ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νομικά θα κινηθεί ο Ρίχτερ μετά την καθαίρεσή του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

0

Στην αντεπίθεση περνάει η πλευρά του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, τον οποίο καθαίρεσε από επίτιμο διδάκτορα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τέλος του περασμένου μήνα. Από την «Καθημερινή της Κυριακής», μέσω της οποίας μόνο, μιλάει ο καθηγητής, μαθαίνουμε ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί με νομικά μέσα, ενώ οι δικηγόροι του, κ. Αναγνωστόπουλος και Καλλίρης, ήδη μιλούν για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για άλλες μηνύσεις.

Η απόφαση της ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, ουσιαστικά ακυρώνει το έργο του, ως ειδικού σε ελληνικά θέματα ενώ ανοίγει το δρόμο και για την ανάκληση του μεταλλίου του «Φοίνικα της Τιμής» που του είχει απονεμηθεί από τον πρόεδρο της δημοκρατίας το 2000.

Το ιστορικό της υπόθεσης Ρίχτερ

Το 2014 ένας κύκλος διδασκόντων στο Πανεπιστημίου Κρήτης με εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή Ανδρέα Στεργίου, προώθησαν την αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο καθηγητή σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του. Στην εισήγηση για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας αναφερόταν τα 20 βιβλία και οι 200 δημοσιεύσεις, αλλά και τα βραβεία που είχε πάρει, ανάμεσα στα οποία ήταν και το μετάλλιο του «Φοίνικα της Τιμής» που του είχε απονεμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2000. Η εκδήλωση για την αναγόρευσή του τελικά προγραμματίστηκε για τις 19 Νοεμβρίου 2014.

Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στις 19 Νοεμβρίου 2014 ματαιώθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Π.Κ. στο Ωδείο Ρεθύμνου προς τιμήν του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, όταν ομάδα πολιτών εισέβαλε στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθηγητή, αποκαλώντας τον ανεπιθύμητο. Αφορμή ήταν το βιβλίο του «Η μάχη της Κρήτης» στο οποίο όπως τόνιζαν, ο Γερμανός καθηγητής παραποιεί και υποτιμά τον αγώνα των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης.

Η «ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ» ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ

Η τιμητική εκδήλωση μπορεί να ματαιώθηκε στις 19 του Νοέμβρη, αλλά την επομένη το μεσημέρι η αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Π.Κ. πραγματοποιήθηκε «εν κρυπτώ» στο Πανεπιστήμιο, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Η Πρυτανεία κατάφερε να συνεννοηθεί με το συντονιστικό όργανο των φοιτητών της κατάληψης, χωρίς να ενημερωθεί το σύνολο των καθηγητών του Ιδρύματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν κατόπιν με εσωτερικό mail, το οποίο ανέφερε ότι ο καθηγητής Ρίχτερ είναι πλέον επίτιμος διδάκτορας  του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ΔΙΚΗ

Λίγους μήνες αργότερα, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», στο πρωτότυπο γερμανικό «Η Κατάκτηση της Κρήτης», με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου» που ψηφίστηκε στις 28 Αυγούστου 2014.

Η ΑΘΩΩΣΗ

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου από τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Ιωάννη Καργόπουλο, ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση για τον καθηγητή Ρίχτερ. Ο πρόεδρος απήγγειλε προφορικά τους άξονες του σκεπτικού της απόφασης κρίνοντας αντισυνταγματικό το σκέλος του νόμου 4285/14 άρθρο 2 που παραπέμπει σε γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πολέμου που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ

Στις 28 Μαρτίου 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε δεκτή στην πολύωρη συνεδρίασή της, την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε προς συζήτηση στη Σύγκλητο του ιδρύματος μετά από σχετική εισήγηση της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και αφού είχαν προηγηθεί δύο αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που αρχικά είχε απονείμει τον τίτλο.

Το σκεπτικό της ανάκλησης, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο καθηγητής Ρίχτερ έκανε δημοσίως απαξιωτικές δηλώσεις για το ελληνικό πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ειδικότερα, πράξη που θεωρείται ότι προσβάλλει το ίδρυμα και το διεθνές κύρος του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής Ρίχτερ είχε στείλει απαντητική επιστολή με τις δικές του εξηγήσεις για όλα τα επιχειρήματα εναντίον του. Ο ίδιος επέμεινε μάλιστα, πως τα λεγόμενά του είχαν παρερμηνευθεί. Η Σύγκλητος όμως, δεν αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του και ομόφωνα πήρε την απόφαση να του αφαιρεθεί ο τίτλος.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ