ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Άκαρπη η συνάντηση της Κυβέρνησης με την ΠΝΟ, από Δευτέρα απεργίες των ναυτεργατών

0

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά συνέπεια οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, με αφετηρία τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα, του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Πολύζος, Ναυτιλίας, Νικόλας Λίτινας, Λιμένων Αθανάσιος Πάλλης και Αιγαίου-Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης.

Επι ποδός αγρότες και Περιφέρεια Κρήτης

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναζητούν λύσεις έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν στο νησί τα αγροτικά προιόντα και - εαν είναι δυνατόν - απο την επόμενη Δευτέρα να έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των πρώιμων κηπευτικών στις αγορές της υπόλοιπης χώρας.

Απο το πρωί γίνονται συνεχείς συσκέψεις στα γραφεία της Περιφέρειας, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και την "πολιτική" κάλυψη απο την Αθήνα.

Επιστολή Σταύρου Αρναουτάκη

Στο μεταξύ, εν όψει της κρίσιμης σημερινής σύσκεψης στον Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών καθώς επίσης και προς τα κόμματα, αναφέρει τα εξής :

"Η απεργία της Π.Ν.Ο. όπως γνωρίζετε, αποκλείει όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών σ’ αυτήν, αλλά λόγω του παράνομου αποκλεισμού των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι υφίστανται και τη μεγαλύτερη ζημιά - δεκαπέντε περίπου εκατομμύρια Ευρώ για κάθε μέρα αποκλεισμού – σέβονται την απεργία και τα αιτήματα της Π.Ν.Ο., αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες είναι καταστροφικές για τους ίδιους, την οικονομία του νησιού και της χώρας. Ευπαθή προϊόντα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα απαξιώνονται και καταστρέφονται, ενώ λόγω της ασυνέπειας που επιδεικνύουμε, χάνουμε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, οι φορείς του νησιού που συγκεντρώθηκαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τον κόπο και τα προϊόντα τους.

Ευχόμαστε ο σημερινός διάλογος με την Π.Ν.Ο. να έχει αποτέλεσμα.

Αν όμως αυτό δε συμβεί, είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα προστατεύσει την απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων της Κρήτης, σεβόμενη το δικαίωμα στην εργασία όσων θέλουν να εργασθούν και τα δικαιώματα των παραγωγών της Κρήτης."

Τα αιτήματα των ναυτεργατών

Στο εξώδικο της ΠΝΟ αναφέρονται τα εξής :

«Oι Έλληνες ναυτεργάτες δέχονται μια ολομέτωπη, βάρβαρη και ανάλγητη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες με την παραπάνω απεργία προτάσσουν την συνεχιζόμενη για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τρεις φορές κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και απαιτούν την άμεση ανάκληση και κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο, που αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μάλιστα δε Ευρωπαϊκή» επισημαίνει η ΠΝΟ.

Τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα που οδήγησαν την Διοίκηση της ΠΝΟ σε απεργιακούς αγώνες περιλαμβάνουν:

- Άμεση Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μη καταστρατήγησή τους και υπεράσπισή τους, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και την τρόικα για την κατάργησή τους.

- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία.

-Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010, διατήρηση των εφάπαξ παροχών.

-Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ).

- Άμεση επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ.

-Διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

-Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο).

-Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών,

-προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα, για σταδιοδρομία σε θέσεις αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, που συνιστά τον ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της απασχόλησης και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος, δεδομένου ότι έχει στερέψει επικίνδυνα η δεξαμενή έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας μας.

-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών – διεύρυνσή τους στο μέλλον και καταπολέμηση της ανεργίας.

-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

flashnews.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ