ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας

0

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα ¨ΠΟΠ Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού»  στις 5-6 Μαΐου 2018 και ώρα έναρξης 9:00πμ.

Στην διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, κατάθεσε και υποστήριξε την καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειας  καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης  και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.

Επίσης ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.

Τα θέματα που θα αναπτύχθούν θα επικεντρωθούν στις εξής ενότητες:

1) Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ.

2) Οι  προδιαγραφές  του φακέλου. Ποιοι και πώς τις αποφάσισαν.

3) Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή  προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.

4) Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)"

5) Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών  χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων.

6) Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.

7)  Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος - Προοπτικές αγοράς πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης.

8) Περιβάλλον και μέλισσες.

9) Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.

10) Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών

Η Διημερίδα είναι ανοικτή προς όλους τους μελισσοκόμους και δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις.

Νίκος Μπιρλιράκης

Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου

Νίκος Γιανναδάκης

Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο «Μελισσέας».

Ανδρέας Θρασυβούλου

Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

«ΠΟΠ ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ»

ΡΕΘΥΜΝΟ 5-6 ΜΑΪΟΥ 2018

ΣΑΒΒΑΤΟ  5  ΜΑΙΟΥ  2018

      Προεδρείο:    Νίκος Μπιρλιράκης,  Ανδρέας Θρασυβούλου,   Νίκος Γιανναδάκης

ΏραΕισηγητήςΕισήγηση
8:30-9:30 ΠροεδρείοΠροσέλευση συνέδρων
9:30-10:00 ΠροεδρείοΧαιρετισμοί
10:00-0:30Ανδρέας Θρασυβούλου

Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ
10:30-11:00Ανδρέας Θρασυβούλου

Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή  προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
11:00-11:30Ιωάννης  Δεσποτόπουλος

Τεχνικός Σύμβουλος

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας  και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
11:30-12:00Νίκος Μπουνάκης

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος   Proactive Α.Ε.

Η πιστοποιημένη ποιότητα, ως παράγων διαφοροποίησης και δημιουργίας υπεραξίας στον αγροδιατροφικό  τομέα.
12:00-13:00Διάλειμμα
13:00-13:30Γωτσιου Παναγιώτα

Βιολόγος- Ερευνήτρια ΜΑΙΧ

Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
13:30-14:00Νίκος Μπιρλιράκης

Πρόεδρος Μελισσοκομικού    Συνεταιρισμού Ρεθύμνης

Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος - Προοπτικές  πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
14:00-14:30Πίτερης Χαράλαμπος

Τεχνολόγος Γεωπόνος, Διευθυντής  Κατάρτισης ΚΕΚΑΠΕΡ Περιφέρειας Κρήτης, Υπεύθυνος σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO.

Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)"
14:30-15:00Δρ Ευαγγελος  Καπετανάκης

Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης

Περιβάλλον και μέλισσες
15:00-16:00 Oλοι οι εισηγητέςΓενική Συζήτηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2018

      Προεδρείο: Βασίλης Λιάκος, Σοφία Γούναρη, Ανδρέας  Θρασυβούλου

ΏραΕισηγητήςΕισήγηση
10:00-10:30Ελευθέριος.  Αλυσσανδράκης 

Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικής   Σχολής ΤΕΙ Κρήτης

Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης
10:30-11:30Βασίλης Λιάκος

Τέως Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής  ΑΠΘ

Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών
11:30-12:00Ανδρέας Θρασυβούλου

Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Προβλήματα στην εμπορία μελιού
12:00-13:00      Διάλλειμα
13:00-14:00Σοφία Γούναρη

Ερευνήτρια στο ΕΘΙΑΓΕ

Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών  χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων
14:00-15:00 Όλοι οι εισηγητέςΑνοικτή συζήτηση εφ’ όλων των θεμάτων μελισσοκομίας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ