ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: «Όπλο» στα χέρια των παραγωγών ο θρυμματιστής ελαιοκλάδων

0

Σε επιλεγμένο ελαιώνα των Λευκογείων έγινε η πρακτική επίδειξη

Ένα νέο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο και το οποίο στοχεύει στην προαγωγή και την προώθηση των αειφόρων μεθόδων για την καλλιέργεια της ελιάς, παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες οι γεωπόνοι της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της πρακτικής επίδειξης αυτού του νέου μηχανήματος που ονομάζεται θρυμματιστής ελαιοκλάδων.

Ειδικότερα, μέσα σ’ αυτό το μηχάνημα που βρίσκεται πάντα στην άκρη του τρακτέρ, τοποθετούνται από τον παραγωγό τα κομμένα κλαδιά των ελαιοδένδρων και μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα «μεταμορφώνονται» σ' ένα πρώτης τάξεως λίπασμα, που μεταξύ άλλων προστατεύει τις ελαιοκαλλιέργειες και από τα ζιζάνια. Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό ή πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία στον παραγωγό, η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με τον γεωπόνο της ένωσης, Παναγιώτη Νάση, ο θρυμματιστής ελαιοκλάδων είναι το μηχάνημα που κάνει κυριολεκτικά σκόνη τα κομμένα κλαδιά και δεν κοστίζει ούτε ένα σεντς του ευρώ στον παραγωγό, διότι ουσιαστικά η ένωση είναι αυτή που το δανείζει σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί

-αντί κάψει τα κομμένα κλαδιά- να τα κάνει σκόνη και να έχει πολλαπλά οφέλη.

Η επίδειξη του θρυμματιστή ελαιοκλάδων, έγινε στα τέλη της εβδομάδας, σ' ένα επιλεγμένο ελαιώνα των Λευκογείων του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υποπροϊόντων που προκύπτουν από το κλάδεμα της ελιάς.

Άλλωστε όπως προαναφέραμε, η ένωση Ρεθύμνου προμηθεύτηκε πέρυσι το συγκεκριμένο μηχάνημα και καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αρκετοί ήταν οι παραγωγοί του νομού, που είτε σε ομάδες συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα, είτε ακόμα και μεμονωμένοι, ζήτησαν να το δανειστούν ώστε ν' απαλλαχτούν από τα κομμένα κλαδιά των ελαιοδένδρων τους, χωρίς καν ν' ανάψουν μία σπίθα.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίδειξη έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του δεύτερου κύκλου των εκπαιδευτικών σεμιναρίων της δράσης Β, που αφορά στην «εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επιλεγμένες ομάδες καλλιεργητών» του εγκεκριμένου προγράμματος Καν (ΕΚ) 867/08. Μάλιστα πέρα από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς της περιοχής, το «παρών» στην επίδειξη του νέου μηχανήματος της ένωσης έδωσε και ο Δρ. Σπύρος Λιονάκης, που είναι καθηγητής δενδροκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης.

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ