ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Παραμονές της 25ης Μαρτίου βεβήλωσαν ξανά τον Άγνωστο Στρατιώτη

0

Βρίσκεται στην πλατεία εδώ και δεκαετίες, από το 1930, έχει αλλάξει θέση ανά τις αναπλάσεις της πλατείας, όμως πάντα ο Άγνωστος Στρατιώτης αποτελεί σημείο αναφοράς στο Ρέθυμνο, κατά τις εθνικές επετείους και όχι μόνο.

Συχνά πυκνά όμως αποτελεί και... καμβά διαμαρτυρίας. Αυτή τη φορά από ομάδα αντιεξουσιαστών που έχουν καταλάβει αίθουσα της φιλοσοφικής σχολής στην πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο και που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Το γενικό ιστορικό:

Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί στρατιώτες έχουν πεθάνει στους πολυάριθμους πολέμους χωρίς υπολείμματα. Πολλά κράτη έχουν αναπτύξει την πρακτική ενός συμβολικού μνημείου του άγνωστου στρατιώτη που αντιπροσωπεύει τον πολεμικό τάφο εκείνων των μη αναγνωρισμένων στρατιωτών. Περιέχουν συνήθως τα υπολείμματα ενός νεκρού στρατιώτη που είναι μη αναγνωρισμένος.

Η συνήθεια αυτή προέρχεται από την αρχαιότητα, που πίστευαν ότι βασανίζονταν οι ψυχές όσων δεν είχαν ταφεί τα σώματα. Η ταφή αυτών που είχαν χαθεί τα πτώματα, γινόταν συμβολικά είτε με την κατασκευή ειδώλου, είτε με κενοτάφιο.

Στις μέρες μας, όμως ακόμη και στο Ρέθυμνο:

"Αυτός είναι ο πολιτισμός μας μερικοί αναρχικοί έβαψαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη", αυτό επεσήμανε αναγνώστης που έστειλε το φωτογραφικό υλικό.

Το άγαλμα Αγνώστου Στρατιώτη στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται στο Ρέθυμνο, στην ομώνυμη πλατεία, εκεί που επί ενετοκρατίας ήταν η Πύλη της Άμμου. Τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1930, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 9 Νοεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό της τακτικής επετείου της Αρκαδικής Εθελοθυσίας και της Εκατονταετηρίδας της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Για την κατασκευή του μνημείου είχε συσταθεί ερανική επιτροπή με πρόεδρο τον Μάνο Τσάκωνα και το έργο είναι δημιουργία του γλύπτη Περάκη.

Υπήρξαν αντιδράσεις στην ανέγερσή του!

Το άγαλμα Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο βρίσκεται στο σημείο που ενώνει την προκυμαία με τη νέα παραλία της πόλης, προκάλεσε αντιδράσεις στους ντόπιους από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του γιατί θεωρείται ότι φορά στολή του γαλλικού στρατού (εξ ου και χαρακτηρίστηκε Γάλλος) και επειδή οι Ρεθυμνιώτες ήθελαν αντ’ αυτού ένα μνημείο με αναφορά στη μονή Αρκαδίου και την εθελοθυσία των ανθρώπων της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ