ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένας φωτεινός σταυρός στο όρος Χαρακιώτης στις Αλόιδες

0

Ένας γιγαντιαίος φωτεινός Σταυρός, στολίζει από την Μεγάλη Δευτέρα την κορυφή του όρους Χαρακιώτης στα Ταλέα Όρη.  Πρόκειται για το βουνό, το οποίο έχει υψόμετρο 800 μέτρα και στους πρόποδες του εκτείνεται το χωριό Αλόιδες του Δήμου Μυλοποτάμου, στα σύνορα με το Ηράκλειο.

Ένα χωριό φημισμένο για τα σταφύλια και τις σταφίδες του, το μέλι και τον αλάδανο, με δραστήριο πολιτιστικό σύλλογος και εργατικούς κατοίκους, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την περασμένη Δευτέρα, όταν μια μεγάλοι ομάδα από προσκυνητές ανέβηκε πρωί – πρωί στον Χαρακιώτη για να πραγματοποιήσει ένα τάμα.

Κάτοικος των Αλόϊδων, το όνομα του οποίου δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί, είχε κάνει σκοπό της ζωής του να τοποθετήσει ένα σταυρό στην πιο ψηλή κορφή του χωριού. Το τάμα του εκπληρώθηκε την Μεγάλη Δευτέρα και μάλιστα τον συνόδευσαν οι συγχωριανοί του αλλά και ο Ηγούμενος της Μονής Χαλέπας π. Πορφύριος, ο οποίος έχει συνδέσει τη ζωή και την δραστηριότητα του με τους κατοίκους του Μέσα Μυλοποτάμου.

Περίπου 100 άτομα έδωσαν το παρών το πρωί ανηφορίζοντας από τα ξημερώματα μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι για να βρεθούν στην κορυφή και να τοποθετήσουν τον Σταυρό, ο οποίος από τούδε και στο εξής θα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

Οι Αλόιδες, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 285 κατοίκους. Το όνομα του χωριού προέρχεται πιθανότατα από τον μύθο των Αλοϊδών Νυμφών. Βρίσκονται 49 χλμ  ανατολικά του Ρεθύμνου και είναι κτισμένες σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Aloidhes της επαρχίας Μυλοποτάμου. Στη βενετική απογραφή του 1583 από τον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Alloides με 90 κατοίκους, το 1630 ο Βασιλικάτα το αναφέρει ως Aloides, ενώ στην οθωμανική απογραφή του 1671 αναγράφεται ως Aloydes με 9 χαράτσια. Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1866- 1869, νοσηλεύτηκε το χωριό ο Άγγλος φιλέλληνας και ανταποκριτής των Τάιμς του Λονδίνου, Ι. Σκίννερ. Το 1881 αναφέρεται ως Αλόιδαις με 133 κατοίκους, όλοι χριστιανοί, στον Δήμο Δαμάστας και ακολούθως στον Δήμο Γαράζου .  Ως κοινότητα ακολούθως υπαγόταν μέχρι το 1997 στην επαρχία Μυλοποτάμου, ενώ στη συνέχεια υπήχθη στον Καποδιστριακό Δήμο Κουλούκωνα. Από το 2011 ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μυλοποτάμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ