ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Μάικ Μαμαλάκης, τα βάρη και η έρευνα στην βιοϊατρική μηχανική

0

Είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις νέου παιδιού που ήρθε στην Πάτρα από μικρή επαρχιακή πόλη για να σπουδάσει και όχι μόνο κατάφερε να πάρει το πτυχίο του, αλλά συνέχισε σε μεταπτυχικό επίπεδο, διακρίθηκε στον αθλητισμό και τώρα είναι έτοιμος για το διδακτορικό του στο εξωτερικό.

Η περίπτωση του Μιχάλη Μαμαλάκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σας την παρουσιάζουμε

Ηρθε στην Πάτρα πριν 9 χρόνια, 18 χρόνων από το Ρέθυμνο καθώς είχε εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Έπαιζε πόλο στον τοπικό Ναυτικό Όμιλο Ρεθύμνου (ομάδα της Α2, αυτός μέλος της ομάδας νέων και πιο πριν της εφηβικής). Θέλησε να πάρει μεταγραφή στον ΝΟΠ, όπως τόσοι άλλοι φοιτητές που ήρθαν στην Πάτρα, αλλά δεν τον εξυπηρετούσε η απόσταση (καθημερινά πήγαιν' - έλα στο «Πεπανός»). Ένας φίλος του ψάχτηκε για κάποιο μαχητικό άθλημα, ο Μαμαλάκης βρήκε την ευκαιρία να πάει στην ΠΥΓΜΗ για να κάνει πυγμαχία. Δεν ήθελε κικ μπόξινγκ, προτιμούσε κάποιο άλλο πιο «ευγενικό» άθλημα, ολυμπιακό άθλημα. Έκανε τέσσερα χρόνια πυγμαχία με τις οδηγίες του Λάμπρου Μιχαλόπουλου. Αξιώθηκε να κατακτήσει μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, επειδή, όπως είπε ο ίδιος: «Αφοσιώθηκα και λάτρεψα το μποξ. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για την πυγμαχία, προπονούμουν 7 ημέρες την εβδομάδα, έξι ώρες κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό έβγαινε σε βάρος της Σχολής. Δεν είχα χρόνο, έπρεπε να μειώσω την πυγμαχία. Μα αυτό δεν μου βγήκε. 'Η όλα ή καθόλου, είχα δώσει και την ψυχή μου στο ρινγκ, δεν ήμουν εγώ για ημίμετρα. Και σταμάτησα τελείως...».

Ο Μάικ, όπως είναι το χαϊδευτικό του, Μαμαλάκης βρήκε κάτι πιο χαλαρό, έμεινε στον χώρο των γυμναστηρίων και στα βάρη. Αφοσιώθηκε στο powerlifting, τη νέα διαδεδομένη μορφή άρσης βαρών. Φυσικά διακρίθηκε και σε αυτό το άθλημα, στέφθηκε πανελληνιονίκης (1 χρυσό, 2 ασημένια, 2 χάλκινα στο σύνολο) σε ισάριθμα πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας και έφτασε ψηλά! Πολύ ψηλά! Έκανε ρεκόρ 260κ. κάθισμα, 167κ. πάγκο και 280κ. άρσεις θανάτου, που τότε ήταν πανελλήνιο ρεκόρ! Στο σύνολο έκανε 682,5 κιλά, αγωνιζόμενος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική μας ομάδα!

Στο μεταξύ πρόκοψε και στο θρανίο. Πήρε το πτυχίο του, αλλά και το μεταπτυχιακό στην βιοϊατρική μηχανική. Ένας ιδιαίτερος τομέας που αφορά στα εμφυτεύματα, στα προσθετικά μέλη, στην μηχανική τους, στη σύστασή τους, στην ανταπόκριση και στις επιπτώσεις του ανθρωπίνου οργανισμού.

Ο Μάικ Μαμαλάκης βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στην Αγγλία, στο Σέφιλντ, όπου ψάχνει να κάνει το διδακτορικό του στην επιστήμη του. Θέλει να ασχοληθεί ερευνητικά με τον τομέα αυτό και φυσικά επαγγελματικά, μα ακόμα είναι πολύ νωρίς. Κι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει στον αθλητισμό. «Τα δέκα χρόνια πρωταθλητισμού είναι βαρύ φορτίο στο σώμα μου. Δεν έχω τις ίδιες αντοχές πια».

Ό,τι κι αν κάνει στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει, επειδή έχει μάθει να δίνει και την ψυχή του σε αυτό που αγαπάει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ