ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συζήτηση για την ΚΕΔΗΡ με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου

0

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ, η Δημοτική Επιχείρηση δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεγάλης Δευτέρας, ακόμα και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Πιο συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των θεμάτων  που είχαν προγραμματιστεί, ακολούθησε μια άτυπη συζήτηση, όπου μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσαν την άποψή τους για το θέμα αυτό, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να απαντηθούν τα προσβλητικά, όπως τα χαρακτήρισε, που ακούστηκαν από μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ.  

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ:       

Τάσος Παπαδουράκης - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: «Αλίμονο σε μια κοινωνία που υπάρχει λογοκρισία»  

«Καλώς που γίνεται αυτή η συζήτηση, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές προεκτάσεις στις τυχών διαφωνίες μας. Είναι λάθος και κάνει ζημιά  σε όλους μας και στην κοινωνία που θέλουμε να υπηρετήσουμε, τα χρόνια αυτά που ασχολούμαστε. Προσπαθώντας όσο μπορώ να είμαι ουδέτερος, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει κι εσείς να σκεφτείτε τον τρόπο που ζητάτε κάτι ή που το επαναφέρετε.

Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να υπάρχουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, πρέπει να υπάρχουν δημοσιογράφοι, αλίμονο σε μια κοινωνία αν δεν υπάρχουν και υπάρχει λογοκρισία. Αυτό το έχουμε ζήσει οι παλιοί στην επταετία και ξέρουμε τι γινόταν με τη λογοκρισία που τότε υπήρχε. Θέλουμε να υπάρχουν όλα τα μέσα και όλα να έχουν το δικαίωμα, την ελευθερία και τη δυνατότητα να πουν ότι θέλουν κι όπως το θέλουν. Όμως εμείς που προκαλούμε τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις, να σκεφτόμαστε μήπως ο τρόπος που προκαλούμε και ζητούμε κάτι, φέρει την έντονη αντίδραση της άλλης μεριάς. Κι αν αυτό συμβαίνει, να το δούμε και να κάνουμε κι εμείς μια κριτική, ώστε να μην προκαλείται μια ισχυρή αντίδραση, είτε από αιρετούς είτε από πολίτες που συμμετέχουν εθελοντικά σε όργανα του δήμου. Πολύ εύκολα και πολλές φορές θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί και οι άλλοι λάθος. Ας πηγαίνουμε πρώτα στην άλλη πλευρά και ύστερα να γυρίζουμε στη δική μας».

Γιώργος Σκορδίλης  - Αντιδήμαρχος: «Αφού ορίστηκαν οι ορκωτοί έπρεπε να σταματήσουν οι συζητήσεις για την ΚΕΔΗΡ»

Θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Από τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το ορισμό των δύο ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο στην ΚΕΔΗΡ, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να έχει κλείσει. Δεν έπρεπε να γίνουν συζητήσεις και οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση μια συνέντευξη τύπου είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε ή θα πρέπει να μπει στη διαδικασία αιτιολόγησης στα συγκεκριμένα γεγονότα. Για μένα, το θέμα θα έπρεπε να λυθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΡ. Εκείνοι γνωρίζουν, εκείνοι κάνουν τις συζητήσεις. Επίσης θέλω να ρωτήσω αν η Παιχνιδοχώρα ήταν με ομόφωνη απόφαση. Επειδή ο δρόμος είναι μακρύς κι επειδή ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης ειδικά στην Ελλάδα, για μένα είναι ξεκαθαρισμένο, η αντιπολίτευση πρέπει να είναι σοβαρή και η διακυβέρνηση πρέπει να είναι σοβαρή και όλοι αυτοί που έχουν θεσμικό ρόλο πρέπει να αναλογιστούμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη φάση».

Πέπη Μπιρλιράκη – Πρόεδρος ΚΕΔΗΡ: «Υπερασπίζομαι τον κόπο των ανθρώπων της ΚΕΔΗΡ»

«Θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. Νίνο να ξαναδιαβάσει προσεκτικά τις απόψεις όλων πριν συνεχίσουμε, τη συζήτηση. Ο λόγος που έγινε η Συνέντευξη Τύπου και που βγήκε προς τα έξω όλη αυτή ομαδική άποψη είναι γιατί οι άνθρωποι αυτοί, από μόνοι τους μου το ζήτησαν. Μου είπαν ότι «έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε κι εμείς γιατί υπάρχει μια συνολική ατμόσφαιρα, η οποία δεν μας εκφράζει». Αισθάνθηκαν άσχημα μετά από κάποιες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης κι από κάποιους δημοσιογράφους, όπως ειπώθηκε κιόλας.

Υπήρξε λοιπόν η μεγάλη ανάγκη κάποιων ανθρώπων να απαντήσουνε, μετά από το αίτημα της αντιπολίτευσης που ήρθε μέσω των μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή η κοινοποίηση στα μέσα ενημέρωσης, στους επικεφαλής και σε όλους τους υπόλοιπους, των ιδίων που δούλεψαν αυτούς τους απολογισμούς μαζί μας. Όπως καταλαβαίνετε αυτά ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Στη συνέχεια και μετά από διάφορες συνεντεύξεις μελών του «Ρέθυμνο Αξίζεις», άρχισαν να αισθάνονται ότι πρέπει να μιλήσουν και να πουν την άποψή τους. Οι ίδιοι λοιπόν, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν να γίνει μια τέτοια είδους ενημέρωση – συνέντευξη τύπου.

Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, κάναμε τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς, σύμφωνα με την υπηρεσία, με τη διεύθυνση, με το λογιστήριο, με τους υπάλληλους της ΚΕΔΗΡ. Δεν υπήρξε κάτι που θέλαμε κι εμείς οι ίδιοι να είναι κρυφό. Το αντίθετο θέλαμε και ζητάμε πάντα βοήθεια.

Αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχει και ΚΕΔΗΡ και όσα χρόνια είμαι εγώ εκεί, είναι να κάνουμε πράγματα, να εξυπηρετήσουμε όλους όσους έρχονται σε μας, με αυτό το λίγο προσωπικό και βάζοντας προσωπική εργασία όλοι του Δ.Σ. Γι αυτό κι έχουμε μοιραστεί σε επιτροπές και υποομάδες. Μαζί με τα μέλη του προσωπικού μοιραζόμαστε τη δουλειά. Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν αρνήθηκα κάτι και ότι επιδιώκω να υπάρχει μια προσωπική σχέση καθώς μέσα από αυτή τη σχέση και την εργασία μπορεί να βγει κάτι καλό. Αν ξαναδιαβάσετε τη δική μου συνέντευξη θα δείτε ότι υπερασπίζομαι την προσπάθεια και των κόπο των ανθρώπων αυτών, γιατί είχαν αρχίσει να αισθάνονται πάρα πολύ άσχημα με όλα αυτά που λέγονται  στον τύπο».

Νίνος Θοδωρής – Επικεφαλής «Ρέθυμνο Αξίζεις»: «Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στην ωμή προσβολή»  

«Επειδή έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα, όσον αφορά στην ΚΕΔΗΡ και επιλέχθηκε μέσα από μια υπερπαραγωγή - Συνέντευξη Τύπου, να μην απαντηθούν, τα ερωτήματα που έχουμε θέσει, δράττομαι της ευκαιρίας, να σας πω, ότι αυτό που ζητάμε είναι απλά να απαντάτε στα ερωτήματά μας. Κραυγές αγωνίας αιρετών και μη, που είναι στα Δημοτικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων που λένε ότι «δεν θέλουμε να αισθανόμαστε την πίεση του να λογοδοτούμε», δεν έχουν λογική. Δεν στέκουν στην απλούστατη δημοκρατική κριτική. Για την κοινωνία και για όλους μας, θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση ότι καταρχήν είχαμε μια αποτύπωση σε δημόσια κριτική ενός απολογισμού. Μπορεί να γινόταν κατά την τοποθέτηση της Διοίκησης της ΚΕΔΗΡ, σε κλειστό κύκλο, πράγμα που δεν γνωρίζω, αλλά είναι δικαίωμα της κοινωνίας, ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε θέλει να ρωτήσει να μπορεί  παίρνει απαντήσεις.

Στο αίτημα κάποιου «σας παρακαλώ δώστε μας τον οικονομικό απολογισμό», αυτός ο κάποιος, φτάνει να λοιδορείται και να του αποδίδονται αφετηρίες κοινού συκοφάντη και άλλων που δεν θέλω να απαριθμήσω.

Δυστυχώς, θα αναγκαστούμε σαν παράταξη να δώσουμε κι εμείς μια απάντηση στο ίδιο επίπεδο, γιατί ειπώθηκαν πολλά και προσβλητικά πράγματα.

Υπήρξαν φωνές και αντιδράσεις οι οποίες δημιούργησαν την εικόνα ότι έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο κατασυκοφάντησης κυρίως για την κ. Μπιρλιράκη, του δημάρχου και των μελών του Δ.Σ της ΚΕΔΗΡ.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και ειδικά αυτοί που τοποθετήθηκαν έχουν κάποια ευθύνη. Είπαμε ότι έχουν πολιτικές ευθύνες, ο εκάστοτε πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αλλά από κει και πέρα το αφήσαμε στην άκρη εδώ και πολλές εβδομάδες, να το διαχειριστούν οι ορκωτοί λογιστές. Τώρα, το πώς καταλήξαμε από το αίτημα που κάναμε και ζητήσαμε τους απολογισμούς του καρναβαλιού και της παιχνιδοχώρας, σε μια Συνέντευξη Τύπου καλά οργανωμένη μεν, αλλά κενή περιεχομένου δε, ως προς την ουσία της απάντησης, πραγματικά μας προβληματίζει.

Δεν μπορούμε να εγκαλούμαστε από τη μία, για μη θεσμική λειτουργία και από την άλλη να λαμβάνουμε μια απάντηση στα πλαίσια του αναθεματισμού. Ήταν πολύ πιο απλό και πιο εύκολο, ακόμα και με συνέντευξη τύπου, να γίνει η παρουσίαση των αναλυτικών απολογισμών των δύο αυτών εκδηλώσεων. Να λάβουμε γνώση κι εμείς που το ζητάμε και η κοινωνία και να κλείσει εκεί το θέμα.

Στη Συνέντευξη Τύπου, εγώ περίμενα να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά που έχουμε πει για τους πλαστούς ισολογισμούς και στα όσα έχουμε επισημάνει για την περίοδο που διαχειρίστηκε ο ορκωτός. Καμία κουβέντα, καμία απάντηση. Εσείς συντηρείτε τη συζήτηση που αφορά στην ΚΕΔΗΡ και την οικονομική της διαχείριση. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις, να κλείσει το θέμα.

Αυτό το οποίο ειπώθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ και που δεν ξέρω αν έχουν συνειδητοποιήσει τι είπαν, είναι ότι έχουν λάβει γνώση για όλες τις διοικητικές αποφάσεις και τις οικονομικές πράξεις της ΚΕΔΗΡ.

Αισθάνομαι ότι είμαι υποχρεωμένος προς την κοινωνία να απαντήσω στην ωμή προσβολή περί συκοφαντικής δυσφήμησης και αφετηρίας με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας Συνέντευξη Τύπου. Σε αυτή τη Σ.Τ. σας προετοιμάζω ότι εγώ θα δώσω αυτά τα οποία έχω ως δεδομένα και μάλιστα θα περιμένω να δω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αν πραγματικά υπάρχουν απαντήσεις, να δοθούν να τελειώνουμε.

Μανούσος Μανουσογιάννης – Επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης»: «Θεωρώ λογικό να δοθούν οι ισολογισμοί και οι απολογισμοί των δύο εκδηλώσεων»

«Όταν προέκυψε το θέμα της ΚΕΔΗΡ, εμείς βγάλαμε μία ανακοίνωση που νομίζω ότι επιβεβαιώνεται καθημερινά και θα επιβεβαιωθεί θεωρώ και μετά τους ελέγχους. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που είναι αναμφισβήτητες. Όλη όμως αυτή η ιστορία δημιούργησε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία έχει δημιουργήσει μια άσχημη κατάσταση. Κάποιοι με υπονοούμενα και μισόλογα, αφήνουν να φουντώνει αυτό το πράγμα. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να υπερασπιστούν ηθικά τον εαυτό τους, γιατί μπαίνουν ζητήματα ηθικής τάξης - που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν. Στην προσπάθειά τους αυτή οξύνουν τα πράγματα μερικές φορές, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι και η σημερινή συζήτηση θα λύσει το πρόβλημα.

Θεωρώ δικαιολογημένο και λογικό να δοθεί ο ισολογισμός και ο απολογισμός και των δύο εκδηλώσεων και μάλιστα, δυο τρεις μέρες πριν σκεφτόμουν να γράψω μια επιστολή και ζητήσω την ενημέρωση αυτή, την οποία είχα σκεφτεί να μην δημοσιοποιήσω. Θεωρώ ότι η ίδια η ΚΕΔΗΡ έπρεπε να τα έχει δώσει στη δημοσιότητα, πριν υπάρξει αίτημα από τον οποιοδήποτε για να ενημερώνεται και ο κόσμος. Παρόλα αυτά δεν έγινε, ας πούμε από παράλειψη.

Καταλαβαίνω, ότι μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ένα τέτοιο αίτημα, όσο αθώο και να είναι δημιουργεί άλλους συνειρμούς. Κι επειδή κι εγώ το σκεφτόμουν αυτό, είχα κατασταλάξει αυτό το αίτημα να πάει δια της υπηρεσιακής οδού κι όχι με δημοσιότητα. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι δεν το έκαναν έτσι, δεν θεώρησαν ότι θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, έδιναν και την αφορμή για να ενημερωθεί και η κοινωνία με αυτή την ερώτηση που δημόσια διατυπώθηκε.

Η αντίδραση που υπήρχε σε αυτό με ξένισε, θεωρώ ότι ήταν λάθος. Ο τρόπος που χειρίστηκε αυτήν την ερώτηση η δημοτική πλειοψηφία στην ΚΕΔΗΡ ήταν λάθος. Κι ενώ μέχρι τώρα η δημοτική αρχή κρατούσε χαμηλούς τόνους, έρχεται η ίδια και το οξύνει. Θεωρητικά και όπως το σκεφτόμουν έως τώρα, έβλεπα ότι δεν τη συμφέρει να οξύνει τα πράγματα και τώρα βλέπω το αντίθετο. Ήταν ατυχές το περιεχόμενο και η οξύτητα που δόθηκε στη συνέντευξη αυτή. Μπορούσε να πει ότι έχει κάνει τον απολογισμό και να απαντήσει επί της ουσίας. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία γιατί ο δρόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι μακρύς και υπάρχει πολύ άμμος στην κλεψύδρα ακόμα, γι αυτό πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός.»

Μάνος Παλαφούτης μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΗΡ: «Δεν έχουμε δημιουργήσει εμείς την περίεργη περιρρέουσα ατμόσφαιρα» 

«Είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα της συνεργασίας και διαφορετικό αυτό του θεσμικού ρόλου του καθενός μας. Είναι διαφορετικό να συνεργαζόμαστε και να φτιάχνουμε κάτι και εντελώς διαφορετικό να ζητάμε κάποια πράγματα απόλυτα θεσμικά. Έρχομαι να βοηθήσω την ΚΕΔΗΡ στη διαχείριση, με το τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Έχουμε ζητήσει τον οικονομικό απολογισμό και της παιχνιδοχώρας και του καρναβαλιού πολύ καιρό και δεν έρχεται απάντηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούμαστε να τους ζητήσουμε επίσημα. Κι όπως φαίνεται η δημοσιοποίηση λειτούργησε και το λέω αυτό γιατί μετά από 3,5 χρόνια σήμερα έλαβα ένα μέιλ που λέει ότι είναι έτοιμες οι απευθείας αναθέσεις. Αν είναι να λειτουργούμε έτσι, να το ξέρουμε. Επί 3,5 χρόνια δεν υπήρχε αντίδραση και μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος μας, ως δια μαγείας, ήρθαν όλα μέσα σε 10 μέρες. Αν λειτουργείτε έτσι, τότε μας προκαλείτε να λειτουργούμε κι εμείς με αυτόν τρόπο.

Επίσης δεν νομίζω να ακούστηκε από κάποιον από μας, κάτι αρνητικό για οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. Το ότι στην ΚΕΔΗΡ υπάρχει μια περίεργη περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν την έχουμε δημιουργήσει εμείς. Εμείς μπήκαμε στη θέση του να είμαστε ελεγκτές και αυτό ούτε για μας είναι ευχάριστο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αυτό το ρόλο. Δεν κρίνουμε κανένα από τους πολίτες που έρχονται και δουλεύουν οικειοθελώς, κι εμείς οικειοθελώς δουλεύουμε. Δεν αμείβεται κανείς από μας.

Βγήκατε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου και είπατε ότι δεν συμμετέχουμε στα συμβούλια. Στο συμβούλιο το ένα, στο οποίο έλειψα, ήταν συγκεκριμένος ο λόγος. Σε ερώτημα που έκανα με μειλ προς την ΚΕΔΗΡ για να μου δώσουν το πόρισμα του ελεγκτή, πριν το συμβούλιο, πήρα απάντηση ότι πρώτα θα γίνει η έγκριση του ισολογισμού και μετά θα σας σταλεί. Μα μπορώ να ψηφίσω έναν ισολογισμό  όταν δεν ήμουν εκεί και να πω ένα ναι ή ένα όχι χωρίς να το γνωρίζω; Για να έρθω να ψηφίσω έναν ισολογισμό πρέπει να γνωρίζω.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουμε στα συμβούλια. Σας θυμίζω τον περσινό προϋπολογισμό του 2017. Για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017, κάναμε 4 συμβούλια. Ο λόγος είναι ότι στα 3 δεν ήσασταν παρόντες και δεν είχαμε απαρτία. Εμείς ήμασταν σε όλα εκεί, εμείς όμως έχουμε 2 θέσεις από τις 11 και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαρτία, για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Αυτό δεν ήταν σημαντικό συμβούλιο;»

Γιώργος Σταράκης: «Ζητάμε να σεβαστείτε την προσωπικότητα μας»

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει, ότι μυστικό είναι αυτό που το ξέρει μόνο ένας. Μαθαίνουμε τα πάντα που λέγονται. Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην ΚΕΔΗΡ, κάποιος που είναι εδώ, αλλά δεν θέλω να πω το όνομά του, αποκάλεσε λαϊκιστές και γραφικούς, τους συμβούλους της ομάδας Ανδρουλάκη. Κάποιοι μας βρίζουν επανειλημμένα. Από τη μία πλευρά θέλετε τη συνεργασία και αποδείξαμε ότι σε πολλά θέματα συνεργαζόμαστε, από την άλλη όμως, η συμπεριφορά κάποιων, ευτυχώς όχι όλων, είναι υβριστική για να μην πω ότι άπτεται και τα όρια του ποινικού κώδικα. Ζητάμε να σεβαστείτε την προσωπικότητα μας όπως σεβόμαστε εμείς τη δική σας, να δέχεστε και μια άλλη άποψη και τους χαρακτηρισμούς αυτούς να τους χρησιμοποιείτε αλλού  και όχι εις βάρος ανθρώπων που δεν μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αλεξίπτωτα, όπως όλοι που είμαστε εδώ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ