ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα στις κάλπες οι αλλαγές στις αντικειμενικές

0

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια. Αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, έτσι ώστε να παραμείνει φέτος στα ίδια επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ, οι θεσμοί προς το παρόν δεν φαίνεται να συναινούν. Ωστόσο, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό οριστικά. Οπως τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος, τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 θα αποσταλούν λίγο μετά τις εθνικές εκλογές (εφόσον ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση) περιορίζοντας το πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνεται και η τιμή ζώνης της περιοχής.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρές μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας θα μειωθούν οι τιμές ζώνης. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις των εκτιμητών έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες, μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες, ενώ στο υπόλοιπο 17% των περιοχών οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Από τις τροποποιήσεις στις τιμές ζώνης θα υπάρξουν και αυξομειώσεις σε 21 φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται:

• Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.

• Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

• Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ