ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 58,5 δισ. ευρώ για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

0

Στα 58,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα δοθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα 35 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του EFSF στην ΕΚΤ για την κάλυψη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά την περίοδο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 93,5 δισ. ευρώ.

Τα 35 δισ. ευρώ δεν αποτελούν νέο χρέος, καθώς αυτή την περίοδο (όσο διαρκεί δηλαδή το PSI) η ΕΚΤ δεν αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (ή τα ομόλογα που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας και ο EFSF καλύπτει αυτό το «κενό» με δικά του ομόλογα τα οποία θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών χρεογράφων.

Οι συμβάσεις που υπέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είναι οι εξής:

Η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (23 δισ. ευρώ).

Η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI (35 δισ. ευρώ)

Η σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων. Τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω ομολόγων του EFSF. Το ένα, ύψους 15 δισ. ευρώ θα λήγει σε ένα έτος και το άλλο, επίσης 15 δισ. ευρώ, σε δύο.

Η σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής (5,5 δισ. ευρώ).

Η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Στις 9 Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το (πρώτο στάδιο του) PSI, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσουν το οριστικό «ΟΚ» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το συνολικό πακέτο, αν χρειασθεί, μπορεί να πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, εκτός από τα 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα, να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013.

Εντό του Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποίησε η Black Rock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία σε συνάρτηση και με τις τελικές απώλειες που θα υποστούν από το PSI, θα προσδιορίζουν το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που αυτές θα χρειαστούν.

Βεβαίως, καθώς μεσολαβούν εκλογές, ενδέχεται αυτά τα σχέδια να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ΤτΕ  τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν, προκειμένου ο βασικός τους δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier 1 capital) να μην υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 7%.

Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση στρατηγικής αξιολόγησης του τραπεζικού κλάδου την οποία θα εκπονήσουν από κοινού η τρόικα και η ΤτΕ. Σε αυτή θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για καθεμία τράπεζα, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.

Έως τα τέλη Απριλίου, οι τράπεζες θα πρέπει  να υποβάλλουν στην ΤτΕ τα σχέδια τους για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων από την αγορά. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΤτΕ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών θα προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση το απώτατο όριο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτής της φάσης που έχει τεθεί από το Μνημόνιο είναι ο Σεπτέμβριος.

in.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ