ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρογκοι μισθοί, οικογενειοκρατία, σπατάλες στη Unicef

0

Το κουβάρι του σκανδάλου Unicef άρχισε να ξετυλίγεται το προηγούμενο καλοκαίρι, με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή. Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση, ανάμεσα σε πάνω από 90 υποψηφίους και κατόπιν πολλών συνεντεύξεων (η τελευταία από τις οποίες έλαβε χώρα στη Γενεύη), άρχισε αμέσως να διερευνά τα οικονομικά του οργανισμού. Αυτά που διαπίστωσε –δεν χρειαζόταν πολύς κόπος για ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς– την άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Μεταξύ άλλων, οικονομικές καταστάσεις που δεν ήταν πραγματικές, πολύ υψηλές και αδικαιολόγητες δαπάνες, χρήση της ίδιας ελεγκτικής εταιρείας για εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο, προσωπικά έξοδα μεμονωμένων στελεχών ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, κ.ά.

Αμέσως ενημέρωσε εγγράφως την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής της Unicef, Σοφία Τζιτζίκου, η οποία φέρεται να απάντησε «όλα στο φως». Εύλογο είναι το ερώτημα βέβαια πώς ήταν δυνατόν η κ. Τζιτζίκου, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο του 2016, ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν αντιπρόεδρος του οργανισμού (η θέση όλων των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου, είναι εθελοντική και άμισθη), να μη γνωρίζει τίποτα. Ανθρωποι με καλή γνώση των τεκταινομένων στην εθνική επιτροπή απαντούν πως οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούσαν μεν αλλά ήταν διάσπαρτες, οι υποψίες δεν ήταν βεβαιότητες, ενώ δεδομένου ότι οι ατασθαλίες αποτελούσαν status quo, πολλοί φοβούνταν να μιλήσουν.

Στις 26 Οκτωβρίου, η οικονομική διευθύντρια πραγματοποιεί ενημέρωση των στελεχών της Unicef στη Γενεύη για τα ευρήματά της. Είχε προηγηθεί γενική ενημέρωσή τους από την πρόεδρο, αλλά εκείνη θα παρείχε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, με όλα τα στοιχεία. Οι ξένοι είχαν γουρλώσει τα μάτια, ήταν απίστευτα αυτά που άκουγαν. Η ελληνική πλευρά πρότεινε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές σε βάθος 15ετίας, πρόταση που προφανώς έγινε δεκτή. Οπως προέκυψε από τα σχετικά πορίσματα, στην ελληνική επιτροπή το πάρτι καλά κρατούσε επί χρόνια, δίνονταν υπέρογκοι μισθοί και αδικαιολόγητα μπόνους, επικρατούσε οικογενειοκρατία, γίνονταν απευθείας αναθέσεις, ο οργανισμός χρεωνόταν για προσωπικά έξοδα στελεχών κ.ά. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Unicef είχε συνεχίσει να πουλάει με μηδενική τιμή αγοράς προϊόντα με το λογότυπο του οργανισμού, τα οποία η Γενεύη είχε διατάξει να καταστραφούν.

Ως γνωστόν, η διεθνής επιτροπή της Unicef έχει αποσύρει το σύμφωνο αναγνώρισής της από την ελληνική εθνική επιτροπή του οργανισμού, ενώ ο σχετικός φάκελος έχει φτάσει στον εισαγγελέα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ