ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αιχμηρά κλειδιά και ταπεινά εργαλεία

0

Ο Andy Wigmore, ένας άνθρωπος-κλειδί της εκστρατείας του Leave.EU, σχολίασε πρόσφατα την πολιτική των αντιευρωπαϊστών, σε ένα ακαδημαϊκό αναλυτή της Digital, Culture, Media and Sport Committee, ο οποίος ερευνά το φλέγον θέμα των ‘ψευδών ειδήσεων’.

Η αντιευρωπαϊκή εκστρατεία του 2016 ήταν, κατά τον Wigmore, σκόπιμα ‘εξοργιστική’ και ‘προκλητική’. Συνέχισε συγκρίνοντας την εκστρατεία αυτή με τις ‘πολύ έξυπνες’ ναζιστικές τακτικές προπαγάνδας. Όταν ο πρόεδρος της προαναφερθείσας επιτροπής χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις ως ‘ιδιαίτερα ανησυχητικές’, ο  Wigmore τον κατηγόρησε ότι στοχεύει να ‘δημιουργήσει ατζέντα, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταρρίψει το Brexit’.

Ταυτόχρονα όμως, και παρά το γεγονός ότι το Leave.EU δεν συνεργάστηκε με την περιβόητη Cambridge Analytica, ο Wigmore παραδέχτηκε ότι, η αντιευρωπαϊκή εκστρατεία ‘αντέγραψε τις μεθόδους της, εντοπίζοντας πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες ήταν επιρρεπείς σε συγκεκριμένα μηνύματα’.

Σε άλλη συνέντευξη, ο Wigmore είπε στην ερευνήτρια Dr Briant ότι, η εκστρατεία Leave.EU αντέγραψε ‘εντελώς, εντελώς, εντελώς’ την εκστρατεία του Trump, κάνοντας ‘επιδεικτικά’ και ‘αμφιλεγόμενα’ σχόλια.

‘Ο μόνος τρόπος να κάνουμε θόρυβο’, συνέχισε ο Wigmore, ‘ήταν να ακολουθήσουμε το δόγμα του Trump, το οποίο είχε ως εξής. Όσο πιο πολύ αμφιλεγόμενοι είμαστε, τόσο πιο πολλή προσοχή θα τραβήξουμε, και όσο πιο πολλή προσοχή τραβήξουμε, τόσο πιο αμφιλεγόμενοι θα γινόμαστε. Αυτό ακριβώς κάναμε’.

Ο Wigmore παραδέχτηκε ότι, οι πρωτεργάτες της εκστρατείας του Leave.EU δεν ήταν σίγουροι αν κάνανε ‘το σωστό’, και φοβόταν μήπως κάποιος τους κατηγορήσει ότι δημιουργούσαν ‘ένα κύμα μίσους και ρατσισμού’.

Μετά τη δολοφονία της Εργατικής βουλευτού Jo Cox από έναν ακροδεξιό, τα μέλη της εκστρατείας του Leave.EU φοβήθηκαν ‘μήπως το είχαν παρακάνει’, αλλά οι οπαδοί του Brexit είχαν ήδη ‘λάβει το μήνυμα’ της αμφιλεγόμενης αφίσας, όπου ο Nigel Farage  ποζάρει μπροστά από την περιβόητη φωτογραφία με την ουρά εκατοντάδων προσφύγων που οδεύουν προς τον ‘παράδεισο’ που ονομάζεται Βρετανία.

Η καθημερινή βία εναντίον των Ευρωπαίων, πριν, κατά τη διάρκεια, και κατόπιν του δημοψηφίσματος του 2016, σπάνια έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Και όταν το έβλεπε, δεν ήταν πάνω στο χαρτί των αντιευρωπαϊκών φυλλάδων.

Και συνεχίζει ο Wigmore.

‘H ναζιστική μηχανή προπαγάνδας ήταν πολύ έξυπνη, καθώς αφαιρείς τον τρομερό αποτροπιασμό’. Σαν στρατηγική μάρκετινγκ , κατά τον Wigmore, αυτό ‘βγάζει νόημα’ γιατί μπορείς να δεις ‘τι έλεγαν, γιατί το έλεγαν, και πως το παρουσίαζαν’.

Και καταλήγει ο Wigmore.

Κοιτάζοντας τη ναζιστική εκστρατεία, εκ των υστέρων, και από την ‘αιχμηρή πλευρά’ της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, σκέφτεσαι, ‘crikey[1], αυτό δεν είναι καινούριο. Απλά χρησιμοποιείς ότι ‘εργαλεία’ έχεις’.

Ως Ελληνίδα, Ευρωπαία, και ‘εργαλείο’ αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, έχω να ανακοινώσω το εξής.

Μου έρχεται αναγούλα…

 

[1] Ουαου!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ