ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βελιγράδι τείνει χείρα φιλίας στη Μόσχα

0

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η πολιτική του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει παρά τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, χθες βράδυ στο Βελιγράδι, επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των. Ο Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι με αφορμή την επέτειο των 180 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας. «Πιστεύω ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να αλλάξουμε στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά η Σερβία θα σεβαστεί την παραδοσιακή φιλία και όχι μόνο δεν θα αλλάξει την πολιτική της, αλλά θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας. Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα και αποφασίζουμε αυτόνομα, αδιαφορώντας αν αρέσει ή όχι σε κάποιον αυτό» επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Όχι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατέστησε σαφές στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις Βρυξέλλες ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα διατηρήσει την στρατιωτική της ουδετερότητα. «Ελπίζω ότι η στάση μας αυτή θα αντιμετωπιστεί με κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν συμβεί όμως αυτό τότε θα συμπεριφερθούμε ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα» συμπλήρωσε ο Αλ. Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε την Ρωσική Ομοσπονδία που αντιμετωπίζει με σεβασμό την ανεξαρτησία της Σερβίας όπως επίσης, ΄΄για την στήριξη που παρέχει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας΄΄.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επισήμανε, στην συνέντευξη Τύπου, ότι είναι ψεύτικο το δίλημμα «η με την Δύση ή με την Ρωσία» που τίθεται στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

Ο όρος για την επιβολή κυρώσεων δεν θα επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμα, αφού όλο και περισσότερες χώρες εντός της Ε

«Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία θέτει όρους όπως την αναγνώριση του Κοσόβου και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. […] Ο όρος για την επιβολή κυρώσεων δεν θα επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμα, αφού όλο και περισσότερες χώρες εντός της ΕΕ κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές» εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις αποφάσεις του Βελιγραδίου. Επισήμανε ότι στην περίπτωση που στον διάλογο με την Πρίστινα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, επιχειρηθεί η συμμετοχή και των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν θα μείνει αμέτοχη. «Η διεξαγωγή του διαλόγου ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, εάν οι Αλβανοί ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου διαλόγου με την ένταξη και άλλων μετόχων, εκτός από την ΕΕ και η Σερβία μας καλέσει, τότε δεν θα μείνουμε στην άκρη» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σήμερα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας 'Ανα Μπερνάμπιτς και τον Σέρβο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σεγκέι Λαβρόφ μαζί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφτούν επίσης τον Ιερό ναό του Αγίου Σάββα και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες τοποθέτησης του ψηφιδωτού του Παντοκράτορος Χριστού, στον κεντρικό τρούλο. Η κατασκευή του ψηφιδωτού αυτού χρηματοδοτήθηκε με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρία GazpromΝjeft. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη Μόσχα, στην δημιουργία του συμμετείχαν ενενήντα Ρώσοι αγιογράφοι, το εμβαδόν του είναι 1.284 τετραγωνικά μέτρα και ζυγίζει σαράντα τόνους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ