ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πατέρας Σεβαστιανός Πολιτάκης: 40 χρόνια διακονίας και προσφοράς στην ενορία των Ελενών Αμαρίου

0

Με την παρέλευση  του έτους  2017  συμπληρώθηκαν   σαράντα χρόνια διακονίας  στον τριαδικό Θεό  και τη σωτηρία του ανθρώπου  από τον Πατέρα  Σεβαστιανό  Πολιτάκη  πρεσβύτερο στην μικρή ενορία  της πρώην κοινότητας Ελενών του Δήμου Αμαρίου.

Μοιάζει σα  να  ήταν  χθες   το 1977 οπότε και έλαβε  χώρα  η χειροτονία του Πατέρα  Σεβαστιανού  από τον τότε  Μακαριστό  Μητροπολίτη  Λάμπης και Σφακιών  Κυρό Θεόδωρο, ένα πρωτόγνωρο τότε  γεγονός  για τη μικρή κοινωνία των Ελενών η τέλεση   χειροτονίας   στον ιστορικό  ναό  του Αγίου Νικολάου και της Αγίας  Άννας.

Όλοι  οι  κάτοικοι  του χωριού και πολλοί πιστοί από τα γύρω  χωριά  κατέκλισαν   το ναό    για να ζήσουν αυτή την ιδιαίτερη στιγμή  της χειροτονίας  για τη  μικρή κοινωνία των Ελενών.

Ακόμα και σήμερα έρχονται στη μνήμη μου τα λόγια του Μακαριστού , τότε μητροπολίτη Κυρού  Θεοδώρου:

 …Αισθάνομαι  μεγάλη χαρά να χοροστατώ σε αυτή τη  χειροτονία στον ιερό και  ιστορικό  τούτο  χώρο οπού τούτο το μικρό χωριό αποκτά το δικό του ιερέα  και θα μπορούν οι πιστοί να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντα  συμπροσευχώμενοι και συνεργαζόμενοι….

Ήταν πράγματι ένα μεγάλο  γεγονός που είχε συμβεί εκείνη την ημέρα διότι οι Ελένες για πάρα πολλά χρόνια δεν είχαν  ιερέα μόνιμο κάτοικο του χωριού.

Ίσως  έτσι ήθελαν να διατηρούν το   τυπικό  οι Άγιοι προστάτες   καθώς  ήταν  μοναστήρι  γυναικείο.

Ίσως οι Άγιοι προστάτες αυτού του τόπου αποφάσισαν τότε ότι έπρεπε  να έρθει κάποιος  ο οποίος θα σημαίνει  τακτικά  τη καμπάνα του  Παλαιού  Μοναστηριού  των Ελενων  και το πρόσωπο αυτό ήταν  ο πατέρας Σεβαστιανός.

Κάτι παραπάνω   γνώριζε ο τότε  Μητροπολίτης   Λάμπης και Σφακιών  Κυρός  Θεόδωρος  που έλεγε παραινετικά  στο εκκλησίασμα:

 …Εγώ  σας παραδίδω σήμερα λειτουργό  και το μόνο που ζητώ από εσάς είναι να τον βοηθήσετε  στο έργο του..

Σαράντα   συναπτά  έτη  διακονίας   αφιερωμένα στο  Θεό  και τη σωτηρία του ανθρώπου,  σαράντα έτη διακονίας  σε αυτό το μικρό εκκλησίασμα  με πίστη και αρχοντιά.

Σαράντα  έτη   προσευχής,  νηστείας,   σαράντα έτη  προτροπής προς τους πιστούς  ότι πέρα από την τέρψη την υλική,  το φαγητό,  τα ενδύματα, τις απολαύσεις  υπάρχει και η προσευχή για κάθε χριστιανό, για κάθε συνάνθρωπο .

Σαράντα έτη   προσφοράς  για του Χριστού την πίστη την άγια  με ταπείνωση , φιλανθρωπία,  φιλοξενία , εργατικότητα , υπομονή   και αστείρευτη θέληση.

Σαράντα  έτη  προσπάθειας  να μεταδώσει τη χάρη της αφέσεως  αμαρτιών  να μετρίασει τη θλίψη, τους πόνους  και τις δοκιμασίες για όλο το εκκλησίασμα.

Σαράντα έτη προσπάθειας να ακούγεται η θεια λειτουργιά  σε κάθε ιερό ναό της ενορίας σε κάθε εξωκλήσι και εικονοστάσι.

Σαράντα χρόνια αγωνίζεται, σταυρώνεται αγόγγυστα  στο σταυρό του χρέους και τιμής  μπροστάρης  σε κάθε τί  καλό και ωφέλιμο  για το συνάνθρωπο.

Σημειολογικά αναφέρω  ότι  θεια λειτουργία επιτελεί κάθε χρόνο στο ναό του  Σωτήρα Χριστού στη κορυφή του  όρους Σωρός,  στον Άγιο Ονούφριο  στο Όρος Κατσονυχι,  στην Αγία Ειρήνη στο λόφο του κουλέ , στο εικονοστάσι του Σταυρού στο βουνό  με τον εσπερινό  στις 31 Ιουλίου κάθε χρόνο με μεγάλη προσέλευση κόσμου γιορτάζεται  η αποκριά του   καλοκαιριού και τέλος εσπερινό  τελεί και   στο εικονοστάσι της Αγίας Αικατερίνης.

Λειτούργει  κάθε χρόνο μια φορά  στο νεκροταφείακο  ναό του Σωτήρα Χριστού στις Ελένες και στο Άγιο Γεώργιο στα Μεσσονήσια.

Τελεί  τρισάγιο για τη μνήμη  και  κτυπάει  πένθιμα  την  καμπάνα  του Αγίου Νικόλαου  σε κάθε αναγγελία θανάτου  ξενιτεμένου  χωριανού.

Επίσης εναλλάξ τις Κυριακές τη μια στον ιερό ναό  Αγίου Νικολάου και της αγίας Άννας στις Ελένες  και την άλλη  στο ναό του Άγιου Αντωνίου στα Μεσσονησια.

Τελεί  Αγιασμό  κάθε πρώτη του μήνα  και θεια λειτουργία  στον ιερό ναό του Άγιου Γεωργίου στις Ελένες ανήμερα των  Θεοφανείων και  ακολουθει   η τελετή ρίψης  του σταυρού στη δεξαμενή του χωριού μας.

Τελεί επίσης μια θεία λειτουργία κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Άγιου Στυλιανού  για να τιμηθεί  η μνήμη του ευεργέτη του χωριού των Ελενών Στυλιανού Μιχαήλ  Μαρκαντώνη που  ανακαίνισε  τη δεκαετία του 1920 τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και Αγίας Άννας  και έκτισε το κτίριο του δημοτικού σχολειού και τη βρύση.

Ακούραστος , πολλές φορές  χωρίς  ψάλτη , με βοηθό την παπαδιά   του  λειτουργεί άσχετα αν το εκκλησίασμα έχει αποδεκατιστεί  τα τελευταία χρόνια.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε  την προσπάθεια  και τον  κόπο  που κάνει  πολλές φορές ο συγχωριανός  μας   Μαρκαντωνης  Νικόλαος  θεολόγος συνταξιούχος επιθεωρητής   να έρχεται πολλές φορές από το Ρέθυμνο όπου διαμένει προκειμένου  να βοηθήσει στο ψαλτήρι  ώστε να τελεστεί  η θεία λειτουργία και να κηρύξει το λόγο του θεού.

Σχολείο δεν λειτουργεί πλέον για να τελεί αγιασμό  στην έναρξη του σχολικού έτους  αλλά  προσεύχεται την αντίστοιχη μέρα για όλα τα παιδιά του κόσμου που ξεκινούν  το σχολείο.

Παρότι το χωριό έχει ερημωθεί τα τελευταία χρόνια  προσεύχεται    να δώσει ο Θεός  να ανθίσει ξανά ,  να ακουστούν παιδικές φωνές  να ανοίξουν πόρτες  έστω  και προσωρινά  που έχουν κλείσει  να μεγαλώσει  ξανά το εκκλησίασμα  .

Τα χρόνια πέρασαν η νιότη έφυγε  και παρά το βαρύ σταυρό  του χρέους που μεταφέρει   και το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει στην οικογένεια  του με την απώλεια του αγαπημένου του γιου  όσο βαριά και αν έχει γίνει  η καμπάνα του Άγιου Νικολάου    προσπαθεί  να ακούγεται ο ήχος της  στη  ρεματιά των Ελενών   και να καλεί τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους για εκκλησιασμό και προσευχή.

Όπως λέει ο ίδιος το χρωστάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Είθε  Πατέρα  Σεβαστιανέ  οι Άγιοι προστάτες του χωριού που υπηρετείς  τόσα πολλά χρόνια  να σου χαρίζουν   υγεία  να προσεύχεσαι για όλους εμάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ