Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα ¨ΠΟΠ Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 5-6 Μαΐου 2018 και ώρα έναρξης 9:00πμ.
Στην διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, κατάθεσε και υποστήριξε την καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειας καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.
Επίσης ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.
Τα θέματα που θα αναπτύχθούν θα επικεντρωθούν στις εξής ενότητες:
1) Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ.
2) Οι προδιαγραφές του φακέλου. Ποιοι και πώς τις αποφάσισαν.
3) Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
4) Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)"
5) Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων.
6) Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
7) Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος - Προοπτικές αγοράς πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης.
8) Περιβάλλον και μέλισσες.
9) Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.
10) Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών
Η Διημερίδα είναι ανοικτή προς όλους τους μελισσοκόμους και δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις.
Νίκος Μπιρλιράκης
Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
Νίκος Γιανναδάκης
Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο «Μελισσέας».
Ανδρέας Θρασυβούλου
Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
«ΠΟΠ ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ»
ΡΕΘΥΜΝΟ 5-6 ΜΑΪΟΥ 2018
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΙΟΥ 2018
Προεδρείο: Νίκος Μπιρλιράκης, Ανδρέας Θρασυβούλου, Νίκος Γιανναδάκης
Ώρα | Εισηγητής | Εισήγηση |
8:30-9:30 | Προεδρείο | Προσέλευση συνέδρων |
9:30-10:00 | Προεδρείο | Χαιρετισμοί |
10:00-0:30 | Ανδρέας Θρασυβούλου Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ | Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ |
10:30-11:00 | Ανδρέας Θρασυβούλου Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ | Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ. |
11:00-11:30 | Ιωάννης Δεσποτόπουλος Τεχνικός Σύμβουλος | Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ. |
11:30-12:00 | Νίκος Μπουνάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Proactive Α.Ε. | Η πιστοποιημένη ποιότητα, ως παράγων διαφοροποίησης και δημιουργίας υπεραξίας στον αγροδιατροφικό τομέα. |
12:00-13:00 | Διάλειμμα | |
13:00-13:30 | Γωτσιου Παναγιώτα Βιολόγος- Ερευνήτρια ΜΑΙΧ | Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης |
13:30-14:00 | Νίκος Μπιρλιράκης Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης | Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος - Προοπτικές πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης |
14:00-14:30 | Πίτερης Χαράλαμπος Τεχνολόγος Γεωπόνος, Διευθυντής Κατάρτισης ΚΕΚΑΠΕΡ Περιφέρειας Κρήτης, Υπεύθυνος σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO. | Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)" |
14:30-15:00 | Δρ Ευαγγελος Καπετανάκης Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης | Περιβάλλον και μέλισσες |
15:00-16:00 | Oλοι οι εισηγητές | Γενική Συζήτηση |
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2018
Προεδρείο: Βασίλης Λιάκος, Σοφία Γούναρη, Ανδρέας Θρασυβούλου
Ώρα | Εισηγητής | Εισήγηση |
10:00-10:30 | Ελευθέριος. Αλυσσανδράκης Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικής Σχολής ΤΕΙ Κρήτης | Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης |
10:30-11:30 | Βασίλης Λιάκος Τέως Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ | Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών |
11:30-12:00 | Ανδρέας Θρασυβούλου Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ | Προβλήματα στην εμπορία μελιού |
12:00-13:00 | Διάλλειμα | |
13:00-14:00 | Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια στο ΕΘΙΑΓΕ | Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων |
14:00-15:00 | Όλοι οι εισηγητές | Ανοικτή συζήτηση εφ’ όλων των θεμάτων μελισσοκομίας |