ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή & Κυτταρίτιδα

0

Της Θεανούς Γουμενάκη

Διατροφολόγου - Διαιτολόγου

 

H κυτταρίτιδα, είναι γένους θηλυκού, καθώς είναι πρόβλημα σχεδόν αποκλειστικά γυναικείο. Ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, είτε νέες είτε μεγαλύτερες, είτε υπέρβαρες είτε αδύνατες. Οι άντρες δεν εξαιρούνται, ωστόσο οι περιπτώσεις είναι σπανιότατες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες έχουν περισσότερα λιποκύτταρα, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στη δράση των ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων. Οι γυναίκες της λευκής φυλής εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται εσωτερικά με την τροποποίηση του λιπώδους ιστού και με τη δαιταραχή του περιφερικού κυκλοφορικού συστήματος και ιδιαίτερα του λεμφικού και του φλεβικού και εξωτερικά με τη λεγόμενη «φλούδα πορτοκαλιού» και παρατηρείται κατακράτηση υγρών.

Η προέλευσή της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική και για την αντιμετώπισή της προτείνονται διάφορες θεραπευτικές λύσεις. Επιβαρρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η καθιστική  ζωή και η ορθοστασία, τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια, το κάπνισμα, το άγχος και η κακή διατροφή.  Η σωστή διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα γιατρικά που έχουμε στη διάθεσή μας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπισή της.

.

•    Αποκτήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, χωρίς να καταφύγετε σε ανορθόδοξες δίαιτες. Με την απότομη απώλεια βάρους στην πραγματικότητα, δεν μειώνονται τα λίπη αλλά τα υγρά του οργανισμού και η πιθανή αφυδάτωση ευνοεί την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

•    Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, σοκολάτα γάλακτος, γλυκά). Οι  απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν σημαντικά την ινσουλίνη προκαλώντας λιπογένεση, δηλαδή σχηματισμό λιπώδους ιστού. Αυξήστε τους σύνθετους ( ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά). Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στον κορεσμό και αποτρέπουν την μεγάλη και απότομη αύξηση της ινσουλίνης.

Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι (κονσέρβες, αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, σως, παλαιωμένα τυριά) . Μην αποφεύγεται τελείως το αλάτι ( εκτός ορισμένων παθολογικών καταστάσεων). Μπορείτε άνετα να καταναλώσετε 1 κοφτό κουταλάκι την ημέρα, προτιμήστε το ιωδιούχο αλάτι.

•    Να πίνετε πολύ νερό, περίπου 2 λίτρα την ημέρα και κατά προτίμηση νερό φτωχό σε νάτριο. Το νερό συμμετέχει σε όλες τις αντιδράσεις του μεταβολισμού, διευκολύνει την πέψη, είναι σημαντικιό για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και για την αποβολή των τοξινών του μεταβολισμού.

•    Περιορίστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, που ευθύνονται για τη λειτουργία της καύσης των λιπών. Επίσης, η αίσθηση της ζέστης που μας προσφέρει προέρχεται από την αγγειοδιαστολή επιφανειακών αγγείων, η οποία επιδρά αρνητικά στην μικροκυκλοφορία και επιβαρρύνει την κυτταρίτιδα.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής συμβάλλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά  και γενικότερα στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στη διασφάλιση της υγεία μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ