ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο

0

Νίκος Χoυντής: «Μην τους αφήσετε να αγιάσουν»

Στο Ρέθυμνο βρέθηκε χτες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, προκειμένου να μιλήσει στο ρεθεμνιώτικο κοινό στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος. Ο κ. Χουντής στην ομιλία του, τόνισε πως «η πρόταση για κυβέρνηση της ενωτικής αριστεράς είναι οριστική», ενώ δε σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να αφήσουν «αυτούς» που έφεραν στην τωρινή κατάσταση τη χώρα να «αγιάσουν», και ας έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν «συγγνώμη» από το λαό(όπως πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος), καθώς έχουν δεσμευτεί να πάρουν και άλλα μέτρα. Επεσήμανε πως «για έναν αγρότη, έναν εργάτη, έναν Κρητικό δεν μπορεί να ισχύει το δεν ξέρω τι να κάνω», αναφερόμενος στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η αυριανή ψήφος, είναι «ψήφος ευθύνης» και ότι αυτές οι εκλογές είναι ιστορικής σημασίας, αφού «δεν τις ήθελαν», εννοώντας τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά τις ζήτησε ο αγανακτισμένος λαός. Σε ότι αφορά το τι πρέπει να γίνει για «να σταθεί η χώρα όρθια», όπως είπε, το επίδομα ανεργίας όσο κάποιος είναι άνεργος, το να μην υπάρχει άπορος και Έλληνας που να μην έχει πρόσβαση στην περίθαλψη και στην παιδεία είναι η αρχή, διαφορετικά: «Η μεγαλύτερη εξαθλίωση μπορεί να φέρει αναβίωση φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων που πιστεύουν ότι τιμωρούν μια άδικη κοινωνία. Κι εδώ ξανακάνω την έκκληση, που ίσως περιττεύει εδώ στην Κρήτη. Μη δίνετε ψήφους, κι ειδικά τα νέα παιδιά, στη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες. Δεν μπορεί να αναβιώσει ο φασισμός επειδή μεγαλώνει η εξαθλίωση. Και για αυτό διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και να επιστραφεί το γερμανικό κατοχικό δάνειο. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά για να φύγει αυτό το στίγμα από την Ευρώπη, να μη δίνεται πάτημα στους θαυμαστές του Χίτλερ να κάνουν τους λαϊκούς αγωνιστές» όπως ανέφερε ο κ. Χουντής. Κατέκρινε μεταξύ άλλων την μέχρι τώρα πολιτική λιτότητας που στοχεύει στο λαό και δεν πειράζει τους πλουσίους «που ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους» όπως χαρακτηριστικά είπε και προτεινόμενη λύση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η φορολόγηση του πλούτου, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Τσίπρας πριν δύο εβδομάδες πάλι από το Ρέθυμνο.

Νωρίτερα, οι τέσσερις υποψήφιοι του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο για το νομό μας απηύθυναν χαιρετισμό στο παρευρισκόμενο κοινό. Πρώτος μίλησε ο κ. Ηλίας Λουλούδης μαθηματικός, που επεσήμανε πως όποιο κόμμα του δικομματισμού και να κυβερνήσει μόνο του ή μαζί με άλλα, είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο και ότι το πραγματικό δίλλημα δεν είναι «κυβέρνηση ή χάος δραχμή ή Ευρώπη», αλλά το «αν θα αντισταθούμε ή όχι». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη φωνή ουσιαστικής αντίστασης και εθνικής αξιοπρέπειας και η μόνη καθαρή φωνή που δε θέλει την Ελλάδα αποικία της Ευρώπης. «Όλες οι δυνάμεις του πλούτου της διαπλοκής της τραπεζοκρατίας ενώθηκαν και σήμερα έχουν μόνο έναν αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Λουλούδης, προσθέτοντας πως «η Δευτέρα είναι μέρα ανατροπής για την Ελλάδα και το Ρέθυμνο», προτρέποντας το Ρέθυμνο να στείλει βουλευτή της αριστεράς στη Βουλή.

Με τη σειρά του ο κ. Ανδρέας Ξανθός, γιατρός υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «για την αριστερά δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο το τυπικό εκλογικό δικαίωμα». «Πραγματική δημοκρατία είναι η διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος των πολιτών στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, στη σύνταξη» και όχι η προτεραιότητα του χρέους όταν άνθρωποι γύρω μας πεινούν, δεν  έχουν σύστημα υγείας και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κατέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα που, όπως είπε, κατηγορούν την αριστερά για δημαγωγία, λαϊκισμό και για συντεχνιακή λογική, έχοντας επενδύσει στο φόβο προκειμένου να «θερίσουν ψήφους», ενώ έκλεισε το χαιρετισμό του με μια ρήση του Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».

Στη συνέχεια ο κ. Μύρων Ξυδάκης, φιλόλογος αναφέρθηκε στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος ενάντια στο μνημόνιο. «Αυτοί είναι που νιώθουν το φόβο, διότι βλέπουν ότι τα τρομακτικά διλήμματά τους πέφτουν στο κενό, το ένα μετά το άλλο, κι αυτό, γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί πως το μεγαλύτερο αδιέξοδο, ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη χρεοκοπία και την καταστροφή είναι η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, ενώ υπογράμμισε πως «μπορούμε να βαδίσουμε σε ένα σύστημα πραγματικής δημοκρατίας που θα εκφράζεται η βούληση του λαού, μέσα από δημοψηφίσματα, μέσω της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και σε ένα δρόμο που η οικονομία δε θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πλουσίων και των δανειστών μας, αλλά τις ανάγκες του λαού και θα παράγει προς όφελος δικό μας». Τόνισε πως το στόχαστρο είναι η νεολαία, αναφερόμενος και στο 2006 και τους φοιτητικούς αγώνες ενάντια στο άρθρο 16, προτρέποντας «ο θυμός να μετουσιωθεί σε αγώνα».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, τοπογράφος μηχανικός σχολίασε πως μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο χάλι της Αθήνας με τους τόσους ανθρώπους που για να ζήσουν ψάχνουν στα σκουπίδια, όμως πρόσθεσε το ότι «εδώ αυτό που λέμε εξάρτηση πάει να περάσει από άλλους δρόμους», αναφερόμενος σε τοπικό επίπεδο. «Πάνε να στήσουν 53 ανεμογεννήτριες στον Άι Βασίλη χωρίς να ξέρουν με ποιες προδιαγραφές και γιατί. Ξέρουν ότι θα πάρουν ρεύμα από το Ρέθυμνο, Γερμανοί κατά τεκμήριο και θα το επιστρέψουν πίσω σε εμάς πιο ακριβό» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των βΑΠΕ, το οποίο έφερε ως παράδειγμα μεταξύ άλλων. Έκλεισε, προτρέποντας το ρεθεμνιώτικο κοινό να ψηφίσει «με μυαλό και με θυμό».

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ