ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικονοκλαστικά Κοσμοείδωλα Ι: Ιερουργίες. Έργα από την Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων -Ελαιουργείον»

0

ΡΕΘΥΜΝΟ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μορφές παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικονοκλαστικά Κοσμοείδωλα Ι: Ιερουργίες.  Έργα από την Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον» την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, στις 19:30, σε επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και του Ηλία Ηλιάκη, με εισαγωγή από τον Δρ Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο και ειδικά σχόλια από την Μαρία Μαραγκού και τον Δρ Μεγακλή Ρογκάκο στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές, Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά 10 εικαστικών εκθέσεων στο ετήσιο εικαστικό του πρόγραμμα για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στην σειρά εικαστικών εκθέσεων με τίτλο «Εικονοκλαστικά Κοσμοείδωλα» θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα από την μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, που αριθμεί περισσότερα από 700 έργα τέχνης, στην πλειοψηφία τους ευγενική προσφορά καλλιτεχνών και συλλεκτών προς το Μουσείο, κυρίως έργα που δημιουργήθηκαν τον 21ο αιώνα. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη των τελευταίων 20 χρόνων μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου. Συνάμα  με διάθεση εξωστρέφειας θα παρουσιαστούν εκθέσεις εκτός των ελληνικών συνόρων (Αγία Πετρούπολη, Παρίσι, Τεχεράνη, Γενεύη, Κίεβο) σε συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε διάλογο με την παγκόσμια εικαστική αναζήτηση παρουσιάζοντας την εξαιρετικά ενεργή σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

Στην έκθεση «Εικονοκλαστικά Κοσμοείδωλα Ι: Ιερουργίες. Έργα από την Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον»  συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Χαράλαμπος Δερμάτης, Σπύρος Ζερβουδάκης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Επιστήμη Λεούση, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γεωργία Ματσαμάκη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Χρυσούλα Σκεπετζή και Andrei Filippov.

Η έκθεση «Εικονοκλαστικά Κοσμοείδωλα Ι: Ιερουργίες.  Έργα από την Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον»   εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Μορφές και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 9:00-14:00 και Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 18:00-21:00 με Ελεύθερη Είσοδο.

 

 

 

Η Αίθουσα Τέχνης "Μορφές" ιδρύθηκε από τον Ηλία Ηλιάκη το 1991 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος της λειτουργία της είναι η συνειδητή καλλιτεχνική αποκέντρωση και η υπεύθυνη ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις εικαστικές τάσεις που διακρίνονται στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη. Η  Αίθουσας Τέχνης “Μορφές” οργανώνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από όλους τους χώρους της σύγχρονης τέχνης και τα κριτήρια επιλογών των έργων που παρουσιάζει βασίζονται στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας σε άμεση επαφή τους Κρήτες με τους θεωρητικούς της τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα έργα τους και τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις έκφρασης.

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ»

Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλ: +30 28310 50271

E-mail: [email protected]

 

 

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ