ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίων του Ρεθύμνου και της Γερμανίας στο δήμαρχο Ρεθύμνου

0

Αντιπροσωπεία μαθητών Γυμνασίων του Ρεθύμνου και της Γερμανίας υποδέχθηκε χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Γιώργος Γεωργαλής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης τους στο Δημαρχείο. Η 20 μελής ομάδα των μαθητών απαρτίζονταν από 10 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και από 10 μαθητές του γερμανικού Γυμνασίου Sebastian-Finsterwalder Gymnasium και συνοδεύονταν από το Δ/ντη κ. Παπαδάκη Βαγγέλη και τον καθηγητή κ. ο Γάλλο Σπύρο του 1ου Γυμνασίου και τους καθηγητές κ. Schnetzer Johannes  και κα Biebl Manuela του Γυμνασίου της Γερμανίας.

Τα δύο σχολεία συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 12 χρόνια και εφαρμόζεται με επιτυχία. Τα δυο πρώτα χρόνια  έγιναν οι απαραίτητες επαφές και στη συνέχεια ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος με αποτέλεσμα η φετινή συνάντηση να σηματοδοτεί τη συμπλήρωση της 10ετούς ενεργούς σχέσης και συνεργασίας των συμμετεχόντων σχολείων.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Δημαρχείο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Δήμαρχο θέματα που αφορούν το Ρέθυμνο αλλά και τη χώρα μας.

Ειδικότερα οι Γερμανοί μαθητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και την κρητική κουζίνα ενώ ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, ερώτηση που έδωσε στο Δήμαρχο την ευκαιρία να τους μιλήσει για τη διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό λόγω υψηλών ποσοστών ανεργίας ειδικά στις νεαρές ηλικίες, για τη μετανάστευση των Ελλήνων στη δεκαετία του ’60 στη χώρα τους, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στη Μεσόγειο αναφέροντας ους το παράπονο των Ελλήνων αφού όπως είπε χαρακτηριστικά,  νιώθουμε πως «..ενώ είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, τελικά τα φυλάμε μόνοι μας».

Επίσης τους μίλησε για την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα,  για τη στρεβλή εικόνα που καλλιεργήθηκε για τη χώρα μας και τους Έλληνες και τους συνέστησε να προσπαθήσουν, τόσο οι ίδιοι  ως νέοι άνθρωποι όσο και οι γονείς τους, να ενημερωθούν και να γνωρίσουν και την άποψη της άλλης πλευράς αφού τα πράγματα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατα.

Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο και με αφορμή το ταξίδι του στη Μάλτα στο πλαίσιο του Προγράμματος Civitas Destinations, ο Δήμαρχος επαίνεσε την καλή οργάνωση που έχουν οι γερμανικές πόλεις ειδικά σε υποδομές προσβασιμότητας και εξήγησε στα παιδιά ότι ο Δήμος Ρεθύμνης προσπαθεί ν’ αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές και την κυκλοφορία στο αστικό κέντρο ώστε η πόλη να είναι ελκυστική και φιλική για τους κατοίκους κι επισκέπτες της.

Τέλος, αφού συνεχάρη τους καθηγητές και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα και τη σταθερή τους υποστήριξη στις δράσεις του, οι οποίες καλλιεργούν τη φιλία των δύο λαών, παρότρυνε τα παιδιά από το γερμανικό Γυμνάσιο να απολαύσουν την παραμονή τους στο Ρέθυμνο, να γνωρίσουν το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του, τον ιστορικό και διατροφικό πολιτισμό του  και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ως ανάμνηση της επίσκεψης τους στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας πρόσφεραν στους μαθητές και καθηγητές του γερμανικού Γυμνασίου έντυπο υλικό του ΣΕΔΗΚ σχετικά με το ελαιόλαδο και την κρητική διατροφή και καπελάκια με το σήμα της ελιάς και USB  με φωτογραφικό υλικό και κείμενα που αφορούν το Ρέθυμνο το οποίο ετοίμασε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ