ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την εποπτεία των πιστωτριών τραπεζών το business plan της ΔΕΗ

0

Υπό τη στενή εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) αλλά και της ΕΤΕπ θα προχωρήσει η υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ που καταρτίζει αυτή την περίοδο, για λογαριασμό της Επιχείρησης, η ΜcKinsey.

Η παραδοχή αυτή από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, με σχετική δήλωσή του στην «Κ», καταδεικνύει τη βαρύτητα του θέματος των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ τόσο για την ίδια όσο και για το τραπεζικό σύστημα, που στη διετία 2018-2019 καλείται να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Το 2018 λήγουν δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και 190 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ. Το 2019 λήγει το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, 350 εκατ. ευρώ από το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, μετά την προπληρωμή ύψους 150 εκατ. ευρώ στους ομολογιούχους προσφάτως και 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και πιστωτών έχουν ξεκινήσει και προχωρούν παράλληλα χωριστά με την ΕΤΕπ και χωριστά με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμμετέχουν με επιτροπές που έχουν συστήσει ειδικά για την αναχρηματοδότηση της ΔΕΗ, ενώ έχουν προσλάβει ως σύμβουλο και τη Rothchild, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση, δεδομένης και της στενής εποπτείας τους από τον ESM.

Η βιωσιμότητα

H διοίκηση της ΔΕΗ αναγνωρίζει από την πλευρά της την κρισιμότητα του θέματος αναχρηματοδότησης και για τις τράπεζες και έχει ήδη αποδεχθεί το πρώτο προαπαιτούμενο που έθεσαν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και η ΕΤΕπ για στενή παρακολούθηση του 5ετούς business plan που καταρτίζει η ΜcKinsey.

Ηδη μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν απαντήσει σε ένα εκτενέστατο ερωτηματολόγιο των τραπεζών που εστιάζει στην αποτύπωση μιας πλήρους και αναλυτικής εικόνας του λειτουργικού της κόστους και των συνολικών υποχρεώσεών της, προκειμένου να κάνουν τους δικούς τους λογαριασμούς για την πορεία κρίσιμων μεγεθών αναφορικά με τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ αποτελούν επίσης βασικά προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες και είναι θέματα που έχει ήδη λάβει υπόψη της η ΜcKinsey στο νέο business plan που, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πώληση μονάδων

Οι τράπεζες θα στοχεύσουν και στα πιθανά έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης για τη μείωση της έκθεσής τους στον δανεισμό της ΔΕΗ. Καθοριστικά στους όρους της χρηματοδότησης θα λειτουργήσει και η αποτελεσματικότητα του στόχου περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών που έχει θέσει η ΔΕΗ συνεπικουρούμενη από την Qualco, οι οποίες κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ μετά και τις σοβαρές επισημάνσεις της ΜcKinsey για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης εάν δεν καταστεί βιώσιμη η σχέση λειτουργικής κερδοφορίας και δανείων, φέρεται διατεθειμένη να υλοποιήσει πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους αγγίζοντας για πρώτη φορά και πολιτικά ευαίσθητους τομείς όπως η μείωση του προσωπικού. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη για συνολική ανακατάταξη του προσωπικού με μέτρα που θα συμπεριλάβουν και εθελουσία έξοδο με πρώτη εφαρμογή στις Μονάδες της Μεγαλόπολης που θα τεθούν προς πώληση. Βασική στόχευση της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως επίσης προέκυψε από τις δηλώσεις Παναγιωτάκη, είναι και η μεγιστοποίηση της αξίας των προς πώληση μονάδων και στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει να απορροφήσει ένα μέρος του προσωπικού του ΑΗΣ Μεγαλόπολης αλλά και να χρηματοδοτήσει την εθελουσία έξοδο ενός άλλου για να μειώσει το λειτουργικό κόστος για τον νέο επενδυτή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ