ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση: Η κατάργηση αναβάλλεται

0

Αναζητώντας τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο αλλά και την ιδανική πρόταση, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε νέα αναβολή στις αλλαγές στη δομή του λυκείου και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι σχετικές ανακοινώσεις πλέον μετατίθενται για μετά τον Σεπτέμβριο, με τον υπουργό να εμφανίζεται εγκλωβισμένος στις δικές του μικροπολιτικές εξαγγελίες περί κατάργησης των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική εξαγγελία έγινε προ έτους, στις 9 Μαΐου 2017, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε χθες (τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής) ότι το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ «θα έλθει μετά το καλοκαίρι», δίνοντας πάντως και μία πιθανότητα η ανακοίνωση να γίνει συντομότερα. Η αναβολή αυτή συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και με την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα πρόταση, καθώς εκείνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εγκαταλείπεται.

Χαρακτηριστικά, η πρόταση του ΙΕΠ για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (Χημεία, Φυσική, Βιολογία, Γεωλογία) στη Β΄ Λυκείου (την παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο του Σαββάτου 14/4) συνάντησε σφοδρότατες αντιδράσεις και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γαβρόγλου συνάντησε την Πέμπτη τους εκπροσώπους των αντίστοιχων επιστημονικών ενώσεων και τους ζήτησε τις προτάσεις τους. «Οι επιστημονικές ενώσεις αναφέρθηκαν στη μεγάλη ανησυχία τους για τη συνεχή υποβάθμιση και συρρίκνωση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών από το Γυμνάσιο μέχρι και το Λύκειο, για τον αποσπασματικό χαρακτήρα των αλλαγών, και την έλλειψη στοχοθεσίας από πλευράς ΙΕΠ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των ενώσεων, στην οποία συμπλήρωσαν ότι η συνάντηση με τον υπουργό έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και θα ακολουθήσουν ακόμη δύο, αρχής γενομένης από την προσεχή Τετάρτη. Κατά της πρότασης του ΙΕΠ υπάρχουν, επίσης, ισχυρές ενστάσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια χθεσινή συνέντευξη, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι για τους επόμενους διορισμούς στα σχολεία προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ήδη εργαστεί ως αναπληρωτές. «Προφανώς, οι εκπαιδευτικοί που τόσα χρόνια υπηρετούν την εκπαίδευση θα έχουν πολύ υψηλή μοριοδότηση για να μπορέσουμε να τους προσλάβουμε», ανέφερε. Βεβαίως, δεν είναι σαφές το νέο σύστημα διορισμών, αφού θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστούν οι θέσεις ανάμεσα σε όσους έχουν προϋπηρεσία και σε εκείνους που δεν διαθέτουν, εάν θα γίνει διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ στην επιλογή. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσπισθεί Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, το οποίο θα ξεκινήσει από τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι οι αποφάσεις ποδοσφαιροποιούν σοβαρά κοινωνικά θέματα, που δεν πρέπει να συζητούνται με όρους άσπρου-μαύρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ