Σεμινάριο Ιστορίας Τέχνης από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

Πότε:
12 Φεβρουάριος 2018, 7:00 μμ @ 7:00 μμ – 11:30 μμ
2018-02-12T19:00:00+02:00
2018-02-12T23:30:00+02:00
Σεμινάριο Ιστορίας Τέχνης από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου

Ο Ιμπρεσιονισμός στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού και την ιστορική του εξέλιξη από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Στις συναντήσεις θα αναλυθούν οι απαρχές του ρεύματος, οι αισθητικές τάσεις και θεωρίες που οδήγησαν σε αυτό καθώς και οι καλλιτέχνες οι οποίοι αποτέλεσαν τον πρόγονο του ρεύματος. Θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων με παράλληλη παράθεση των βιογραφικών τους στοιχείων.

Το ιδιαίτερο ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Ιμπρεσιονισμός αναπτύσσεται θα αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς στα μαθήματα. Παραμένοντας πιστοί στην αντίληψη ότι η τέχνη δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένη από την κοινωνία που την περιβάλλει.
Επίσης, θα γίνει λόγος για την κριτική πρόσληψη, τη γεωγραφική εξάπλωση και την συνολική επιρροή του ρεύματος στο χώρο της ζωγραφικής και όχι μόνο.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα. Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από την τέχνη του Ιμπρεσιονισμού.

Τα μαθήματα θα γίνουν σε συνεργασία με τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου και θα φιλοξενηθούν στη διεύθυνση Τσαγρή 1 στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Έναρξη Σεμιναρίου: Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Διάρκεια Σεμιναρίου: Μηνιαίο (4 εβδομαδιαίες συναντήσεις)

Ένα επιθυμείτε να συμμετέχετε λόγω της αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων πρέπει να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας.

Πληροφορίες: 6975973970 – e-mail: historyofartrethymno@gmail.com

Σχετικά άρθρα