ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Νυχτερινή εφίδρωση: Τι την προκαλεί;

0

Αν υποφέρετε από νυχτερινή εφίδρωση, και το υπνοδωμάτιό σας δεν είναι υπερβολικά ζεστό, ή δεν χρησιμοποιείτε πολλές κουβέρτες, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας, να μουσκέψει τα σεντόνια και τα ρούχα μας. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτές τις νυχτερινές εξάψεις που προκαλούν τόσο έντονη εφίδρωση. Ποιες είναι αυτές;

Εμμηνόπαυση

Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, άρα και κατά τον ύπνο. Η εμμηνόπαυση είναι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.

Ιδιοπαθής υπεριδρωσία

Αυτή η χρόνια πάθηση κάνει το σώμα μας να παράγει υπερβολικές ποσότητες ιδρώτα, χωρίς κάποιον ιατρικό λόγο.

Ορισμένες λοιμώξεις

H φυματίωση είχε συσχετιστεί περισσότερο από κάθε άλλη λοίμωξη με την νυχτερινή εφίδρωση, αλλά και πολλές βακτηριακές μολύνσεις μπορούν να το προκαλέσουν. Επίσης, μπορεί να είναι σύμπτωμα HIV.

Ορισμένοι καρκίνοι

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι πρόωρο σύμπτωμα για ορισμένους καρκίνους, ειδικά του λεμφώματος. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμάστε ότι οι καρκίνοι έχουν και επιπλέον συμπτώματα, όπως πυρετό και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση. Και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα πιστεύεται ότι προκαλούν αυτή την άσχημη παρενέργεια. Τέλος, πιστεύεται ότι και η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει έντονο ιδρώτα.

Υπογλυκαιμία

Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέσουν επικίνδυνα, μπορεί να βιώσετε νυχτερινή εφίδρωση, ειδικά αν λαμβάνετε ινσουλίνη.

Ορμονικές διαταραχές

Ο ιδρώτας και οι εξάψεις είναι συμπτώματα αρκετών ορμονικών διαταραχών, όπως του υπερθυρεοειδισμού.

Νευρολογικές παθήσεις

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά ορισμένες νευρολογικές παθήσεις όπως η αυτόνομη νευροπάθεια και το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση το βράδυ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ