ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στ. Αρναουτάκης: «Συνεχίζει να εμπνέει ο Αντιστασιακός και Οραματιστής Δήμαρχος Γ. Κλάδος»

0

 Στην πολύπλευρη προσωπικότητα και στο πλούσιο έργο του πρωτοπόρου της Αυτοδιοίκησης πρώην Δημάρχου Ανωγείων, Γιώργη Κλάδου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι από τον χώρο της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι

του Πολιτισμού και των τεχνών, στην διαδικτυακή εκδήλωση τιμής και μνήμης  που οργάνωσε ο "Όμιλος φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη," με τίτλο «Γιώργης Κλάδος: ένας πρωτοπόρος της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού».

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον κύκλο Διαδικτυακές Συναντήσεις, ο οποίος είναι αφιερωμένος στα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου που έχουν φύγει από τη ζωή. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του τόνισε το  πολυσήμαντο έργο, και το ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Αυτοδιοίκηση που άφησε ο Γιώργης Κλάδος. Ο Γιώργος Κλάδος, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, ήταν Πρωτοπόρος, οραματιστής Δήμαρχος, Πρύτανης για όλους εμάς τους Αυτοδιοικητικούς, Πατριώτης και αντιστασιακός, αφοσιωμένος στις πεποιθήσεις του, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μάλιστα ο  Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, προσωπικά ο ίδιος έμαθε πολλά από τον Γιώργη Κλάδο, όπως και όλοι που είχαν την τύχη και συνεργάστηκαν μαζί του στην Αυτοδιοίκηση και ότι για όλους μέχρι και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Κλείνοντας ο κ Αρναουτάκης την ομιλία του, ανέφερε: "Σήμερα 7 χρόνια μετά το θάνατό του, θυμάμαι χαρακτηριστικά την τελευταία συνάντησή μας, τότε που τον τιμήσαμε στο πλαίσιο της αποτίμησης των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Ακόμα και τότε, λίγο πριν το τέλος,  ο σεβαστός Δήμαρχος,

 μας συγκίνησε, μας έδωσε θάρρος από τη δική του θέληση για ζωή.

 Μια ζωή που πέρασε στην αιωνιότητα στα Σείσαρχα, στις πλαγές του Ψηλορείτη, εκεί που αναπαύεται ένας άνδρας που σήκωσε την ευθύνη, που δεν δείλιασε μπροστά στο θάνατο και τη φυλακή. Οι Αυτοδιοικητικοί της Κρήτη, της Ελλάδας ολόκληρης, άνθρωποι σπουδαίοι που συμμετέχουν στην αποψινή εκδήλωση και εγώ προσωπικά, θυμάμαι το Γιώργη Κλάδο με συγκίνηση γιατί ακολούθησε πάντα το δρόμο της αρετής. Το δρόμο που οφείλουμε να περπατάμε όλοι. Αυτή ήταν η παρακαταθήκη του Κλάδου."

Ομιλίες για την ζωή και το έργο του Γ. Κλάδου

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και συντόνισε  ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης, φιλόλογος, γραμματέας του Δ.Σ. του Ομίλου, ο οποίος είχε την αμέριστη βοήθεια και 

συνεργασία της Ειρήνης Κλάδου. Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή  βίντεο με «Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Γιώργη Κλάδου», όπως και σύντομος μουσικός επίλογος από τον Ψαραντώνη.

Στην  εκδήλωση που διοργανώθηκε  από τον  Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, μίλησαν παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, οι: Νίκος Πετράκης (πρώην δήμαρχος Σητείας), με θέμα «Γιώργης Κλάδος: ο πρωτοπόρος, ο δήμαρχος, ο άνθρωπος, ο αγωνιστής», Μανώλης Σταματάκης (της Γενιάς 1-1-4 και του 15%, πρώην γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού και της ΔΗΜΑΡ στο Ηράκλειο), με θέμα «Ο Γιώργης Κλάδος και η πολιτική του δράση στο Ηράκλειο».  

Αριστέα Πλεύρη (πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Δ. Ηρακλείου), θέμα: «Γιώργης Κλάδος: ο ευπατρίδης της πολιτικής και του ιδιωτικού βίου».

Σταύρος Μπένος π. Υπουργός,(πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»), θέμα: «Γιώργος Κλάδος: ο ποιητής της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Γιώργος Μαρινάκης (δήμαρχος Ρεθύμνης), θέμα: «Το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα του Γιώργη Κλάδου στο παρόν και το μέλλον» 

Σωκράτης Κεφαλογιάννης (δήμαρχος Ανωγείων), θέμα «Η “Κυκλική Οικονομία” 

ως βασικός πυρήνας της οργάνωσης και βιωσιμότητας μιας ορεινής κοινότητας» 

Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας 

και ζωγράφος), θέμα: «Γιώργος Κλάδος: η γιορτή του πολιτισμού»

Γιώργος Κουρουπός (συνθέτης, αναπληρωτής διευθυντής του «Τρίτου 

Προγράμματος» και στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι), θέμα: «Γιώργος 

Κλάδος, ο αντιστασιακός οραματιστής»

Κορίνα Μηλιαράκη (πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Πανόρμου 

«Επιμενίδης»), θέμα: «Ένας οραματιστής της αριστεράς»

Γιώργος Πετράκης (αρχιτέκτονας, συνεργάτης του Γιώργη Κλάδου για 

περίπου 38 χρόνια), θέμα: «Η διαρκής παρουσία του Γιώργη Κλάδου».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ