ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδίπλωση Λαγκάρντ που αρνείται να διαψεύσει εάν το ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα

0

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις –μέσω facebook- με τις οποίες επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η συνέντευξή της στον Guardian προχώρησε η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην ίδια συνέντευξη πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ αποφεύγει να απαντήσει εάν το ευρώ έχει «τελειώσει» για τους Ελληνες.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, έχω μεγάλη κατανόηση για τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό, το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στο εγχείρημά της να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και να επιστρέψει στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας», αναφέρει η κυρία Λαγκάρντ στο λογαριασμό της στο facebook, που βομβαρδίστηκε από Ελληνες χρήστες, το διήμερο.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αυτής έχει να κάνει με το ότι όλοι θα πρέπει να φέρουν το δικό τους, δίκαιο μερίδιο βάρους, ιδιαίτερα δε οι πιο προνομιούχοι και ιδίως στο σημείο αυτό που έχει να κάνει με το να πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο έδωσα έμφαση, όταν μίλησα στην εφημερίδα Guardian, ως τμήμα μιας ευρύτερης συνέντευξης πριν από αρκετό καιρό» προσθέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Στις δηλώσεις Λαγκάρντ αναφέρθηκε το Σάββατο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας την να αναθεωρήσει όσα, με ύφος που προσέβαλε τον ελληνικό λαό, είπε.

«[Κ]ανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τον λαό στην περίοδο της κρίσης και το λέω απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ που το ύφος της προσέβαλε τον λαό, και την καλώ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει», ήταν η σχετική αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Ναύπλιο

Η συνέντευξη στον Guardian

Στην επίμαχη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Λαγκάρντ προς τους Ελληνες: Είναι η ώρα του λογαριασμού – Μην περιμένετε συμπόνια», η επικεφαλής του ΔΝΤ ομολογεί ότι της είναι πιο δύσκολο να ζητά από κυβερνήσεις λαών με χαμηλά εισοδήματα, λαών που ζουν κατά κεφαλήν με 3, 4 ή 5.000 ευρώ, να μειώνουν τα ελλείμματά τους και να ισχυροποιούν τον προϋπολογισμό τους, γιατί καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας των φτωχών».

Και ερωτάται ακολούθως εάν όταν κοιτάζει τον ελληνικό προϋπολογισμό και ζητά μέτρα που σημαίνουν ότι φτωχές μητέρες δεν θα έχουν πρόσβαση σε μαιευτήριο, ασθενείς θα στερούνται ζωτικά φάρμακα και ηλικιωμένοι θα πεθαίνουν μόνοι κι αβοήθητοι, συνυπολογίζει όλους αυτούς τους παράγοντες ή κοιτάει μόνο τους αριθμούς.

«Όχι, σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός μικρού σχολείου στον Νίγηρα που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, εκεί όπου τρεις μαθητές μοιράζονται μία καρέκλα για να πάρουν μια εκπαίδευση. Αυτούς έχω στο μυαλό μου συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερη βοήθεια από ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα».

Και μετά από μία παύση γεμάτη νόημα, κατά την παρατήρηση του Guardian, η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτει:

«Ξέρετε κάτι; Όσον αφορά την Αθήνα, έχω στο μυαλό μου κι εκείνους που προσπαθούν συνεχώς να αποφεύγουν τους φόρους. Όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα που συνεχώς προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους».

(Τους σκέφτεστε) πιο πολύ κι από αυτούς που δίνουν αγώνα να επιβιώσουν χωρίς δουλειές ή κοινωνικές υπηρεσίες;

Τους σκέφτομαι και αυτούς το ίδιο. Και νομίζω ότι πρέπει συλλογικά να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.

Πως;

«Με τον πληρώνουν όλοι τους φόρους τους. Ναι… »

Ακούγεται, επισημαίνει ο συντάκτης, σα να λέει προς τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους: «Ωραία περάσατε, τώρα ήρθε ο λογαριασμός».

«Αυτό ακριβώς. Ναι», λέει με ηρεμία. η Λαγκάρντ

Και τι θα γίνει με τα παιδιά όλων αυτών που προφανώς και δεν μπορούν αν θεωρηθούν υπεύθυνα; ερωτάται.

«Κοίτα οι γονείς έχουν τη ευθύνη, έτσι δεν είναι; Οπότε οι γονείς πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους».

Στην τελευταία σχετική με την Ελλάδα στιχομυθία η Κριστίν Λαγκάρντ εωτάται αν το ευρώ έχει τελειώσει για τη χώρα μας

«Η Λαγκάρντ δεν πρόκειται να απαντήσει. Τη ρωτάω να έχω μαζί μου ευρώ εάν πάω διακοπές στην Ελλάδα του χρόνου; Αρκείται απλά να χαμογελάσει: 'Διακοπές στην Ελλάδα, να μια καλή επένδυση για τη χώρα!'.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ