ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουσκ «τραβάει το αυτί» του Ερντογάν: Σταμάτα τις απειλές και τις ενέργειες εναντίον μελών της ΕΕ

0

Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Καλώ την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές ή τις ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντί για αυτό να δεσμευθεί στις σχέσεις καλής γειτονιάς, ειρηνικής επίλυσης διαφορών και τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

Στο μεταξύ, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000 προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι Τούρκοι επικαλούνται λόγους ασφαλείας, γιατί συνεχίζονται στρατιωτικές ασκήσεις σκαφών τους στην περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. «Με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ