύρω από τον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι εισαγωγές. Το πρόβλημα με το εμπάργκο είναι γνωστό. Πλέον, δε μπορούμε να δουλέψουμε στην Κρήτη, όπως θα έπρεπε. Οι εξαγωγές, ακόμη, είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση στις τιμές».

Απευθυνόμενος στην Πολιτεία, ζητά: «Να μας εμπιστεύεται και να ξέρει ότι μπορούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Χρειαζόμαστε υποστήριξη».

«Η κατάσταση είναι καλή, αλλά γενικώς είναι ένα ρίσκο να είσαι αγρότης σήμερα. Η κατασκευή ενός θερμοκηπίου κυμαίνεται στα 18-20.000. Εάν καταστραφεί από ένα δυνατό αέρα, τότε ξεκινάς από το μηδέν. Ένα θερμοκήπιο είναι μια επιχείρηση. Υπάρχουν χρονιές που οι αγρότες δε βγαίνουν οικονομικά. Υπάρχουν χρονιές που από οικονομικής άποψης τα μηνύματα είναι αισιόδοξα» αναφέρει ο Βασίλης Χαλκιαδάκης, ο οποίος μεγάλωσε στο Ηράκλειο και τα τελευταία χρόνια μένει στα Αμιρά του Δήμου Βιάννου. Ο ίδιος ,αν και απόφοιτος του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ τμήματος Φυτικής Παραγωγής, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αγροτική ζωή και πλέον επαγγέλλεται παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιόδεντρων.

«Το χρηματικό ποσό που λαμβάνεις σα νέος αγρότης είναι ικανοποιητικό. Η αντιμετώπιση που έχουμε από το σημερινό Κράτος σε σχέση με παλαιότερα δεν είναι και η καλύτερη. Παλαιότερα, μ ΄ένα στρέμμα θερμοκήπιο, πριν 20 χρόνια, έχτιζες σπίτι. Σήμερα, δε βγαίνεις απλά. Η φορολογία, επίσης, είναι δυσβάσταχτη» αναφέρει ο Βασίλης.

Ο ίδιος ζητά από την Πολιτεία: «Μια καλύτερη αντιμετώπιση στο θέμα της φορολογίας και επειδή είμαι στον κλάδο της Γεωπονίας, θα προτιμούσα οι επιδοτήσει να δίνονται σε ανθρώπους που δουλεύουν και εργάζονται σκληρά στα χωράφια. Επίσης, ζητά ωαπό την Πολιτεία οι αγρότες να λαμβάνουν γνώση, γιατί μόνο έτσι μπορούν να έχουν μεγάλη παραγωγή». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Δεν έχουμε την υποστήριξη ώστε να εξάγουμε τα προϊόντα τα οποία δε στερούνται ούτε της νοστιμιάς ούτε της ποιότητας από κανένα άλλο προϊόν. Έδαφος, κλίμα έχουμε. Υποστήριξη δεν υπάρχει από κανένα.»

«Η κατάσταση για το σημερινό αγρότη είναι δύσκολη. Σαν παραγωγός, το Κράτος σου φορολογεί υπερβολικά την παραγωγή του ελαιολάδου. Επίσης, έχουνς ταματήσει και τα κονδύλια για τις δακοκτονίες και η παραγωγή μειώθηκε» αναφέρει, μιλώντας στη Ν.Κ., ο Γιώργος Τζιμπιμπάκης, παραγωγός από τη Μαθιά του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Όσον αφορά τα προβλήματα του νέου αγρότη, ο Γιώργος αναφέρει: «Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Τα λιπάσματα είναι ακριβά. Χρειάζονται εργατικά χέρια. Η φορολογία είναι υψηλή, ενώ ο αγρότης κάνει αγώνα να μαζέψει τιμολόγια για να μειωθεί έστω και λίγο η φορολογία», ενώ ο ίδιος μίλησε και για το ελαιόλαδο Κρήτης, σημειώνοντας: «Η τιμή που υπάρχει το λάδι στην Κρήτη είναι χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ένωση Ηρακλείου έπρεπε να είχε πάρει μια πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τους συνεταιρισμούς και να τους δώσει μια καλύτερη τιμή ώστε οι παραγωγοί να μένουν ικανοποιημένοι».

Κάνοντας έκκληση στην πολιτεία, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Να σταματήσει η υψηλή φορολογία του αγρότη και όταν υπάρχει φυσική καταστροφή, τότε ο ΕΛΔΑ να τον αποζημιώνει. Εδώ και μία πενταετία, δεν έχει αποζημιωθεί κανένας αγρότης από τα σπασίματα ελαιόδεντρων που είχαν προκαλέσει οι ακραίες καιρικές συνθήκες».

Ο ίδιος, μιλώντας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα νέων αγροτών, είπε: «Τα προγράμματα αυτά όντως βοηθούν τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή, Αλλά υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και πολλές φορές οι επωφελούμενοι έχουν καλές διασυνδέσεις»,

«Την αγαπώ τη δουλειά μου. Αλλά, δε μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε. Δε μας δίνουν τα κίνητρα. Η φορολογία έχει μετατραπεί σ΄ ένα καθημερινό εφιάλτη. Ο πολιτικός κόσμος επιθυμεί να σβήσει τους αγρότες από το χάρτη. Οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ τα έξοδα για να καλλιεργήσεις, να ραβδίσεις, να σκάψεις είναι πολλά» λέει ο Ζαχάρης Κολυβάκης. Ο Ζαχάρης είναι 22 χρονών και έχει καταγωγή από τον Προφήτη Ηλία.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο Ζαχάρης αναφέρεται στη φορολογία, λέγοντας: «Από το 13%, η φορολογία έχει πάει στο 26%. Δουλεύεις πλέον για να δίνεις το 50% σε φόρους και το άλλο 50% για να τα βγάλεις πέρα», ενώ διερωτάται ο ίδιος: «Πώς θα ζήσεις? Με τι προσόντα? Τα πράγματα είναι δύσκολα έως πολύ δύσκολα».

Αναφερόμενος στην Πολιτεία, ο Ζαχάρης δηλώνει: «Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί το νέο αγρότη, όπως του αρμόζει. Να του δώσει κίνητρα. Άνοιξαν ένα πρόγραμμα και είπαν να τον ενισχύσουν το αγρότη, αλλά τον φορολογούν συνεχώς δίχως δισταγμό και προειδοποίησης. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον αγρότη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ