ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μέχρι το τέλος Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

0

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε στο Eurogroup του Ιουνίου να «κουμπώσουν» όλες οι διαπραγματεύσεις για χρέος και μεταμνημονιακή περίοδο αποφάσισε το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, αρχές Απριλίου η Ελλάδα θα έχει παρουσιάσει το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης και θα εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup Απριλίου. Και ο,τι αποφασιστεί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυστηρά έως τις 20 Αυγούστου του 2018, ημερομηνία λήξης του ελληνικού προγράμματος.

«Στο σημερινό Eurogroup επικεντρωθήκαμε στα βήματα που κάνει η Ελλάδα ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ESM και σε προτάσεις για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης», είπε ο επικεφαλής του, Μάριο Σεντένο, που επεσήμανε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου, η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα φτάσει στην Ελλάδα. «Εχουμε 100 μέρες μέχρι την 21η Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να αποφασίσουμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Η μετα-μνημονιακή επιτήρηση δεν θα πρέπει ούτε να είναι, ούτε να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα», τόνισε.

«Η πρώτη φάση της τέταρτης αξιολόγησης πήγε καλά. Συμφωνώ με τον Πιερ (σ.σ. Μοσκοβισί) ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο», είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εκταμίευση είναι θέμα ημερών.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο. «Πρέπει να δουλέψουμε παράλληλα σε τρία επίπεδα: να ετοιμάσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, με ένα σχέδιο φτιαγμένο από τους Έλληνες για τη χώρα τους, να κάνουμε την τεχνική εργασία για την ελάφρυνση του χρέους προσδιορίζοντας τον γαλλικό μηχανισμό και να ορίσουμε την επιτήρηση για τη μετά Μνημόνιο εποχή», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Το τελικό σχέδιο ανάπτυξης θα το προσέξουμε πολύ γιατί μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε όλα τα άλλα επίπεδα του ελληνικού προγράμματος», επιβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ