ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση Φωτογραφίας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Erasmus

0

Διδακτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και φοιτητές, με τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα ‘Γιατί Erasmus;’ που διοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, 1-15 Δεκεμβρίου 2017, για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus, έδωσαν το δικό τους καλλιτεχνικό αποτύπωμα και βίωμα.

Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν φιλοξενούνται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Αντικατοπτρίζουν μέρος των πολιτισμικών και κοινωνικών προκλήσεων όσο και των πολυάριθμων εμπειριών ή συναναστροφών που είχαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης,  των σπουδών ή της πρακτικής τους άσκησης σε ένα άλλο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή φορέα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενισχύοντας την άποψη ότι το πρόγραμμα Erasmus ‘ανοίγει δρόμους και ενδεχομένως αλλάζει ζωές!’

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης έρχονται κοντά στους επισκέπτες της και συνομιλούν μαζί τους ‘σιωπηλά’. Καθηλώνουν με την εκφραστικότητα των προσώπων, την κίνηση των σωμάτων, την ομορφιά των τοπίων και την ευφάνταστη απεικόνιση των αντικειμένων. Οι λεζάντες που τις συνοδεύουν άλλοτε επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο και άλλοτε προβληματίζουν αφυπνιστικά το κοινό. Οι εμπνευστές αυτών των αποτυπώσεων, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις φωτογραφίας, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφουν ρεαλιστικά, ενώ σε άλλες αποδίδουν συμβολικά το καταστάλαγμα των μετακινήσεών τους ή των συγκινήσεών τους στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Το ατομικό επίπεδο εναλλάσσεται με το ομαδικό, ο εσωτερικός και ιδιωτικός χώρος με τον εξωτερικό και δημόσιο, η κίνηση του ανθρώπινου παράγοντα συνδιαλέγεται με την ακινησία του φυσικού ή δομημένου περιβάλλοντος, και τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες και κουλτούρες μετασχηματίζονται μέσω των ανταλλαγών και των συναλλαγών.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ERASMUS

Κατηγορία φοιτητών

1ο βραβείο: Ευαγγελία Σεργάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Usti nad Labem, Τσεχία, εαρινό εξάμηνο 2015-2016.

2ο βραβείο: Μαρία – Άννα Σταμπούλογλου, φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας,  Wroclaw, Πολωνία, εαρινό εξάμηνο 2016-2017.

Κατηγορία προσωπικού

1ο βραβείο: Μαρία Βουλγαράκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαίδευσης & Έρευνας, κινητικότητα για επιμόρφωση, Ζυρίχη, Ελβετία, 2016-2017.

 

Διάκριση των 10 καλύτερων φωτογραφιών

συμπεριλαμβανομένων των τριών προηγούμενων

Ακολουθούν τα ονόματα των δημιουργών των υπόλοιπων φωτογραφιών που ψηφίστηκαν από την Επιτροπή Διαγωνισμού (με αλφαβητική σειρά)

ΟνοματεπώνυμοΤμήμαΠερίοδος μετακίνησηςΤόπος μετακίνησηςΤύπος μετακίνησης
Δήμητρα ΑναργύρουΦιλολογία2016-2017Klaipeda, ΛιθουανίαΕπιμόρφωση
Νικολέτα ΒογιατζάκηΠ.Τ.Δ.Εχειμερινό εξάμηνο/ 2016-2017Bucharest, ΡουμανίαΠρακτική Άσκηση
Στέλιος ΘεοδωράκηςΦιλολογίαχειμερινό εξάμηνο/ 2016-2017Wroclaw, ΠολωνίαΣπουδές
Νίκη ΠετράκηΒιβλιοθήκη2010-2011Amsterdam, ΟλλανδίαΕπιμόρφωση
Μαρίνα ΤζακώσταΠ.Τ.Π.Ε2016-2017Utrecht, ΟλλανδίαΔιδασκαλία
Χρυσή ΦουκαράκηΠ.Τ.Δ.Εχειμερινό εξάμηνο/ 2015-2016Barcelona, ΙσπανίαΠρακτική Άσκηση
Fillipa FerreiraΨυχολογίαΧειμερινό εξάμηνο/ 2017-2018Ρέθυμνο, ΕλλάδαΣπουδές

Φωτογραφίες στο Διαγωνισμό έστειλαν επίσης οι:

Μίνωας Ανδριώτης, Γεωργία Διαμαντάκη, Άννα Δοξαστάκη, Κατερίνα Δωροβίνη, Αλεξάνδρα Ζαχαριάδη, Μαρία Καπετανάκη, Κατερίνα Κορνηλάκη, Μαριάννα Κουγιτάκη, Ελένη Λιουδάκη, Νίκος Λίτινας, Ανδριανή Μπουγαδάκη, Γαλάτεια Νταναλάκη, Ελένη Οικονομάκη, Μανώλης Παπαδάκης, Δήμητρα Πρωτοψάλτη, Ιωάννης - Παύλος Σάββας, Ευάγγελος Σιμάκης, Ελπίδα Φουκαράκη, Γεωργία Χιονάκη, Αντώνης Ψιστάκης, Ana Ortega, Liliana Salgueiro

Η ενεργή συμμετοχή στο Διαγωνισμό -μέσω της υποβολής φωτογραφικού υλικού- δεν θα είχε τόση σημασία, αν δεν είχε προηγηθεί η απόφαση κινητικότητας με το πρόγραμμα Erasmus - σε ένα ευρωπαϊκό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα ή φορέα, βίωμα που αναμφίβολα εμπλούτισε τα προσόντα, τις δεξιότητές αλλά και το πολιτισμικό κεφάλαιο των συμμετεχόντων. Συγχαίρουμε αυτούς που διακρίθηκαν για το έργο τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ειλικρινείς ευχαριστίες, επίσης, σε όσους και όσες συμμετείχαν έμμεσα στο Διαγωνισμό, δηλαδή στην Επταμελή Επιτροπή που κλήθηκε να αξιολογήσει το υποβληθέν φωτογραφικό υλικό, καθώς και στη φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Μαρία Σταματάκη, για την επιμέλεια της αφίσας.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή όλων των παραπάνω στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, επιβραβεύεται όχι μόνο η διάκριση αλλά και η συμμετοχή!

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μανόλη Κουκουράκη για τη φιλοξενία της Έκθεσης στους χώρους της Βιβλιοθήκης και την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συντήρησης της Βιβλιοθήκης, κ. Νίκη Πετράκη για την επιμέλεια της Έκθεσης.

Η Έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018.

Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 9:00-20:00, Σάββατα 09:00-15:00

Τα αποτελέσματα του ανωτέρω Διαγωνισμού Φωτογραφίας για το Erasmus είναι διαθέσιμα στο https://goo.gl/MAhDif

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ