ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Eκπαιδευτική επίσκεψη του 3ου Γυμνάσιου Ρεθύμνου στην κεντρική Ευρώπη

0

Στις 10-16 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ και Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου στην Μπρατισλάβα-Βουδαπέστη-Βιέννη-Κρακοβία-Άουσβιτς-Πράγα, με συνοδούς-καθηγήτριες τις κ.κ. Ψαράκη Μαρία, Παπαδογιάννη Μαρία, Κουκλινού Καλλιόπη και Μπιρικάκη Ευγενία. Την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα ακολούθησε μία σύντομη ξενάγηση στην πόλη. Κατά την επιστροφή από το αεροδρόμιο της Πράγας, οι μαθητές είχαν λίγο χρόνο για να γνωρίσουν και αυτήν την πόλη.

Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του 12τάξιου ελληνικού συμπληρωματικού σχολείου της Βουδαπέστης, «Μανώλης Γλέζος», το οποίο στεγάζεται στα γραφεία της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, απέναντι από το ιστορικό κτίριο του Κοινοβουλίου. Τους μαθητές και τις συνοδούς υποδέχθηκαν, με μεγάλη χαρά, η υποδιευθύντρια, κ. Αυγουροπούλου Σταυρούλα, και άλλοι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, η κ. Αυγουροπούλου ενημέρωσε τους μαθητές για τη δημιουργία του σχολείου λίγο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, τη λειτουργία του, καθώς και για τους Έλληνες που διαμένουν σήμερα στην Ουγγαρία (4000 Έλληνες, περίπου, αποτελούν τη 13η αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας). Το κλίμα ήταν φορτισμένο συγκινησιακά, ιδιαίτερα δε τη στιγμή κατά την οποία οι μαθητές από το Ρέθυμνο έδωσαν τα δώρα τους στους οικοδεσπότες. Ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτόνι με φωτογραφίες του Ρεθύμνου και του σχολείου τους, μαντινάδες και τα ονόματά τους κάτω από τον τίτλο: «Ρέθυμνο-Βουδαπέστη: Όλα μαζί τα παιδιά μια μεγάλη αγκαλιά»! Οι συνοδοί-καθηγήτριες τούς έδωσαν κρητικές λιχουδιές, γραβιέρα, παξιμάδι, ρακή (μόνο για τους εκπαιδευτικούς!), καθώς και περιοδικά και εργασίες μαθητών, για τη βιβλιοθήκη του σχολείου! Οι επισκέπτες δέχτηκαν ανάλογα αναμνηστικά έντυπα και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φωτογραφίες και ευχές εκατέρωθεν. Ήταν μια μοναδική εμπειρία!

Στη συνέχεια αλλά και την επόμενη μέρα, ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών στα αξιοθέατα της πανέμορφης και ηλιόλουστης Βουδαπέστης: το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, όπου βρίσκεται το δεξί χέρι του Στέφανου Α΄, ιδρυτή της Ουγγαρίας, με ύψος 96 μ., το κάστρο της Βούδας, το οποίο είναι το πρώην βασιλικό ανάκτορο της Ουγγαρίας, η πλατεία των Ηρώων, η εκκλησία του Ματίας και ο πύργος των Ψαράδων, η λεωφόρος Αντράσι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η εβραϊκή συναγωγή, καθώς και οι επτά γέφυρες του Δούναβη, που συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη. Η επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο της πόλης ενθουσίασε όλους τους εκδρομείς. Όμως, η εμπειρία της βραδινής κρουαζιέρας στον Δούναβη ήταν ανεπανάληπτη. Τα χρώματα των φωτισμένων κτιρίων, του Δούναβη, αλλά και η κλασική μουσική, που ακουγόταν από τα μεγάφωνα του πλοίου, σε μετέφεραν σε μια άλλη εποχή, γεμάτη βασιλιάδες και βασίλισσες (Σίσυ!), μια ατμόσφαιρα μαγική και υποβλητική!

Στη Βιέννη οι μαθητές επισκέφθηκαν την ελληνική συνοικία και είχαν την ευκαιρία να δουν το σπίτι όπου διέμενε ο Ρήγας Φεραίος. Αν και είχε αρχίσει να βρέχει, θαύμασαν την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, την όπερα και δεν άφησαν “παραπονεμένα” τα μαγαζιά στην πλατεία Stephansplatz!

Η επίσκεψη στο στρατόπεδο Άουσβιτς II-Μπίρκεναου και, κυρίως, Άουσβιτς I ήταν αυτή που συγκλόνισε τους μαθητές. Ήταν το καλύτερο μάθημα Ιστορίας, ειδικά για τα παιδιά της Γ΄ τάξης, προκειμένου να κατανοήσουν τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκεί από τους ναζιστές, αλλά και να πάρουν μια γεύση από τη φρίκη που προκάλεσε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Τα προσωπικά αντικείμενα των κρατούμενων (γυαλιά, τσάντες, βαλίτσες, ρούχα, παπούτσια, πρόσθετα μέλη…), τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής και τους ανθρώπους-σκελετούς μέσα από φωτογραφίες της εποχής, τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα… Αυτά και άλλα πολλά, κυρίως, όμως, τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια… Οι μαθητές μπήκαν μέσα σ΄ αυτά και, ίσως, αφουγκράστηκαν τις τρομαγμένες ανάσες και τον πανικό των μελλοθάνατων, -ανδρών, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων-, των ανθρώπων που έχασαν με τόσο φρικτό, βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο τη ζωή τους.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στα πασίγνωστα αλατωρυχεία της Βιελίτσκα. Μια περιπέτεια κρυμμένη στα έγκατα της γης, σε βάθος 135 μ. Λίμνες, γλυπτά με σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων στο ορυχείο, ανάγλυφα, όπως «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα αγάλματα του Πολωνού αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου και του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, επίσης Πολωνού, τον τεράστιο καθεδρικό ναό, όπου ακόμα και σήμερα τελούνται γάμοι και βαφτίσια, όλα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου, είναι λίγα μόνο από τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν μέσω ενός μικρού ασανσέρ, ευτυχώς, με τρύπες στα τοιχώματα, που χωρούσε 9 άτομα, με το ζόρι, και μετέφερε τους επισκέπτες στην επιφάνεια της γης σε 50΄΄. Αυτό κι αν ήταν περιπέτεια!

Η Κρακοβία υπήρξε στο παρελθόν η πρωτεύουσα της Πολωνίας και το 1978 εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στους μαθητές άρεσε πάρα πολύ αυτή η πανέμορφη πόλη, η οποία, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα Βαρσοβία, υπέστη ελάχιστες ζημιές στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Επισκέφθηκαν το κάστρο της Βαβέλ, το ιστορικό κέντρο με τη σκεπαστή αγορά, τις ωραίες εκκλησίες και τις άμαξες με τους και τις αμαξάδες, τον καθεδρικό ναό και πολλά μαγαζιά, με παραδοσιακά είδη. Έβγαλαν φωτογραφίες, γεύθηκαν τοπικά εδέσματα και ένιωσαν το τσουχτερό κρύο της Κεντρικής Ευρώπης!

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Οι μαθητές έφεραν με τις αποσκευές τους εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις, στιγμές και συναισθήματα που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Ήταν ένα μάθημα βιωματικό, ένα μάθημα που δεν ξεχνιέται, ένα μάθημα που σε κάνει να γνωρίζεις, να εκτιμάς και να αγαπάς τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους ανθρώπους!

Να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη, κ. Υπουργέ;;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ