ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: Ψάχνουν τα 'μονοπάτια' του μαύρου χρήματος

0

Στον στενό πυρήνα των προσώπων που βρίσκονταν σε νευραλγικά πόστα και κοντά σε πολιτικά πρόσωπα επικεντρώνεται η έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς οι οποίοι αναζητούν τον "δρόμο του χρήματος".

Στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη βουλή περιέχονται άλλωστε στοιχεία που συμπίπτουν χρονικά με την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για φάρμακα της Novartis και την καταβολή μιζών, όπως τις περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την πυξίδα για τα επόμενα βήματα της έρευνας, ωστόσο, θα πρέπει να "κουμπώσουν" με την ροή ενός εμβάσματος για να στοιχειοθετηθεί το πολιτικό χρήμα και η εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων.

Σκοπός άλλωστε των εφόδων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν η κατάσχεση εγγράφων ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βοηθήσουν στην αποκάλυψη εμβασμάτων. Η δικαστική έρευνα επικεντρώνεται σε γενικούς γραμματείς, πρόεδρους δημοσίων οργανισμών, συμβούλους πρώην υπουργών και μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.

Μέχρι τώρα υπήρχε διάψευση ότι έχει εντοπιστεί ύποπτο έμβασμα ή κίνηση λογαριασμού, ενώ διαψεύδουν και την φημολογία ότι έχουν στην κατοχή τους βίντεο ή ηχητικό ντοκουμέντο που κάνει λόγο για μίζες σε πολιτικό πρόσωπο.

"Κλειδί" είναι οι ελβετικοί λογαριασμοί για τους οποίους οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμά τους. Από εκεί στέλνονταν εμβάσματα σε γιατρούς, όπως λένε οι μάρτυρες, ενώ από έναν λογαριασμό δίδονταν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα πάντα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο πρώην αντιπρόεδρος και κατηγορούμενος σήμερα για δωροδοκία Κ. Φρουζής, είχε δικαίωμα διαχείρισης ποσού που έφθανε το 1.000.000 ευρώ.

Δικαστικοί κύκλοι ωστόσο σημειώνουν ότι τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής δεν αφορούν μόνο αυτούς τους δύο επίμαχους λογαριασμούς, αλλά και λογαριασμούς εταιριών που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως "οχήματα" για το ξέπλυμα χρήματος, ώστε να γυρίσουν καθαρά στα χέρια εκείνων που τα μοίραζαν. Οι λογαριασμοί έχουν ήδη εντοπιστεί και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα τους.

Τα τρία πρόσωπα που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, έχουν διπλή ιδιότητα, όπως υποστηρίζουν δικαστικές πηγές. Και αυτή του προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Ανώτερη δικαστική πηγή έλεγε μάλιστα ότι πρόθεση τους δεν ήταν να καταθέσουν σε βάρος πολιτικών προσώπων και μόνο, αλλά να καταγγείλουν τις πρακτικές της εταιρίας.

Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης έλεγαν ότι και οι τρεις πέρασαν από διάφορα τεστ, μία εβδομάδα πριν αρχίσουν να καταθέτουν, προκειμένου να ελεγχθεί όχι μόνο η αξιοπιστία τους, αλλά και η ψυχολογική τους κατάσταση, πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της μαρτυρικής κατάθεσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΔΕΕ, όπου βρίσκονται και αναλύονται δεκάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κατασχέθηκαν από την Novartis, καθώς και από άλλους εμπλεκόμενους κατά την διάρκεια εφόδων που έγιναν πριν από λίγους μήνες. Σοβαρό ρόλο στην έρευνα παίζουν και οι διασταυρώσεις με τις λίστες Lagard, Μπόργιανς, ακόμη και με τα ευρήματα των Panama Papers.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ