ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 600 εκατ. ευρώ οι απώλειες φόρων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

0

Περίπου 600 εκατ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο σε φόρους το δημόσιο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς από εκπροσώπους της Διεθνούς Διαφάνειας, της Γ.Γ. Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ, της OLAF, και της Europol.

Το κίνητρο του λαθρεμπορίου είναι μεγάλο αφού για κάθε 4 ευρώ που κοστίζει ένα πακέτο, τα 3,5 ευρώ είναι φόροι και δασμοί που κλέβουν οι επιτήδειοι που καταφέρνουν να διακινούν ένα λαθραίο πακέτο, ενώ για κάθε κοντέινερ λαθραίων τσιγάρων υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 2 εκατ. ευρώ από φόρους και δασμούς.

Μόνο την τελευταία επταετία οι ελληνικές τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο λαθραία τσιγάρα για τα οποία οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανήλθαν σε 250,96 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια Γενική Διευθύντρια Τελωνείων Ειρήνη Γιαλούρη, στη διάρκεια του 2017 κατασχέθηκαν περίπου 142 εκατ. λαθραία τσιγάρα, εκ των οποίων τα 96 εκατομμύρια εντοπίστηκαν από τα X-RAYS.

Τα φορτία λαθραίων τσιγάρων που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τελωνειακές Αρχές, ξεπέρασαν τα 4,6 δισεκατομμύρια «κομμάτια» μέσα σε μόλις μια χρονιά με τις απώλειες εσόδων να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κοντέινερ με τα λαθραία τσιγάρα ξεκινάνε από λιμάνια της Κίνας, το Ντουμπάι, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και σύμφωνα με τα στοιχεία των Ευρωπαϊκών Διωκτικών Αρχών αξιοποιούν τα «κενά» ασφαλείας σε λιμάνια της Αφρικής, όπως στη Λιβύη, προκειμένου στη συνέχεια για διοχετευθούν στις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Πεδίο δράσης της διεθνούς μαφίας των καπνικών είναι και η Μαύρη Θάλασσα και είναι χαρακτηριστική η υπόθεση όπου συνεργάστηκαν η OLAF και η Ρουμανική Συνοριοφυλακή εντοπίζοντας παράνομο φορτίο 5 εκατ. τσιγάρων φορτωμένο σε πλοίο υπό σημαία Σλοβενίας.

Αν και η θαλάσσια οδός είναι η συνηθέστερη, τα κυκλώματα δεν διστάζουν να στέλνουν λαθραία φορτία και από αέρος. Τον περασμένο Ιούλιο η OLAF παρείχε πληροφορίες στις Ισπανικές Τελωνειακές Αρχές κι έτσι πιάστηκε φορτίο 1,8 εκατ. λαθραίων τσιγάρων, που είχε φύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό τη Βαρκελώνη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ