ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ "Το Αμάρι στις φλόγες" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

0

Στο πρόγραμμα του φετινού επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που άρχισε την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 11 Μαρτίου, συμμετέχει και το ιστορικό ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη «Το Αμάρι στις φλόγες».

«Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ολοκαύτωμα οκτώ χωριών του Ρεθύμνου στις 22 Αυγούστου 1944 από τα στρατεύματα Κατοχής των Γερμανών-ένα στον δήμο Αγίου Βασιλείου και εφτά στον δήμο Αμαρίου- όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις 164 κατοίκων ως αντίποινα στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε», επισημαίνεται σε ανακοίνωση. «Οι εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα σημειώθηκαν ταυτόχρονα στους οκτώ οικισμούς. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα και οι περιουσίες λεηλατήθηκαν από τους Ναζί», προστίθεται.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 37 λεπτών, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή 4 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Φρίντα Λιάπα» και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη στις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη», στο Λιμάνι. Η σκηνοθεσία, είναι του Τάσου Μπιρσίμ, το σενάριο και η παραγωγή των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η αφήγηση των κειμένων του Στέλιου Φωκά και το μοντάζ του Δημήτρη Πλιάγκου. Τα γυρίσματα έγιναν από το κινηματογραφικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου.

Στη σειρά των επετειακών εκδηλώσεων του 20ο Φεστιβάλ σημειώνεται από τους διοργανωτές, «το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση και κατατέθηκε αριθμός-ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής(132 στο σύνολο) και θα προβληθούν 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα».

Στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών είναι όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ