ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε αστυνομικό κλοιό ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και στο Ρέθυμνο

0

Υπό το φόβο εντάσεων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων από διαδηλωτές - «Δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί η παρέλαση» τονίζει ο Μανόλης Παραδουλάκης

Πρωτοφανή αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζει η ελληνική αστυνομία και στο νομό μας για να περιφρουρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διεξαγωγή της αυριανής παρέλασης για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα το επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο σχεδιάζει με πολύ προσοχή τα αυξημένα (έως και δρακόντεια) μέτρα που θα υλοποιήσει κυρίως από τη στιγμή που οι επίσημοι θα περάσουν το κατώφλι του ιερού μητροπολιτικού ναού και θα κατευθυνθούν προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δίδοντας παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα και στις ώρες που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων και των σωμάτων ασφαλείας, επί της κεντρικής λεωφόρου της πόλης μας.

Στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονται οι

προληπτικοί εξονυχιστικοί έλεγχοι σε «ύποπτα» κινούμενα άτομα στην ευρύτερη περιοχή της λεωφόρου Κουντουριώτη, αλλά και στους γύρω δρόμους, καθώς και η απομάκρυνση των πολιτών περιμετρικά από την εξέδρα, που αυτή τη φορά δεν θα έχει τη μορφή που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα πάντως με το μέχρι στιγμής σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας, οι επίσημοι, οι ανάπηροι πολέμου, καθώς και η μπάντα της δημοτικής φιλαρμονικής θα είναι ουσιαστικά «απομονωμένοι» από τον κόσμο, καθώς περιμετρικά του δημαρχείου σχεδιάζεται ο αποκλεισμός των δρόμων (ίσως και με κάγκελα), ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διέρχονται από αυτό το «επίμαχο» σημείο.

Άλλωστε, στόχος της αστυνομικής δύναμης που θα βρίσκεται σύσσωμη επί ποδός είναι η αποτροπή οποιασδήποτε κίνησης αντίδρασης που θα εκφραστεί με οποιοδήποτε «βίαιο» τρόπο εναντίον των πολιτικών. Θυμίζουμε πως στις 11 το πρωί της 25ης Μαρτίου η «ανοικτή λαϊκή συνέλευση Ρεθύμνου» και το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού, μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς (που έχουν δηλώσει με ανακοίνωσή τους πως θα συμμετέχουν) καλούν τους πολίτες να δώσουν δυναμικό παρόν στο Κολωνάκι, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. «Αυτή την Κυριακή να παρελάσει ο λαός ενάντια στα μνημόνια, την τρόικα και τους εκπροσώπους τους. Να γίνει η 25η Μαρτίου αρχή για έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κινητοποίηση δεν πρόκειται να συμμετέχουν το εργατικό κέντρο και το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Σχολιάζοντας ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, τις όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπάρξουν, τόνισε πως κάθε κινητοποίηση είναι θεμιτή, αρκεί αυτή να βρίσκεται σε κόσμια πλαίσια. Επίσης, πρόσθεσε πως δεν θα επιτρέψει να διακοπεί ή να ακυρωθεί η παρέλαση, συμπληρώνοντας πως η εθνική μας επέτειος δεν πρέπει να «αμαυρωθεί» με εκδηλώσεις αντίδρασης που δεν αρμόζουν στην ίδια την ημέρα και το μήνυμα που στέλνεται με τον εορτασμό της.

«Έχει εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο, με το οποίο θα προσπαθήσουμε κατ' αρχήν να αποτρέψουμε την ματαίωση της παρέλασης. Κατά δεύτερο λόγο, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μία ομαλή κατάσταση και να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Έχουμε αρκετές αστυνομικές δυνάμεις, που θα παραταχθούν κατά μήκος και μέχρι όπου χρειαστεί της παρέλασης. Ο χώρος που θα βρίσκονται οι επίσημοι θα μείνει κενός από πολίτες για να μπορέσουμε να γίνει η παρέλαση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ότι πρόβλημα θα παρουσιαστεί, θα το διαχειριστούμε εκείνη την ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, ο ταξίαρχος Μανόλης Παραδουλάκης.

Από τη δική του πλευρά ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Μανόλης Όθωνας -ερωτώμενος στη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του «ΤΕΑΜ FM»- για τα μέτρα που σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. να λάβει στις παρελάσεις υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως «η διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Υπάρχουν όμως, συγκεκριμένα πράγματα στην ζωή μας, που είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα και την κοινωνία μας. Δεν μπορούν λοιπόν, οι παρελάσεις και οι θρησκευτικές γιορτές να γίνουν πεδίο άσκησης πολιτικών ή κοινωνικών διαμαρτυριών. Δόξα τω Θεώ τις υπόλοιπες 350 ημέρες του χρόνου μπορούν οι πολίτες κάλλιστα να εκδηλώσουν τις διαμαρτυρίες τους».

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ