ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Υπέστη ηπατίτιδα μετά από ιλαρά;

0

Και δεύτερο ανεπιβεβαίωτο μέχρι στιγμής κρούσμα ιλαράς χειρίζεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Μετά την 38χρονη γυναίκα που αναρρώνει, χωρίς να έχει χρειαστεί η νοσηλεία της, 38χρονος άνδρας παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς η ιλαρά του προκάλεσε ηπατίτιδα.

Ο εμβολιασμός κρίνεται άκρως απαραίτητος, καθώς η ιλαρά είναι άκρως μεταδοτική νόσος, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο για τους ανεμβολίαστους γεννηθέντες μετά το 1970.

Από νόσο που είχε εξαλειφθεί, μάχη κατά της εξάπλωσης της ιλαράς δίνουν οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα, αφού ενώ στην χώρα μας τα κρούσματα ήταν ελάχιστα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πλέον με το αντιεμβολιαστικό κίνημα των τελευταίων ετών, τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα πανελλαδικά. Η 38χρονη που νόσησε με ιλαρά στο Ρέθυμνο έχει ιαθεί, όμως 38χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με ηπατίτιδα μετά από επιπλοκές της διαγνωσμένης, αλλά μη επιβεβαιωμένης ακόμη ιλαράς.

Αυτό που τονίζει η παθολόγος-λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, είναι ότι η ιλαρά είναι άκρως μεταδοτική από το στάδιο της επώασης που δεν είναι ακόμη αντιληπτή και διακριτή από μια κοινή ίωση και γρίπη, ενώ παραμένει μεταδοτική ακόμη και 4-5 μέρες αφότου εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά εξανθήματα. Μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα, ακόμη και για ώρες μετά το πέρασμα του φορέα από κάποιον χώρο.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά μετά από ασθένεια ή εμβολιασμό και των δύο δόσεων, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να συστήνει την προφύλαξη του πληθυσμού με εμβολιασμό για να μην νοσήσουν και να μετριαστεί η επιδημία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ