ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό

0

Διαφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιος θα δώσει τα χρήματα στην Τουρκία - Έξι κράτη - μέλη αρνούνται να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για την Τουρκία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και ζητούν εξηγήσεις από την Κομισιόν

Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία («Δήλωση», όπως ονομάζεται επισήμως) ώστε να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι μετανάστες εντοπίζονται σε ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο και με τη σειρά της η Ε.Ε θα δεχόταν, σε εθελοντική βάση, πρόσφυγες από καταυλισμούς της Τουρκίας.

Επιπλέον η Ένωση θα έδινε 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών (σχολεία, νοσοκομεία κ.α) των περίπου 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Ε.Ε εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έξι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πρόταση την οποία απορρίπτει ο Πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά τη διάρκεια μυστικών συνόδων της ΕΕ

πολλά άλλα κράτη – μέλη αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν περισσότερα κονδύλια για την Τουρκία , ενώ η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή ανάλυση αναφορικά με την χρήση των κονδυλίων από την Τουρκία.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που τα κράτη -μέλη της Ε.Ε εμφανίζονται απρόθυμα να αποδεσμεύσουν περισσότερα χρήματα, η Τουρκία ευελπιστεί να λάβει ακόμα περισσότερα από τα 6 δισ. που προβλέπει η Συμφωνία για το Προσφυγικό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ