ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη γυναίκα από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου

0

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουν οι γυναίκες. Αυτή η μέρα καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909  με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.

Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.

Και όμως, αν δούμε τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2010, 2012 και 2017, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ -στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Αντί λοιπόν να μοιράσουμε λουλούδια, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.) αποτελείται από γυναίκες (57%), απευθύνθηκε στην συμπολίτισσα σκηνοθέτη Ελβίνα Μποτονάκη και εκείνη με τη σειρά της στην Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Ρεθύμνου «Ισχύς Απογείωσης».

Αποφασίστηκε να διοργανωθεί μία εκδήλωση στις 5 Μαρτίου 2018, που θα συμπεριλάμβανε τον μονόλογο του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, «Εγώ η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλω» και την ταινία μικρού μήκους «Έρφοι» της Ελβίνας.

Το εγχείρημα πέτυχε εκατό της εκατό! Αρχικά, η δεκατέσσερις συμμετέχοντες στην «Ισχύ Απογείωσης» παρουσίασαν τον μονόλογο εμπλουτίζοντας τον με εικόνες και μουσική. Αργότερα προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ Δράμας. Οι παρουσιάσεις αυτές απόδειξαν περίτρανα πως το Ρέθυμνο διαθέτει το έμψυχο υλικό για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πολυπληθές ευαισθητοποιημένο κοινό που το υποστηρίζει με την παρουσία του και το παρατεταμένο χειροκρότημα στο συγκεκριμένο δρώμενο.

Το ενδιαφέρον του κοινού υπήρξε τέτοιο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το πραγματικά αδιαχώρητο στον κινηματογράφο «Απόλλων», και δυστυχώς αρκετοί να μην μπορούν να εισέλθουν αφού η αίθουσα δεν χωρούσε άλλους, ούτε όρθιους πλέον. Ήταν άλλη μία ένδειξη για το πόσο η πόλη μας χρειάζεται έναν μεγάλο χώρο, αμιγώς για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές.

Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν το δρώμενο, ήταν πολλοί κάτοικοι του Έρφους, συμμετέχοντες και μη στην ταινία, ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μιχάλης Τρούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Τάσος Παπαδουράκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μποτόνης Μποτονάκης (υπερήφανος πατέρας της σκηνοθέτη).

Χρόνια πολλά λοιπόν στις απανταχού γυναίκες!

Αχιλλέας Ζιμετάκης, πρόεδρος ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ