ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η αυξημένη τηλεθέαση στα παιδιά συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή στην εφηβεία

0

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η αυξημένη τηλεθέαση στα παιδιά συνδέεται με πιο «ανθυγιεινές» διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 2.000 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1997-1998.

Οι γονείς των παιδιών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά έφτασαν την ηλικία των 13 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Συνολικά, η υψηλότερη τηλεθέαση στην ηλικία των 2 ετών, φάνηκε να συνδέεται με συχνότερη εμφάνιση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην εφηβεία, όπως η κατανάλωση προϊόντων τηγανιτής πατάτας, επεξεργασμένου κρέατος, λευκού ψωμιού, φρουτοποτών, ενεργειακών ποτών και γλυκισμάτων.

Ακόμη, κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης στην ηλικία των 2 ετών, βρέθηκε να συσχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα παράλειψης του πρωινού γεύματος τις καθημερινές, στην ηλικία των 13 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στην προσχολική ηλικία, η τηλεθέαση χρησιμοποιείται συχνά ως «ανταμοιβή» καθώς και για να αποσπά την προσοχή των παιδιών. Ωστόσο, η εν λόγω πρακτική αφήνει τα παιδιά αδρανή σε μια κρίσιμη περίοδο όπου θα έπρεπε να «διδάσκονται» τον αυτοέλεγχο, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε απόλυτη συμφωνία με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, που προτείνουν η παρακολούθηση τηλεόρασης στην προσχολική ηλικία να μην υπερβαίνει τη μία ώρα ανά ημέρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ