Έκθεση με θέμα «afterglow» από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

Πότε:
9 Οκτώβριος 2017, 6:30 μμ @ 6:30 μμ – 10:00 μμ
2017-10-09T18:30:00+03:00
2017-10-09T22:00:00+03:00
Έκθεση με θέμα «afterglow» από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

Η 7η και τελευταία έκθεση για το 2017 που θα γίνει στην οδό Κορνάρου από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου έχει τον τίτλο «afterglow» και περιλαμβάνει 35 φωτογραφίες ισάριθμων καλλιτεχνών.

Συμμετέχουν οι

Παπακυριάκου Δέσποινα
Μελαδάκης Ανδρέας
Μακρυδάκη Ελένη
Τζιγκουνάκη Αναστασία
Λιάκος Νίκος
Σκουριτάκη Άννα
Γεωργίου Άννα
Φιλιππάκη Βούλα
Τρουλλινός Σταύρος
Παναγής Γιώργος
Ανδρουλιδάκη Μαρία
Μαριδάκης Λευτέρης
Σιμιρδάνης Κλεάνθης
Σταθοπούλου Δήμητρα
Ροΐδη Λία
Τσουπάκη Στεφανία
Βαλλέργα Άννα
Andrea Bieber- Xenakis
Σαριδάκης Μανούσος
Μεταξάκη Βιολέτα
Μαθιουλάκης Γιώργος
Πετσαγγουράκης Βαγγέλης
Χατζάκης Νίκος
Ρινακάκη Στέλλα
Κουτούβαλης Βασίλης
Κρίκη Εύα
Ψυχή Ελένη
Καπετανάκης Σταύρος
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος
Φειδεροπούλου Βίκη
Λίτινα Ευαγγελία
Παππά Σοφία
Κελεσίδη Σέβι
Καρτσώνης Γιώργος
Πετράκη Νίκη

Tην επιμέλεια έχει ο Μανώλης Καραταράκης.

afterglow: Η 7η και τελευταία έκθεση των Μαθημάτων Φωτογραφίας Ρεθύμνου για το 2017 είναι δημιουργήματα από 35 νέους φωτογράφους οι οποίοι εργάστηκαν για αυτήν χωρίς να είναι ενταγμένοι σε μια θεματική.

Είχαν μονάχα την δέσμευση που απορρέει από τον εσωτερικό κόσμο τους. Το θέμα που τους είχε δοθεί ήταν «ελεύθερο» ευελπιστώντας ότι, αυτή η ελευθερία θα αποδώσει καλύτερους καρπούς με ότι καθ’ ένας επιθυμούσε.

Έτσι και έγινε, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολυποίκιλο υλικό προς διαλογή και εν συνεχεία να το εκθέσουμε.Η έκθεση αυτή περιέχει εικόνες αρκετά ετερόκλητες και ως προς το ύφος τους, αλλά και στον διάλογο που προσπαθούν να αναπτύξουν με τον θεατή.

Έχουμε πορτραίτα και αυτοπορτραίτα που μας δίνουν το εσωτερικό κόσμο του εικονιζόμενου με ιδιαίτερα ανάγλυφο τρόπο.
Εσωτερικά χώρων και λεπτομέρειες αυτών, που ξυπνάνε μνήμες και φέρνουν μια γλυκιά επίγευση νοσταλγίας στο θεατή.

Εξωτερικά τοπίων και καταστάσεων που έχουν έντονη δυναμική και θέλουν μια διερεύνηση από εμάς για το κίνητρο του φωτογράφου.

Θα πρέπει δηλαδή να απαντήσουμε στο ερώτημα «γιατί το φωτογράφισε» και να προσπαθήσουμε να μαντεύσουμε την σκοπιμότητα του φωτογράφου.

Τις πιο πολλές φορές το ερώτημα μας θα μένει αναπάντητο διότι στην ουσία, δεν φωτογραφίζετε απαραίτητα το προφανές και το αυταπόδεικτο, αλλά, δημιουργείται η εικόνα από αυτά που έχει στο υποσυνείδητο του ο φωτογράφος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το αποτέλεσμα βάζοντας την λογική στην άκρη.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι αγγλόφωνος όχι από ξενομανία αλλά από την περιεκτικότητα της λέξης «afterglow» που στην γλώσσα μας μεταφέρεται με τις παρακάτω έννοιες :

την πληρότητα, αγαλλίαση (γενικά)
απομένουσα πυράκτωση (αφορά μέταλλα )
το λυκόφως

Έχουμε την πρώτη ερμηνεία της λέξης με την έκθεση αυτή, πρώτα από όλα έρχεται η «πληρότητα» και «ηρεμία» ότι όλα πήγαν κατ’ ευχή σε αυτήν την «σκυταλοδρομία» των φωτογραφικών εκθέσεων. Συνέβαλαν σ αυτό όλα τα άτομα από την φωτογραφική παρέα μας φέρνοντας ένα αποτέλεσμα ζηλευτό για την αρτιότητα του.

Η δεύτερη ερμηνεία της λέξης που εννοεί την πυράκτωση που μένει σε ένα μέταλλο όταν αυτό υπερθερμανθεί, μοιάζει με την θέρμη που έχει η ομάδα μας να συνεχίσει αυτό το φωτογραφικό γεγονός το επόμενο έτος, και να το επεκτείνει επίσης με άλλες παρόμοιες φωτογραφικές δραστηριότητες.

Στην τρίτη ερμηνεία του λυκόφωτος έρχεται στο μυαλό η δύση των φετινών εκδηλώσεων από την ομάδα μας, και η αρχή της μελέτης για την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας περιμένοντας την νέα ανατολή, του επόμενου καλοκαιριού για να προβάλουμε νέους καρπούς.

Όλα αυτά είχα στο μυαλό όταν επέλεξα τον τίτλο της έκθεσης μας, μιας έκθεσης που σας καλεί να την δείτε χωρίς συνοδό την λογική αλλά, με τα μάτια της ψυχής.

Μανώλης Kαραταράκης

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close