ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αφρικανική σκόνη: Συγκεντρώσεις τρεις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο - Καθαρίζει από σήμερα η ατμόσφαιρα

0

 “Έσπασαν τα κοντέρ” τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σκόνης, τα οποία έκαναν την Κρήτη να θυμίζει... Σαχάρα. Οι μετρήσεις των ειδικών έδειξαν ότι στα Χανιά το απόγευμα της Τρίτης οι συγκεντρώσεις απογειώθηκαν στιγμιαία σε πολύ υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων 30 ετών. Συγκεκριμένα, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στα Χανιά έφτασαν τα 900 μικρογραμμάρια.

Έπειτα τα ποσοστά μειώθηκαν και κορυφώθηκαν εκ νέου τα μεσάνυχτα, στα 800 περίπου μικρογραμμάρια, σημειώνοντας μεγάλη διαφορά από το Ηράκλειο και το Λασίθι, που ήταν 200 και 100 αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για ποσοστά πολύ αυξημένα, μιας και τα επιτρεπτά όρια είναι μέχρι 50 μικρογραμμάρια. Τη στιγμή που τα Χανιά πνίγηκαν προχθές από τη σκόνη, η εικόνα σε ανατολικότερα σημεία της Κρήτης ήταν ηπιότερη. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέφος κινείται από δυτικά προς ανατολικά, γι’ αυτό και χθες επηρεάστηκαν εντονότερα το Ηράκλειο και το Λασίθι.

Χθες το πρωί συγκεκριμένα, η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο ήταν θολή, ενώ ενδεικτική ήταν η εικόνα από το λιμάνι της πόλης. Μάλιστα, μερίδα πολιτών επέλεξε να φορέσει μάσκα κατά τις μετακινήσεις της. Με το πέπλο της αφρικανικής σκόνης καλυμμένες ήταν χθες και τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου, όπως η Σταλίδα. Πάντως, τα υψηλά ποσοστά στην ατμόσφαιρα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το απόλυτο ρεκόρ του 2018, όπου η αφρικανική σκόνη είχε βάψει πορτοκαλί τον ουρανό στο Ηράκλειο.

«Η τιμή που είχαμε για τα Χανιά ήταν, αν όχι η υψηλότερη, από τις πιο υψηλές που έχουμε καταγράψει τα τελευταία 30 χρόνια που παρακολουθούμε το φαινόμενο της σκόνης. Το ρεκόρ όμως το κατέχει το Ηράκλειο το 2018, οπότε και οι συγκεντρώσεις σκόνης έφτασαν τις 5,5 χιλιάδες μικρογραμμάρια», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατούσε στα Χανιά την Τρίτη, η προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού Ελένη Καργάκη είπε πως «είχαμε μια πολύ έντονη εικόνα αυξημένης συγκέντρωσης μικροσωματιδίων ΑΣ10».

Με φόντο το αποπνικτικό σκηνικό, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας κρούει καμπανάκι προς ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, ενώ κύριο μέλημα ήταν η προστασία των μαθητών στα σχολεία.
«Σε τέτοιες περιπτώσεις όλα τα παιδιά και τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, τα άτομα που έχουν άσθμα ίσως θα πρέπει να αυξήσουν τις εισπνοές από το φάρμακο που λαμβάνουν και αν επιμείνουν τα συμπτώματα, απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους», ανέφερε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης.

Καθαρίζει από σήμερα η ατμόσφαιρα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης, αλλά και το πώς θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες, τα πράγματα, όπως είπε, βαίνουν καλύτερα.

«Φαίνεται πως οι νοτιάδες ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Θα παραμείνει λίγο η σκόνη, τουλάχιστον όσον αφορά στο οπτικό πεδίο, και την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα). Από την Παρασκευή, όμως, θα δούμε γενικά την ατμόσφαιρα να καθαρίζει παντελώς από μεταφορές σκόνης. Άρα θα έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι και πάλι από δυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 4-5 μποφόρ».

Στα πελάγη ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λέκκας, δεν αποκλείεται οι άνεμοι να είναι πιο δυνατοί, εξασθενώντας όμως προς το βράδυ. Η θερμοκρασία υποχωρεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αφού κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες των βραδινών ωρών θα είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα είναι ακόμα καλύτερος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, αλλά θα είναι πιο εξασθενημένοι, ενώ η μεταφορά σκόνης παύει πλέον να ισχύει, άρα θα έχουμε πολύ πιο καθαρή ατμόσφαιρα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε λογικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα με την ονομασία “Minerva Red”, που εκδηλώνεται στη χώρα μας, παρουσιάζει ύφεση από χθες Τετάρτη. Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ σήμερα Πέμπτη οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ