ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ

0

Το 2013, μετά την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ εναντίον Σύρων αμάχων, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε κάνει λόγο για κόκκινη γραμμή, την οποία ο Ασαντ είχε παραβιάσει.

Ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε πει τότε στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι η επίθεση αντιποίνων των ΗΠΑ θα ήταν «αρκετά ισχυρή για να μη θεωρηθεί φαιδρή», αλλά όχι τόσο καταστροφική για να προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν και της Ρωσίας. Τελικά, ο Ομπάμα επέλεξε να μην εγκρίνει στρατιωτικό πλήγμα. Την περασμένη εβδομάδα (Παρασκευή), ο πρόεδρος Τραμπ πραγματοποίησε ένα τέτοιο πυραυλικό πλήγμα.

Οι επιθέσεις, αν και περιορισμένης κλίμακας, έπληξαν περισσότερο την αμερικανική αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή, παρά τις αμυντικές υποδομές του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι Σύροι συνειδητοποίησαν αμέσως τη νίκη τους. Ξένοι ανταποκριτές στη Δαμασκό περιέγραψαν πως υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Δαμασκού για να πανηγυρίσουν, μόλις κατάλαβαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς. Ο απόστρατος στρατηγός Τζακ Κιν, πρώην αρχηγός του στρατού, λέει ότι οι Σύροι είχαν πολύ καλούς λόγους να πανηγυρίζουν. «Η αμερικανική επιχείρηση ήταν υπερβολικά περιορισμένη, κατά τη γνώμη μου. Θα έπρεπε τα πλήγματα να είναι αποφασιστικά. Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος διατήρησης της αμερικανικής αξιοπιστίας», λέει ο στρατηγός Κιν.

Ο Ασαντ ποντάρισε έτσι στα χημικά του όπλα και κέρδισε το στοίχημα. Ο Κιν εξηγεί ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ επεδίωκε να εκδιώξει τις ανταρτικές δυνάμεις από έναν από τους τελευταίους τους θυλάκους έξω από τη Δαμασκό, το προάστιο της ανατολικής Γούτα, ο οποίος αντιστεκόταν παρά τους εντατικούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας. Ο Ασαντ υπολόγισε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα για να πατάξει τους αντάρτες και να αντέξει τον ενδεχόμενο αμερικανικό βομβαρδισμό, που θα ακολουθούσε τη χρήση χημικών όπλων.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αντάρτες συνθηκολογούσαν στην ανατολική Γούτα. Οπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Ασαντ, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί υπήρξαν περιορισμένης κλίμακας. Η αμερικανική επιχείρηση αντιποίνων οδήγησε εντέλει σε ενίσχυση της θέσης του Ασαντ, του Ιράν και της Ρωσίας, ενώ άλλοι αντίπαλοι της Ουάσιγκτον, όπως η Βόρεια Κορέα, θα εκμεταλλευθούν σίγουρα το χρήσιμο δίδαγμα.

Δίδαγμα για τον Κιμ

Η Πιονγιάνγκ διαπίστωσε ότι η Ουάσιγκτον πέφτει εύκολα θύμα εκφοβισμού και απεχθάνεται τις παράτολμες ενέργειες. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντιλαμβάνεται τέτοιες σχέσεις ισχύος και συνειδητοποιεί ότι ουδέποτε ο Τραμπ δεν θα διακινδύνευε στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Αμυνας, Τζιμ Μάτις, να πείθει τον πρόεδρο Τραμπ να μη διατάξει ισχυρότερα πλήγματα κατά του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Αν αυτό αληθεύει, τότε ο Μάτις ευθύνεται για την αποσάθρωση της αμερικανικής επιρροής. Η περιορισμένης κλίμακας αμερικανική αντίδραση δεν προέβαλε την αμερικανική ισχύ στη διεθνή σκηνή, πείθοντας αντίθετα τους εχθρούς τής Ουάσιγκτον ότι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να φοβηθούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνεται έτσι εξασθενημένος στη σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ, προβάλλοντας εικόνα αδυναμίας και αναποφασιστικότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ