Πολεμικό Μουσείο Γεωργίου Α. Χατζιδάκη

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Πολιουδάκης, Γιώργης Παπαδόσηφος


«Για να μην ξεχνάμε το παρελθόν»

Με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης βρεθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Γεωργίου Α. Χατζιδάκη, στο χωριό Ασκύφου της επαρχίας Σφακίων. Σε ένα χώρο, όπου οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, το παρόν και το μέλλον συναντούν το παρελθόν και μαθαίνουν για αυτό μέσα από τα χιλιάδες αντικείμενα-απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που «φιλοξενεί» ο διαμορφωμένος μουσειακός χώρος.


Άξιος συνεχιστής του Γεωργίου Χατζιδάκη, ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου, ο υιός του Ανδρέας, που με περίσσια αγάπη και μεράκι δε σταματά να συλλέγει αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και να συντηρεί στη δυνατή καλύτερη κατάσταση τα ήδη ταλαιπωρημένα υπάρχοντα στο μουσείο. Ταλαιπωρημένα από τη φθορά του χρόνου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, καθώς από την ίδρυση του το 1946 ως σήμερα,  τα μεγαλύτερα σε όγκο αντικείμενα είναι εκτεθειμένα στον εξωτερικό χώρο του ιδιόμορφου μουσείου.


Τι να πρωτοπεί και τι να αναφέρει κανείς για μία από τις πιθανότατα μεγαλύτερες συλλογές που υπάρχουν στην Κρήτη αναφορικά με τη μάχη της Κρήτης, καθώς ο αριθμός των πολεμικών αντικειμένων είναι ακόμα και από τον ιδιοκτήτη- συλλέκτη αδιευκρίνιστος. Συγκεκριμένα, μπορεί να δει κανείς από πιστόλια, περίστροφα και πολυβόλα έως όλμους, θαλάσσιες νάρκες και τορπίλες υποβρυχίων. Από χειροβομβίδες διαφόρων ειδών μέχρι βόμβες πολεμικών αεροπλάνων. Από ερπίστριες και εξαρτήματα κατεστραμμένων τανκς έως έλικες και φτερά από πολεμικά μαχητικά τύπου «Στούκας». Από εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης στρατιωτών των κατοχικών, αλλά και των συμμαχικών δυνάμεων, μέχρι αντίστοιχες στολές, κράνη, λάβαρα εκατέρωθεν και σημαίες με σβάστιγκες.


Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι μια συσκευή-μπαούλο με την αναγραφή της φίρμας «Siemens» , που, όπως μας λέει ο κ. Χατζιδάκης, προοριζόταν για τη λήψη ακτινογραφιών! Ακόμη, το μουσείο διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό, περιοδικά και αποκόμματα πρωτοσέλιδων εφημερίδων ξένου και εγχώριου τύπου της εποχής. Ότι και να πει κανείς για το υλικό που έχει συλλέξει η οικογένεια Χατζιδάκη είναι πραγματικά απειροελάχιστο. Σίγουρα κάτι θα ξεχάσει, σίγουρα κάτι θα παραλείψει.


Σε όλη τη μακρόχρονη προσπάθεια του ωστόσο, ο κ. Χατζιδάκης δεν έχει βρει αρωγούς από την πολιτεία, καλύπτοντας με προσωπικούς πόρους εξαρχής τη συντήρηση του μουσείου. Μοναδικοί αρωγοί, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι έχουν υπάρξει γνωστοί και φίλοι, που κατά καιρούς έχουν συμβάλει στο να μεγαλώσει η συλλογή, δωρίζοντας πολεμικά αντικείμενα στο μουσείο.


Ο λόγος ύπαρξης του μουσείου αποτυπώνεται στην εξής φράση: «Για να μην ξεχνάμε το παρελθόν», όπως αναγράφεται στο ξύλο που φαίνεται και στη φωτογραφία. Έξι λέξεις, αρκετές για να περιγράψουν ότι για να πας μπροστά πρέπει να γνωρίζεις πρώτα το τι υπάρχει πίσω, ότι για να φτιάξεις το μέλλον πρέπει πρώτα να μάθεις το παρελθόν και να μην ξεχνάς.


Υ.Γ.: Ο κ. Χατζιδάκης μέσω της εφημερίδας μας παρακαλεί όποιον έχει κάποιο αντικείμενο- απομεινάρι της κατοχικής περιόδου και επιθυμεί να το δωρίσει να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλ. 6972676526.

 


Σχετικά άρθρα