ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Σαρκοζί στην απόφαση να υπάρξει νόμος για την αρμενική γενοκτονία

0

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε με μία συμβολική πράξη την αποφασιστικότητά του να υιοθετηθεί τελικά ο νόμος που τιμωρεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά την πρόσφατη απόρριψή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Σε τελετή την Τετάρτη απένειμε τα διακριτικά Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής στον τελευταίο επιζώντα της ομάδας των αντιστασιακών Μανουκιάν, τον 95χρονο Αρσέν Τσακαριάν.

«Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, δεν παραιτούμαι. Η αρμενική κοινότητα, όπως και άλλες έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από το νόμο για την άρνηση της Γενοκτονίας», δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την απονομή ενώπιον των εκπροσώπων της κοινότητας των Αρμενίων στη Γαλλία.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα νέο κείμενο: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την επιθυμία μου να το κάνουμε να πετύχει, ανανεώνω αυτή την επίσημη υπόσχεση ενώπιον σας», υπογράμμισε.

Προς τους παριστάμενους είπε ότι «για όλους εσάς που οι οικογένειές σας είχαν αποδεκατιστεί από μια απόλυτα προγραμματισμένη εξόντωση, όλους εσάς που αισθάνεστε σήμερα ως απειλή την πεισματική άρνηση που καθιερώθηκε ως κρατική πολιτική, θέλω να πω ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό σας για να αρνηθεί, να πολεμήσει και να καταστείλει το απαράδεκτο».

Ο νόμος για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας που διέκοψε τις αμυντικές σχέσεις της με τη Γαλλία.

Ωστόσο κατά του νόμου προσέφυγαν γερουσιαστές στο Συνταγματικό Συμβούλιο το οποίο αποφάνθηκε ότι ο νόμος παραβιάζει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Η Τουρκία εξέφρασε αμέσως την ικανοποίησή της για την απόφαση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ