ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι είναι το μη-δομημένο παιχνίδι

0

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τα οφέλη του μη-δομημένου παιχνιδιού. Ωστόσο, όπως αντιλήφθηκα μετά, θα ήταν καλό να υπάρχει και μία ανάλυση για το τι είναι το μη-δομημένο παιχνίδι. Έτσι, έστω και με αντίστροφη σειρά, στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε ακριβώς με αυτό: τι είναι το μη-δομημένο παιχνίδι.

Το μη-δομημένο παιχνίδι είναι μια κατηγορία παιχνιδιού στην οποία τα παιδιά συμμετέχουν σε ελεύθερο παιχνίδι που δεν έχει συγκεκριμένο μαθησιακό στόχο. Σε αντίθεση με το δομημένο παιχνίδι, στο μη-δομημένο παιχνίδι δεν δίνονται οδηγίες, έτσι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι ενήλικες δεν καθοδηγούν τα παιδιά. Επίσης, δεν έχει ιδιαίτερη στρατηγική πίσω από αυτό.

 

Οργανωτής είναι το παιδί.

Αντί να έχουν σκοπό, το παιχνίδι και οι δραστηριότητες οργανώνονται από το παιδί, οδηγώντας συχνά σε ένα παιχνίδι που είναι δημιουργικό και αυτοσχέδιο. Το μη-δομημένο παιχνίδι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί παίζει μόνο του. Άλλοι συμμετέχοντες στο παιχνίδι μπορεί να είναι οι συνομήλικοι του παιδιού , τα αδέλφια του και ακόμη οι γονείς μπορούν σίγουρα να συμμετάσχουν σε μη-δομημένο παιχνίδι με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

Η κύρια διαφορά είναι η τελική πρόθεση:

Η οικοδόμηση μιας πόλης ελεύθερης μορφής με τουβλάκια είναι μη-δομημένη παιχνίδι. Ακολουθώντας τις οδηγίες για να βάλει μαζί τα τουβλάκια είναι δομημένο παιχνίδι.

Τραγουδώντας παιδικά τραγούδια αυθόρμητα είναι μη-δομημένο παιχνίδι. Τραγουδώντας παιδικά τραγούδια δυνατά για τις ημέρες της εβδομάδας είναι δομημένο παιχνίδι.

Και στις δύο περιπτώσεις, καμία κατηγορία παιχνιδιού δεν είναι πιο σημαντική από την άλλη. Και οι δύο είναι απαραίτητες και ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η σημασία του μη-δομημένου παιχνιδιού.

Το μη-δομημένο παιχνίδι είναι σημαντικό για ένα παιδί επειδή του δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και ελέγχου. Επίσης, τους επιτρέπει να μάθουν για τον εαυτό τους, τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει, ακόμα και να κάνουν λάθη χωρίς να αισθάνονται πίεση ή αποτυχία.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το μη-δομημένο παιχνίδι είναι απαραίτητο μέρος της παιδικής ηλικίας. Γενικά συνίσταται  τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να  ασκούν κάποια μορφή μη-δομημένου παιχνιδιού για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον μη-δομημένο χρόνο παιχνιδιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλά υλικά κατάλληλα για την ηλικία του, ένα αρκετά μεγάλο χώρο και αρκετό χρόνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη παραδοσιακά παιχνίδια για να ενθαρρύνετε ένα παιδί να συμμετέχει σε μη-δομημένο παιχνίδι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μη-δομημένο παιχνίδι δεν είναι το ίδιο με το παιχνίδι χωρίς επίβλεψη. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει πάντα να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη γονέα, δασκάλου ή άλλου ενήλικου.

Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί από εμάς ασχολούνται με έντονα χρονοδιαγράμματα είναι καλό να θυμόμαστε τη σημασία του ελεύθερου χρόνου. Μπορείτε ακόμη και να συμμετάσχετε στη διασκέδαση. Ίσως να σας κάνει και κάτι καλό!

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected]  ή στο 693 60 60 070.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ