ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Φόβος vs Ελπίδα σημειώσατε «άσο»

0

«Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης» έφερε η κάλπη

Γράφει ο Νίκος Πολιουδάκης

Ισχυρή ΝΔ -για τα τωρινά δεδομένα- αν και όχι αυτοδύναμη (29,66%) και εντυπωσιακά ανεβασμένο ΣΥΡΙΖΑ (26, 89%) μόλις μέσα σε 40 περίπου ημέρες ανέδειξε η κάλπη της 17ης Ιούνη, αν και πάνω από το 1/3 του εκλογικού σώματος επέλεξε να μη συμμετάσχει στις κρίσιμες εκλογές της π. Κυριακής. Ο «φόβος» της εξόδου από το ευρώ υπερίσχυσε της «ελπίδας» για ανατροπή και η δημιουργία της νέας κυβέρνησης από τα «δοκιμασμένα» κόμματα μαζί με την παράταξη της ΔΗΜΑΡ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, μετά και από τις συνεχείς πιέσεις «απ’ έξω» να πάψει η ακυβερνησία.

Σε ότι αφορά τα δύο πρώτα πολιτικά κόμματα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των εκλογών ίσως είναι πραγματικά καλό, για τα ίδια. Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να στεφθεί πρωθυπουργός και το κόμμα του να αναρριχηθεί ξανά την εξουσία, αν και πρόκειται για συγκυβέρνηση. Στο χέρι του είναι να πράξει κάποια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που μπορεί να ανατρέψει στοιχειωδώς το κλίμα και να μην επιτρέψει να συνεχιστεί η πολιτική ρευστότητα και αστάθεια και να υπάρξουν και πάλι σχετικά σύντομα εκλογές. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εκκολαπτόμενο κόμμα εξουσίας έχει την ευκαιρία να ζήσει τα πράγματα με τη φυσιολογική τους σειρά, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που τον κατέταξαν δεύτερη, αλλά πολύ ενισχυμένη δύναμη.

Ωστόσο, η λεγόμενη «πολιτική σταθερότητα» δε συνεπάγεται συνεπής τήρηση των όρων των δανειακών συμβάσεων, αλλά επαναδιαπραγμάτευσή τους προς ελάφρυνση του λαού που περνάει πραγματικά δύσκολα, διότι όπως εύστοχα έχει ειπωθεί επανειλημμένα, «τι να το κάνεις το ευρώ αν δεν έχεις ευρώ για να ζήσεις», χωρίς να ερμηνεύεται η λαϊκή εντολή ως μαζοχιστική εντολή «αυτοχειρίας» του. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ που πλήρωσε αδρά το πολιτικό κόστος και η παράταξη του Φ. Κουβέλη που περιλαμβάνει στο περιεχόμενο της τον όρο της «αριστεράς», έχουν την ευκαιρία να πιέσουν τους δανειστές για ευνοϊκές ρυθμίσεις, μην επιτρέποντας να τους καταλογίσουν στο μέλλον την ταμπέλα του «συνενόχου», αν και το ΠΑΣΟΚ θα κουβαλάει την ταμπέλα του μεγάλου ενόχου, όπως το κατέγραψε η ιστορία. Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του προσδίδει μεγάλη ευθύνη και ο ρόλος του δε θα πρέπει να περιοριστεί στην «αντίδραση για την αντίδραση και μόνο» που λένε, καθώς μια τέτοια πολιτική στάση θα σημαίνει και φθορά του κόμματος και έλλειψη της εμπιστοσύνης προς αυτό. Από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται να συναινέσουν με την υπογραφή τους, υπό την πίεση των ξένων, σε ζημιογόνες αποφάσεις για τη χώρα, οι οποίες θα αντιτίθεται στο πρόγραμμα του κόμματος, στον αντιμνημονιακό του χαρακτήρα και θα είναι σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Σε ότι αφορά τη σειρά, το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων μειώθηκε σε σχέση με τον π. Μάιο (7,51% έναντι 10,61%), πράγμα το οποίο οφείλεται στην επιστροφή των δεξιών ψηφοφόρων στην επιλογή της ΝΔ κι ενώ πολύ συχνά προεκλογικά ενημερωνόμασταν για μεταγραφές υποψηφίων από το κόμμα του Πάνου Καμμένου

στην ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή έχασε απειροελάχιστο σε ότι αφορά το ποσοστό των ψήφων που πήρε (6,92% τώρα έναντι  6,97% το Μάιο), αν και πολλοί φοβόντουσαν για εκτίναξη των ποσοστών της μετά και την τεράστια προβολή τους τον τελευταίο καιρό με αφορμή το γνωστό περιστατικό, ενώ στο «Σπίτι του Λαού» θα πρέπει να εξετάσουν πολύ το τι έφταιξε και το ΚΚΕ έμεινε ιστορικά πάρα πολύ χαμηλά (4,5%), με το ποσοστό του να μειώνεται στο μισό σχεδόν σε σχέση με αυτό του Μαΐου (8,48%).

Η επίσημη διακήρυξη της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης

Η διακήρυξη της νέας κυβέρνησης, της οποίας, ως είναι φυσιολογικό, βασικός της κορμός αποτελεί το κόμμα της πρώτης ΝΔ στις εκλογές της π. Κυριακής, αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ . Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης (υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί), όπως διαμορφώθηκε μετά από έντονες διεργασίες τις μέρες μετά την εκλογική μάχη της π. εβδομάδας, αποτελείται από 39 άτομα, (25 από τη ΝΔ και 14 εξωκοινοβουλευτικά) και συγκεκριμένα από 37 άνδρες και μόλις 2 γυναίκες (η μία εκ των δύο η τέως βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, στο νέο Υπουργείο Τουρισμού). Ο αριθμός των υπουργείων είναι αυξημένος από 15 σε 16, καθώς, παρόλο που ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών και το Υπ. Παιδείας με το Πολιτισμού, επανασυστάθηκαν τρία υπουργεία: το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Μακεδονίας-Θράκης. Στο σημαντικότερο όλων υπουργείο, το Υπ. Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Βασίλης Ράπανος, οικονομολόγος που εργάστηκε επί θητείας Σημίτη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς στην τοποθέτηση του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την ορκωμοσία της π. Πέμπτης ανακοίνωσε ότι ο μισθός των μελών του Υπ. Συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30% από την πρώτη στιγμή και ότι θα δώσει εντολή να περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό. Στις πρώτες τους δηλώσεις τα νέα στελέχη υπογράμμισαν πως «τώρα χρειάζεται σκληρή δουλειά», πράγμα που επανέλαβε και ο νέος πρωθυπουργός. Ακολουθεί η σύνθεση και με επισημάνσεις από πού «προέρχονται» συγκεκριμένα πρόσωπα:

-Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

-Πρόεδρος της Βουλής προορίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

-Υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος (τεχνοκράτης επί Σημίτη)

Αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αρμόδιος για τις δαπάνες

Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης αρμόδιος για τα έσοδα

-Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης (πρόταση ΔΗΜΑΡ)

Υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης

-Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης

Αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου

-Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος

Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας (τεχνοκράτης από τις Βρυξέλλες)

-Υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός Παναγιώτης Καράμπελας

Υφυπουργός Ελευσινιώτης Δημήτριος (πρόταση ΠΑΣΟΚ)

-Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης

Υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς

Υφυπουργός Νότης Μηταράκης

-Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο)

Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Παπαγεωργίου Ασημάκης

-Υπουργός Παιδείας - Πολιτισμού Κων/νος Αρβανιτόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας

υφυπουργός Ιωαννίδης Ιωάννης

υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (πρόταση ΔΗΜΑΡ)

-Υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος

-Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος

Αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς

Υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη (πρόταση ΔΗΜΑΡ)

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαφτάρης (ήταν στο επικρατείας ΠΑΣΟΚ)

Αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (πρόταση ΔΗΜΑΡ)

Υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας

Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης

Υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος (πρόταση ΠΑΣΟΚ από τον χώρο των εφοπλιστών)

Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ