ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λογοθεραπεία: Προσδοκίες, οφέλη και μειονεκτήματα

0

Ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της λογοθεραπείας;

Ο κύριος στόχος της λογοθεραπείας είναι η βελτίωση της επικοινωνίας. Μερικοί από τους στόχους της λογοθεραπείας είναι:

Βελτίωση του συντονισμού των μυών της ομιλίας μέσω ασκήσεων ενίσχυσης και συντονισμού.

Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Βελτίωση της ροής μέσω ασκήσεων αναπνοής.

Ενίσχυση της εκμάθησης της Γλώσσας μέσω γλωσσικής διέγερσης και χρήσης της Γλώσσας μέσω θετικής ενίσχυσης.

Βελτίωση της επικοινωνίας βοηθώντας ένα παιδί να μάθει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας (σε κάποιες κατηγορίες διαταραχών).

Κάθε παιδί θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με τις δυσκολίες και τις ικανότητές του. Το χρονικό διάστημα στη θεραπεία της ομιλίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει τις δεξιότητες που θα επιτρέψουν στο παιδί να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα οφέλη:

Βελτίωση της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων

Ευδιάκριτη ομιλία ώστε το παιδί σας να κατανοείται από τρίτους.

Αυξημένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε ανεξάρτητο περιβάλλον.

Βελτιωμένη λειτουργία μάσησης και κατάποσης.

Επίτευξη δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας

Βελτιωμένη φωνητική ποιότητα.

Ανάπτυξη πρακτικών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

Αυξημένη ανεξαρτησία.

Η ικανότητα έκφρασης του εαυτού μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Η θεραπεία ομιλίας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να επιτύχει μεγαλύτερη ικανότητα χρήσης και κατανόησης της γλώσσας, να επικοινωνήσει με άλλους και να εκφραστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ποια μπορεί να είναι τα μειονεκτήματα της λογοθεραπείας;

Υπάρχουν ανησυχίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να εξεταστούν. Η λογοθεραπεία είναι χρονοβόρα τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί. Δεν αρκεί μόνο η συνεδρία λογοθεραπείας. Τα μαθήματα από τη συνεδρία πρέπει να γίνονται όλη την εβδομάδα, στο σπίτι και ίσως στο σχολείο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο άγχος σε μια οικογένεια που ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ρουτίνα θεραπείας ενός παιδιού.

Επιπλέον, η λογοθεραπεία μπορεί –σε ορισμένες περιπτώσεις- να φαίνεται ότι υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει. Συχνά, οι λογοθεραπευτές πρέπει να εργαστούν για να επιλέξουν έναν κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας για ένα παιδί. Αυτό συχνά είναι δύσκολο για τους γονείς να το αποδεχθούν. Κατά την ανάπτυξη ενός προγράμματος λογοθεραπείας για το παιδί, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένα σύνολο ρεαλιστικών προσδοκιών με τον θεραπευτή, που πρέπει να επανεξετάζονται από καιρό σε καιρό καθώς το παιδί εξελίσσεται.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ