ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ετοιμάζοντας πόλεμο

0

Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την ειδησεογραφία… Βρισκόμαστε, ως ανθρωπότητα, συνεχώς υπό πίεση καθώς οι ισχυροί αυτού του κόσμου, απεργάζονται νέα σχέδια, στοχοποιώντας πρώην φίλους και νυν «εχθρούς»… Δείτε παρακαλώ μαζί μου, πως έχουν τα πράγματα στη Συρία…

Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση αρωγής.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέρριψε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Έξι κράτη - μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική δράση στη Συρία ως αντίδραση σε μια φερόμενη επίθεση με χημικά το Μ. Σάββατο, η οποία αποδίδεται στην κυβέρνηση Άσαντ.

«Σας καλώ άλλη μια φορά να μην προχωρήσετε με τα σχέδια τα οποία αναπτύσσετε αυτή τη στιγμή» είπε ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, την Τρίτη που μας πέρασε, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι θα «φέρει την ευθύνη» για οποιαδήποτε «παράνομη στρατιωτική περιπέτεια» στην οποία επιδοθεί.

Ο Νεμπένζια έκανε λόγο για πρόσχημα το οποίο επιζητούσαν οι ΗΠΑ εδώ και καιρό, το οποίο παρείχαν οι «προβοκάτορες των Λευκών Κράνων» (οργάνωση διασωστών/ αρωγής στη Συρία). Παράλληλα, τόνισε πως το φερόμενο περιστατικό στη Ντούμα, ωφελούσε μόνο τους αντάρτες. «Η προβοκάτσια αυτή ήταν σαν μια πνοή δροσερού αέρα που χρειάζονταν οι αντάρτες οι οποίοι έλαβαν έγκαιρη στήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες» είπε ο Νεμπένζια, στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αν αποφασίσετε να προβείτε σε μια παράνομη στρατιωτική επιχείρηση, ελπίζουμε να έρθετε στα συγκαλά σας» πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει τέτοια διπλωματική γλώσσα, δημόσια, τουλάχιστον. Πρόκειται για μια σκληρή γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Αλλά δεν μας ταράζει κάτι τέτοιο. Ούτε και μας παροδηγεί για να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα.

Όλα δείχνουν, ότι οι Αμερικανοί ως τελευταία υπερδύναμη σε συνεργασία κυρίως με τους Άγγλους, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως στο Ιρακ ή στη Λιβύη ή παλιότερα στο Αφγανιστάν, διαθέτουν τα μέσα για να το κάνουν. Και αυτά, δεν είναι μόνο στρατιωτικά. Το ίδιο δυνατή είναι η προπαγάνδα τους. Ας περιμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και μακάρι να μην είμαστε μάντεις κακών…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ