ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πτώση στην τιμή του λαδιού - Που κυμαίνεται ο «χρυσός» της Κρήτης

0

Κάμψη στη ζήτηση του ελαιολάδου, έχουμε αυτή την χρονική περίοδο στην Κρήτη, με συνέπεια και τη μικρή μείωση της τιμής.

Ενώ, πριν από περίπου δύο μήνες, μέσα από το ekriti.gr είχατε ενημερωθεί πως η τιμή είναι ανοδική πορεία, αυτή την περίοδο, η τιμή έχει παρουσιάσει μια κάμψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τι τιμές που έχει ανακοινώσει ο Συνδεσμός Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η μέση τιμή για το ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο 0.3 βαθμών, είναι τα 3.25 ευρώ το κιλό. Η χαμηλότερη είναι τα 3.20 ευρώ και η υψηλότερη τα 3.30 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο υπαρχουν και έμποροι, οι οποιοι δεν αγοράζουν ποσότητες, αναμένοντας τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο του ελαιολάδου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Γενάρη είχαμε κατώτερη τιμή ελαιολάδου 0.3 βαθμών, στα 3,50 ευρώ το κιλ, με ανώτερη τιμή στα 3,90 ευρώ. Μαλιστα τότε υπήρχαν εκτιμήσεις, πως η τιμή παραγωγού θα μπορούσε να φτάσει, αλλά και να ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό!

Μέχρι σημερα, η αγορά δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η διακύμανση της τιμής, έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο «χρηματιστήριο ελαιολάδου».

Διαγωνισμός για 85 τόνους

Μέσα σε όλα, εταιρείες και Οργανισμοί στην Κρήτη, συνεχίζουν τις δημοπρατήσεις. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Κρήτης "Κρητικός Αγρός Α.Ε.", η οποία προκηρύσσει πλειοδοτικό Δημόσιο Διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3-0,6 γραμμών , εσοδείας 2017-1018 στις 15-3-2018 στις 7 μ.μ., με κλειστές προσφορές.

Οι προσφορές θα αποστέλλονται στο γραφείο τους, στην οδό Μανουσογιάννη 3 στο Ηράκλειο, από τις 10 π.μ. έως στις 1 μ.μ. καθημερινά, μέχρι τις 15/3/2018 και ώρα 1 μ.μ. και στο e-mail: [email protected]

Ποσότητες από χωριά του Ηρακλείου

Η ποσότητα του προς πώληση ελαιολάδου ανέρχεται στους 85 τόνους οι οποίοι βρίσκονται στις αποθήκες των Συνεταιρισμών Μετόχων της ΑΕΣ ως εξής: Επισκοπής 15 τόνοι, Βιάννου 20 τόνοι, Κρουσσώνα 20 τόνοι, Τυλίσσου 15 τόνοι, Νιπιδιτού 15 τόνοι.

Οροι συμμετοχής:

1. Η προσφορά θα αναφέρει τιμή που θα αφορά τη συνολική ποσότητα των 85 τόνων του ελαιολάδου και θα είναι ενιαία , (μια τιμή ) για το λάδι "ως έχει", πάτο κορφή και χωρίς αυξομείωση οξύτητας , αφαίρεση Ξ.Υ.Υ. και θα υπάρχει δέσμευση για καταβολή ΦΠΑ 13% για τουλάχιστο του 1/3 της προσφερόμενης ποσότητας ελαιολάδου.

2. Η παραλαβή του λαδιού θα γίνει από τις δεξαμενές του κάθε Συνεταιρισμού Μετόχου της ΑΕΣ με έξοδα και ευθύνη του αγοραστή από τον κρουνό, το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία της κατακύρωσης του διαγωνισμού ,η παράδοση θα γίνει στην πλάστιγγα του μετόχου Συνεταιρισμού πού φορτώνει η σε πλάστιγγα της επιλογής του

3. Η εξόφληση του συνόλου της αξίας του λαδιού θα γίνει πριν τη φόρτωση , με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του κάθε Συνεταιρισμού Μετόχου της ΑΕΣ

4. Η τελική απόφαση για την κατακύρωση η μη του διαγωνισμού, θα ληφθεί από το Δ.Σ. της ΑΕΣ εάν και εφόσον κριθεί συμφέρουσα η προσφερόμενη τιμή.

5. Η συμμετοχή στη δημοπρασία προϋποθέτει την αποδοχή όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης .

6. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν δείγματα από τις δεξαμενές των Συνεταιρισμών Μετόχων της ΑΕΣ. Επίσης θα υπάρχουν δείγματα στην διάθεση των ενδιαφερομένων στο γραφείο, στην οδό Μανουσογιάννη 3, στο Ηράκλειο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ