ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην αντεπίθεση ο Ρίχτερ που συνεχίζει τη «Μάχη της Κρήτης»

0

Αντεπίθεση, και μάλιστα “εαρινή” (κάτι ξέρει από την Ιστορία, δεν μπορεί...), κήρυξε η πλευρά του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, τον οποίο αποφάσισε να καθαιρέσει από επίτιμο διδάκτορα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης πριν από τρεις εβδομάδες. Μέσω του ρεπορτάζ/συνέντευξης που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”, την εφημερίδα που πάντοτε χρησιμοποιεί για να παρέμβει στην Ελλάδα, συνεχίζει τη “Μάχη της Κρήτης”, δηλώνοντας αποφασισμένος να κινηθεί με νομικά μέσα! Οι δικηγόροι του κ. Ρίχτερ, που “τρίβουν τα χέρια” τους, απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ και άλλες μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Ανάκληση

Η επιθετική αυτή στάση δεν ξενίζει όσους έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα για τον κ. Ρίχτερ μετά την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι ακυρώνει συνολικά το έργο του ως ειδικού στα ελληνικά θέματα, ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα για την ανάκληση και του “Φοίνικα Τιμής” που του έχει απονέμει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2000. Υπενθυμίζεται πως για την εξέλιξη στην υπόθεση Ρίχτερ έχει ήδη εκφραστεί με ενθαρρυντικό τρόπο ο ΠτΔ κ. Παυλόπουλος στις πρόσφατες ομιλίες του στην Κάνδανο και τη Βιάννο, χώρια όσα είπε προσωπικά στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη στην επέτειο του Αρκαδίου πέρυσι, ενώ και στην εκπομπή “Direct” στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δικηγόρος της Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής, κ. Κοτζαμπασάκης, εξέφρασε την πρόθεση να απευθυνθεί αντίστοιχο αίτημα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στο ΥΠ.ΕΞ.

Θα μας ταλαιπωρήσει

Είναι πολύ νωρίς, αλλά πολύ φοβούμαστε πως η υπόθεση αυτή θα μας ταλαιπωρήσει ως κοινωνία και Πανεπιστήμιο για πολύ καιρό ακόμη. Διότι το επίδικο, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν είναι ο τίτλος που ανακλήθηκε, αλλά ολόκληρη η προσπάθεια που “χτίζει” χρόνια η Γερμανία για να ξαναγράψει την Ιστορία μας, με παραχαράξεις τύπου Ρίχτερ, αλλά και πρόθυμους ντόπιους μεταπράτες της διανόησης που θα προστρέξουν και πάλι στο πλευρό της υπεράσπισης του Γερμανού. Να δούμε ποιοι θα σταθούν τώρα δίπλα στον πρύτανη και το Πανεπιστήμιο... Ακόμη και αν ακούγεται αστείο νομικά να προσβάλει ο κ. Ρίχτερ την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης (αυτός που δικαίως στη δική του δίκη έλεγε ότι οι ακαδημαϊκές ελευθερίες δε σέρνονται σε δίκες και τώρα ετοιμάζεται για την ίδια μεθοδολογία) για να κρατήσει τον κακώς απονεμηθέντα τίτλο του, οι μετασεισμοί μέσα στο Πανεπιστήμιο θα είναι μεγάλοι, καθώς αναπόφευκτα θα ανακύψει επιμερισμός των ευθυνών που μέχρι σήμερα επιμελώς δεν έχει γίνει. Δε θέλουμε βέβαια να σκεφτούμε τις συνέπειες σε περίπτωση που η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης καταπέσει στο ΣτΕ. Επειδή κάποιοι έχουν προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα για αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση ελλιπούς τεκμηρίωσης της απόφασης, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ