ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ελλάδα και Ισπανία αρνούνται να στείλουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

0

Ο αγώνας δρόμου για την αποστολή συστοιχιών αεράμυνας στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει, αλλά δεν φαίνεται ότι θα έρθουν από την Ισπανία ή την Ελλάδα.

Η Μαδρίτη δεν θα επανατοποθετήσει ένα από τα τρία Patriots της στην Ουκρανία, αναφέρει το ισπανικό El País, και αντ’ αυτού δεσμεύεται να στείλει μόνο πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις υπάρχουσες εκδόσεις του συστήματος εδάφους-αέρος.

Αν και η επιπλέον δύναμη πυρός θα είναι ευπρόσδεκτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του υπολείπεται κατά πολύ να διαθέτει τουλάχιστον επτά υψηλής ποιότητας συστοιχίες συστημάτων αεράμυνας για την εκτόξευση πυραύλων που απαιτούνται για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις.

Οι σύμμαχοι ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ένας από τους δωρητές, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία»

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αρνείται επίσης να υποσχεθεί ένα σύστημα, δεδομένων των ανησυχιών της για την ασφάλειά της με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει S-300 ή Patriot στην Ουκρανία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Reuters.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία ανταλλαγής, μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνούσαν να αντικαταστήσουν είτε ένα σύστημα Patriot που εδρεύει στην Αθήνα είτε ένα αδρανές σύστημα S-300 της σοβιετικής εποχής που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Μόνο από τη Γερμανία συστοιχίες Patriot

Η Γερμανία, η οποία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία τρεις από τις συστοιχίες Patriot, έχει ηγηθεί της προσπάθειας να πιέσει τις χώρες να δωρίσουν τα αχρησιμοποίητα συστήματά τους.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι “αναμένει” από τις χώρες να δώσουν την υπόσχεση, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να καταλάβει” την άρνηση χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Την Παρασκευή, περίπου 50 χώρες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης για συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με τον συντονισμό περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας. Μαζί με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν στα αποθέματά τους συστήματα Patriot.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ