ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Οι κάλπες μίλησαν…

0

Το εκλογικό σώμα ψήφισε επηρεασμένο από τα προεκλογικά διλλήματα

Ξανθό και Κεφαλογιάννη έστειλαν οι Ρεθυμνιώτες στη νέα βουλή

«Τέλος εποχής» για το ΠΑΣΟΚ και στο νομό μας

Γράφουν: Στέλλα Μαθιουδάκη - Νίκος Πολιουδάκης

Η νέα ανοδική πορεία που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγοντας μάλιστα βουλευτή, το «χαμένο έδαφος» που κέρδισε η ΝΔ, βασιζόμενη και στον «γάμο» του κόμματος με τη Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς και η αρνητική πρωτιά που σημείωσε στην ιστορία του το ΠΑΣΟΚ και στο νομό μας, ήταν τα τρία βασικότερα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι κάλπες που στήθηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα επεφύλαξαν και πάλι ευχάριστες εκπλήξεις που συνοδεύτηκαν με χαμόγελα, αλλά και δυσάρεστες που συνοδεύτηκαν με πικρή γεύση, στα κόμματα που έδωσαν τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα βουλή.

Και ενώ στις 6 του Μάη το κόμμα της ΝΔ δεν εξέλεξε -για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια- βουλευτή στο Ρέθυμνο, στις 17 του Ιούνη, ήρθε η ανατροπή και έτσι το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα στο νομό μας, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, την ίδια στιγμή που όπως προαναφέραμε επανεξελέγη βουλευτής της Αριστεράς. Έτσι, στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και το Ρέθυμνο από «πράσινο» που ήταν, βάφτηκε «ροζ» μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρωτιά, εκλέγοντας τον Ανδρέα Ξανθό, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΝΔ, από την οποία εκλέγεται ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν εξέλεξε τον Μανόλη Όθωνα, που ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Με βάση λοιπόν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ που «έκοψε πρώτος» το «νήμα» συγκέντρωσε 13.246 ψήφους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 28,29%, ενώ δεύτερη δύναμη η κάλπη ανέδειξε στο νομό τη ΝΔ, με 11.282 ψήφους και 24,09% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10.170 ψήφους και 21,22%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3.208 ψήφους και 6,85%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3.114 ψήφους και 6,65%, η Χρυσή

Αυγή με 1.940 ψήφους και 4,14%, το ΚΚΕ με 1.109 ψήφους και 2,37%, ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων μικρότερων κομμάτων κυμαίνονται από 0,07% έως και 1,56%.

Η επιβράβευση και το… χαστούκι

Με μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, εύκολα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι και τα τρία πρώτα κόμματα, αύξησαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με τις εκλογές του Μάη, αφού από το 14,58% που συγκέντρωσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Κυριακή, εκτοξεύτηκε στο 28,29%, ενώ την ίδια ανοδική πορεία κατέγραψε και η ΝΔ που από το 13,06% του Μάη, στις 17 του Ιούνη, «σκαρφάλωσε» στο 24,09%. Και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το 20,37% που συγκέντρωσε στην αναμέτρηση του Μαΐου, την περασμένη Κυριακή, αύξησε το ποσοστό του στο 21,72%, αλλά γενικότερα, καταποντίστηκε.

Σε ότι αφορά τώρα στα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που

εισέρχονται στη νέα βουλή, το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης στο Ρέθυμνο έδειξε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μείωσαν τα ποσοστά τους και έτσι από το 9,47% του Μάη, τώρα «έπεσαν» στο 6,85%, σε αντίθεση με την Δημοκρατική Αριστερά, τα ποσοστά της οποίας από το 6,24% που ήταν το Μάη, τώρα ανέβηκαν στο 6,65%.

Αύξηση επίσης παρατηρείται και στα ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στο Ρέθυμνο, η οποία από το 2,98% που συγκέντρωσε το Μάη, τώρα ανέβηκε στο 4,14%, ενώ αντιθέτως, πτώση παρουσίασαν τα ποσοστά που συγκέντρωσε το ΚΚΕ στο νομό, το οποίο από το 4,24% του Μάη, τώρα συγκέντρωσε μόλις το 2,37%.

Αύξηση δυνάμεων και στην ύπαιθρο

Εν τω μεταξύ, στα ύψη εκτοξεύτηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήμους του νομού μας, όπως επίσης, αύξηση στα ποσοστά τους κατέγραψαν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση το δήμο Ανωγείων, όπου εκεί το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, μείωσε κάπως το ποσοστό του.

Το κόμμα πάντως με τη «ροζ» απόχρωση στον εκλογικό χάρτη του Ρεθύμνου, κατάφερε και κέρδισε την πρώτη θέση σε δύο από τους πέντε δήμους και συγκεκριμένα στο δήμο Αγίου Βασιλείου και στο δήμο Ρεθύμνου, αφήνοντας αισθητά πίσω του το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από την άλλη, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, εξασφάλισε την πρωτιά στους δύο δήμους του Μυλοποτάμου (δηλαδή, Μυλοποτάμου και Ανωγείων), κάτι το οποίο θεωρήθηκε ως αναμενόμενο, δεδομένου του πολιτικού «γάμου» ΝΔ - «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ επίσης κατάφερε και πήρε την πρώτη θέση και στο δήμο Αμαρίου.

Αναλυτικότερα, στο δήμο Ρεθύμνου, ο ΣΥΡΙΖΑ (31,58%) ήρθε πρώτος και με διαφορά, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΝΔ (20,96%) και την τρίτη το ΠΑΣΟΚ (17,88%). Στον ίδιο δήμο στις εκλογές του Μάη, πρώτο κόμμα είχε αναδειχθεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,94% και ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ με 16,32%, ενώ τρίτη δύναμη είχε αναδειχτεί η ΝΔ.

Στο δήμο Αγίου Βασιλείου, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 16,85% στις εκλογές του Μάη, τώρα το ποσοστό του άγγιξε το 30,62%, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση. Και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 22,16%, ενώ το Μάη είχε συγκεντρώσει 19,55% και τέλος η ΝΔ με 21,87%, ενώ στις εκλογές του Μάη το ποσοστό της ήταν στο 17,87%.

Στο δήμο Αμαρίου την πρωτιά κέρδισε η ΝΔ με 27,55%, ενώ στις εκλογές του Μάη, είχε πάρει 11,66% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 27,05%, έναντι 26,24% που είχε συγκεντρώσει το Μάη ν Μάιο), ενώ τρίτη δύναμη αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,7%, έναντι 11,78% που πήρε το Μάη.

Στο δήμο Μυλοποτάμου πρώτη ήρθε η ΝΔ με 30,49%, έναντι 14,79%, που είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 29,25%, έναντι 28,17% που είχε πάρει το Μάη. Ενώ τρίτο αναδείχτηκε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με 21,15%, έναντι 8,36% που είχε συγκεντρώσει το Μάη.

Τέλος, στο δήμο Ανωγείων, την πρώτη θέση διατήρησε η ΝΔ με 33,59%, έναντι 27,06% που είχε συγκεντρώσει το Μάη, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,43%, έναντι 11,74% που είχε πάρει το Μάη. Και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με μειωμένα ποσοστά και συγκεκριμένα με 22,2%, έναντι 24,5%, που είχε συγκεντρώσει στην εκλογική αναμέτρηση του Μάη.

«Ψήφισαν» και πάλι παραλία

Το ήπιο κλίμα που επικρατούσε στα 198 (συν 1 για τους 77 ετεροδημότες) εκλογικά τμήματα του νομού μας, σε συνδυασμό με την βουβή και πάλι προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της 17ης Ιουνίου στο Ρέθυμνο, από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία. Έτσι, κανονικά προσήλθαν στη διαδικασία οι ψηφοφόροι, που στο Ρέθυμνο αριθμούσαν τους 70.557, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από τις 6 μάλιστα το πρωί ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαστικών αντιπροσώπων βρισκόταν στη θέση του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν συνέβη το ίδιο με ορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που είτε δεν προσήλθαν καθόλου, είτε

έφτασαν με πολύ ώρα καθυστέρηση. Κατά την εκλογική διαδικασία οι Ρεθυμνιώτες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 18 κομμάτων και ενός μεμονωμένου υποψηφίου. Συνολικά, ενώ σ’ αυτή την αναμέτρηση οι υποψήφιοι βουλευτές αριθμούσαν συνολικά τους 49.

Τα πρώτα αποτελέσματα που προέρχονταν από τα λεγόμενα μικρά εκλογικά τμήματα του νομού, μεταδόθηκαν λίγο ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ θυμίζουμε πως το δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων έπαιξε και το αποτέλεσμα που έδειξε η κάλπη στις εκλογικές περιφέρειες που διαμένουν οι Ρεθυμνιώτες ετεροδημότες, ο αριθμός των οποίων είναι 1.558.

«Παρακαλούμε ο Θεός να βάλει το χέρι του»

Στο μεταξύ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, Ρεθυμνιώτες ψηφοφόροι εξέφρασαν την απαίτησή τους αύριο (δηλαδή, την επόμενη ημέρα των εκλογών) η χώρα μας να έχει κυβέρνηση, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που προσήλθαν στις κάλπες άκρως προβληματισμένοι και μπερδεμένοι, όπως μας είπαν, λόγω των έντονων διλλημάτων που τέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις ορισμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι τόνισαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να τα βρούνε και να βάλουν στην άκρη τα προσωπικά τους. Φοβάμαι πάρα πολύ την ακυβερνησία και την αστάθεια. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να κάνει καμία επένδυση, οι τουρίστες είναι ανήσυχοι και τηρούν στάση αναμονής και δεν κινείται τίποτα. Όλα είναι στάσιμα και πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση», σχολίασε ένας ηλικιωμένος ψηφοφόρος.

Ωστόσο, ένας άλλος που συναντήσαμε στο ίδιο εκλογικό τμήμα, μας είπε: «Πραγματικά παρακαλούμε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να σχηματιστεί κυβέρνηση, να τελειώνει η ιστορία. Πρέπει μονιασμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί να τα βρούνε για το καλό της πατρίδας». «Πρέπει να προκύψει κυβέρνηση διαφορετικά φοβάμαι τα χειρότερα, τριτοκοσμικές καταστάσεις», παρατήρησε μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα, την ίδια στιγμή που ένας ακόμα μπερδεμένος ψηφοφόρος, είπε: «Εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τη χώρα. Φοβάμαι δυστυχώς τα χειρότερα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ